Ljubljanski turizem v zadnjih mesecih beleži strmo rast. V mesecu juliju je državni statistični urad v Ljubljani preštel več kot 311 tisoč turističnih prenočitev, kar predstavlja 67 odstotno povečanje glede na junij. Podatki za avgust pa bi tako lahko prinesli nov turistični rekord.

V prvi polovici leta je bilo v Ljubljani zabeleženih več kot 521.000 prihodov turistov, od tega so po prihodih, kot tudi prenočitvah prevladovali tuji turisti. Ti so v Ljubljani opravili 98 odstotkov prenočitev. Po podatkih SURS je bilo turističnih prenočitev skupaj nekaj več kot milijon. Po številu prenočitev so prevladovali nemški turisti (skoraj 25.000), nato turisti, ki so prišli iz Združenega kraljevstva, Italije, ter Združenih držav. Porast so beležili tudi pri turistih iz drugih azijskih držav.

Zaradi spremenjene metodologije, ki se uporablja pri izračunu prihodov in prenočitev pa podatki niso primerljivi z lanskimi so sporočili iz statističnega urada. Prve uradne primerjave podatkov in ocena turistične sezone bodo na voljo v prvi polovici prihodnjega leta.

Glavni razlog za obisk Ljubljane ostajajo znamenitosti in kulturne ustanove

Najbolj zaželjene točke, ki jih turisti ob obisku Ljubljane postavijo na seznam želja, so muzeji. Muzej in galerije mesta Ljubljane so v juniju in juliju našteli 15.400 obiskovalcev. Največ obiska sta beležila Mestni muzej Ljubljana in Plečnikova hiša. Večjega obiska kot lani se veselijo tudi v Narodni galeriji. V juniju so našteli sedem tisoč obiskovalcev, julija pa skoraj 5.500. Moderna galerija je v prvi polovici leta gostila nekaj več kot 31.400 obiskovalcev.

Povečanje obiska so beležili tudi v kulturnih prostorih, kot so Metelkova, Tovarna Rog in Stara elektrarna. Dnevni rekord je 15. avgusta zabeležila tudi vzpenjača,  ki potnike prevaža na Ljubljanski grad. Števci obiska gradu so se v avgustu povzpeli skoraj do 40.000 obiskovalcev.

Ljubljana ostaja butična destinacija

V Turizmu Ljubljana si kljub naglemu porastu števila turistov prizadevajo, da bi Ljubljana ostala butična destinacija, ki bi omogočila ohranjenost naravnega okolja, hkrati pa tudi pristen stik obiskovalca z mestom in njegovimi prebivalci. V prihodnosti naj bi zastavili tudi dodatne strateške ukrepe za spremljanje in upravljanje turističnih tokov, ki bi izboljšali sobivanje meščanov in turistov.

V ospredju turistična kampanja #CentralSlovenia

Turizem Ljubljana je v avgustu pričel s kampanjo #CentralSlovenia, s katero želijo spodbuditi obisk in objavo fotografij privlačnih doživetij iz Osrednje Slovenije, ter okrepiti prepoznavnost celotne regije. S tem želijo preusmeriti goste, turiste iz ožjega mestnega središča, na manj turistično znane in obremenjene točke v prestolnici, kot tudi v celotni regiji. Ob tem so se pridružili slovenski Instagram skupnosti in si osmislili značko #CentralSlovenia.

Spomnimo, da je Turizem Ljubljana konec junija letos v Londonu prejel nagrado za najboljšo turistično kampanjo, ki je temeljila na Plečnikovi Ljubljani. Mednarodna žirija je prav ljubljansko kampanjo za najboljšo izbrala med desetimi finalisti iz osrednje in jugovzhodne Evrope. Pri Turizmu Ljubljana so kampanjo pripravili ob 145. obletnici rojstva in 60. obletnici smrti arhitekta Jožeta Plečnika.