Začenja se letošnji Evropski teden mobilnosti, ki tradicionalno poteka med 16. in 22. septembrom. Tokrat se bo odvijal pod sloganom »Združuj in učinkovito potuj«, ki poudarja, da lahko s premišljenim načrtovanjem in kombiniranjem različnih načinov mobilnosti v istem potovanju (na primer avtobus in kolo, avtomobil in vlak) bolj učinkovito opravimo začrtano pot.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
S septembrom novi vozni redi LPP

Namen in sporočilo letošnje kampanje je, da lahko že samo s spremembo potovalnih navad, brez večjih finančnih obremenitev ali posegov v infrastrukturo, poskrbimo tudi za čistejše okolje, bolj kakovostno rabo javnega prostora in lastno zdravje.

Ljubljana se tej najbolj razširjeni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti, pridružuje že 17. leto zapored. Pripravljen je pester program brezplačnih dogodkov s področja trajnostne mobilnosti, varnosti v prometu, varstva okolja, zdravja in kakovosti bivanja za vse generacije.

Več informacij o tedenskih aktivnostih najdete tukaj.

Dan brez avtomobila bo v soboto, 22. septembra

Ob tradicionalnem dnevu brez avtomobila, 22. septembra, bo za motorni promet zaprta Slovenska cesta na odseku od Aškerčeve do Šubičeve ceste, kjer bo pripravljen ulični festival s športnim pridihom. Tednu mobilnosti namreč sledi še Evropski teden športa, med 23. in 30. septembrom, ki mu bo »predana štafeta« prav na tem dogodku.

Na dan brez avtomobila bo uporaba avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa brezplačna, prav tako parkiranje na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Več o dogajanju ob Dnevu brez avtomobila lahko najdete tukaj.

12 trajnih ukrepov ob Evropskem tednu mobilnosti 2018 v Ljubljani

Mestna občina Ljubljana, javni zavodi, podjetja in druge organizacije ob letošnjem tednu mobilnosti predstavljajo 12 trajnostnih ukrepov.

Ureditev kolesarske steze ob Dolenjski železnici
Urejen je del kolesarske povezave mestnega središča z Lavrico, Škofljico in Grosupljem ter manjkajoči del med Lorenzovo ulico in Ob dolenjski železnici. Območje je del daljinske kolesarske poti Rateče–Obrežje.

Ureditev prehoda za pešce na Vojkovi ulici
Na koncu Vojkove ulice občina ureja varen prehod za pešce.

Ureditev površin za pešce in kolesarje
Jeseni se začne urejati več kolesarskih stez in površin za pešce, in sicer na Parmovi, Dunajski, Drenikovi in Vodnikovi cesti.

Ureditev kolesarskega poligona KoloPark
Nove rekreacijske površine, namenjene igri in urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk do poganjalčkov. Namen je omogočiti aktivno preživljanje prostega časa na doslej degradirani površini v naselju Fužine.

Ureditev Skate parka
Pod Fabianijevem mostom urejamo skate park – poligon za rolkarje in kolesarje.

Ureditev avtobusnega postajališča pri ZOO
Urejeno bo obojestransko avtobusno postajališče pri Živalskem vrtu.

Postavitev ozaveščevalnih tabel za spodbujanje spoštovanja skupnega prostora
Občina je leta 2015 predstavila kampanjo »Človek, čuvaj svoje mesto.«, s katero poudarja, da smo vsi odgovorni za urejenost, čistočo in prijeten videz mesta. Eden od letošnjih trajnih ukrepov je še bolj okrepljeno opozarjanje na pomen spoštovanja skupnega prostora, in sicer s postopno namestitvijo enotnih obvestilnih oziroma ozaveščevalnih tabel na različnih lokacijah po mestu.

Izdaja Kolesarskega letopisa 2016–2017
Izdana bo publikacija Kolesarski letopis 2016–2017, kjer bodo povzeti kolesarski dosežki, izboljšave in dogajanje v zadnjih dveh letih v Ljubljana.

Posodobitev napovednika v avtobusih
Do sedaj so lahko potniki v avtobusih na digitalnih zaslonih spremljali informacije o prihodih avtobusov po posameznih postajališčih in možnih prestopih. Napovednik je posodobljen tako, da poleg navedenega prikazuje še oznako ter smer linije, na kateri potniki potujejo, in uro. Poleg tega se prikazujejo še imena naslednjih treh in končno postajališče, s časom prihoda do posameznega postajališča. Po poskusnem obdobju se storitev od julija, uvaja za stalno.

Posodobitev E-papirja
Na e-papirju, ki bo nameščen na izbranih avtobusnih postajališčih (Pošta, Konzorcij in Ajdovščina), bodo prikazana aktualna obvestila LPP, aktualna obvestila MOL, triurni vozni redi in druga obvestila za občane.

Spletna prodaja vozovnic
Spletna prodaja Urbana je nadgrajena in omogoča nakup subvencioniranih enotnih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) za dijake in študente. Dijaki in študentje lahko preko portala eUprave oddajo elektronsko vlogo za pridobitev subvencionirane vozovnice in nato prek aplikacije Urbana On-Line kupijo vozovnico. Spletna prodaja Urbana omogoča tudi nakup vseh ostalih izdelkov in storitev, do katerih so uporabniki upravičeni, vključno z nalaganjem dobroimetja.

Nakup samodejne merilne naprave za merjenje hitrosti vozil in treh ohišij
Občina bo razširila sistem nadzora prometa z nakupom ene samodejne merilne naprave in treh ohišij. Ukrep je namenjen večji varnost na cestah. Cilj je zmanjšanje števila prekoračitev hitrosti in večja varnost vseh udeležencev v prometu. Na podlagi opravljene analize, prejetih predlogov četrtnih skupnosti in glede na izkušnje Mestnega redarstva na področju varnosti prometa bodo postavljena nova ohišja za merjenje hitrosti predvidoma na Ulici Pohorskega bataljona, Zadobrovški cesti in Cesti Dolomitskega odreda.