Vsi smo že srečali koga, ki še ni slišal za Busbonton!

Če drži, da je avtobus mikro socialni prostor, potem bo držalo tudi, da na avtobusu veljajo določena pravila obnašanja in medsebojnih odnosov. Ste vedeli, da v Ljubljanskem potniškem prometu obstajajo celo napisana pravila Busbontona?

Busbonton v uvodu govori o pripravi na udobno potovanje. Pomembno je ustrezno načrtovanje poti z ogledi odhodov in prihodov avtobusov. Prav tako ne smemo pozabiti na stanje na Urbani.

Brez objemčkov in predolgih poljubčkov ob vstopanju

Busbonton predpisuje ustrezen način vstopanja. Avtobus pričakamo na ustreznem mestu, najmanj 40 cm od roba pločnika, pripravimo Urbano, vse ostalo pa pospravimo v torbe in varne notranje žepe. Objemčke in predolge poljubčke pred vstopom na mestni avtobus prihranimo za bolj intimne kotičke.

Urbano vedno validiramo

Med potrjevanjem oziroma validiranjem Urbane na validatorju se zaradi večje varnosti z eno roko držimo droga. Nato se pomikamo proti zadnjim izstopnim vratom in ob prvi priložnosti poiščemo sedež. Če ocenimo, da bo validiranje s telefonom trajalo dlje, ga uredimo na drugem validatorju.

“A bova kakšno rekla? Ja, niti ne, pravzaprav.”

Glavna naloga voznika je, da vse potnike varno pripelje do njihovega cilja, zato ga med vožnjo ne smemo motiti. Lahko pa z njim poklepetamo, dokler avtobus še stoji na postajališču.

“Gospa, rabte zic?”

Odstopanje sedežev je lepa in zaželjena gesta. S tem lahko polepšamo dan tistim, ki sedež res potrebujejo. Busbonton je pri tem tudi precej konkreten; če mladi strastno zazrti v telefone ne opazijo starejših, naj jih ti nagovorijo vljudno, a odločno: “Oprostite, bi bili tako prijazni in mi prepustili tale sedež?”

Kako med vožnjo ustrezno stojimo ali hodimo?

Busbonton pravi, da stabilno stojimo tedaj, ko držimo drog, naše noge pa so razširjene v širini ramen. Stojimo bočno v smeri vožnje. Med potjo do sedeža si zagotovimo, da se bomo lahko vedno držali drogov.

Poskrbimo za svoje osebne predmete

Brez razkazovanja denarnic, denarja in vrednih predmetov ter s tem vzbujanja pozornosti nepridipravov, ki lahko izkoristijo gnečo in predmete izmaknejo. Nahrbtnik imejte vedno ob sebi in ga zaščitite z roko.

Pozor, nepridipravi! Delovno okolje žeparjev je tam, kjer je gneča. Žeparji pogosto delujejo v skupinah, tako da na najrazličnejše načine zamotijo žrtev: se drenjajo okoli nje, sprašujejo nepotrebne stvari ali pa se v nas zaletijo. Med tem nam odvzamejo kar želijo.

Udari, navali, usekaj, razpali in telefonari

Vandalizem ni lepa čednost. Polagati obute noge na sedeže? Umazati avtobus s hrano in pijačo? Krasti kladivca. Lomiti stekla. Rezati sedeže. Ljubiti s pisali namesto s srcem? Prepovedano!

Klepetati po telefonu in tako vsem potnikom na avtobusu raztrobiti, kaj ste jedli, kaj sanjali in kaj pravi sodelavka od najboljše prijateljice? Tega ne počnemo.

Človekov najljubši prijatelj

Ta ima med pripadniki živalskega kraljestva ekskluzivno pravico do vožnje z avtobusom. Veljavni dokumenti ali čip z vpisanim cepljenjem ter nagobčnik sta za pasje prijatelje del obvezne opreme. Za vsakega dobro vzgojenega pasjega gentlemana je lahko včasih na avtobusu preveč akcije in če ne sedi tesno ob gospodarju, lahko ušpiči kaj neprijetnega. Busbonton priporoča, da s psom potujemo izven prometnih konic.

spot_imgspot_img

Naroči se na novice

Preberite tudi

Bi se morala tudi Ljubljana prilagoditi ‘zombijem s pametnimi telefoni’?

Uporaba pametnih naprav med premikanjem po prometnih mestnih ulicah...

Skrita urbana umetnost pod Celovško cesto

Podhod pod Celovško cesto pri Kinu Šiška je ena...

4 ideje, kako se izogniti mestnemu hrupu

Pri življenju v mestu postaja zvočno okolje vse bolj...

20 idej za bolj zeleno delovno okolje

Vse več ljudi si prizadeva prispevati svoj delček k...

Ljubljana Times Instagram: top 10 fotografij meseca maja

Na Instagram profilu Ljubljana Times lahko spremljate fotografije Ljubljane. Oglejte...
spot_imgspot_img