Vse, kar morate vedeti o petkovem Podnebnem štrajku v Ljubljani

V petek bodo mladi protestno zapustili šolske klopi in se pet do dvanajstih zbrali na Kongresnem trgu. Podnebni štrajk bo potekal v več kot tisoč mestih v več kot 90 državah.

foto: Mika Baumeister

V petek, 15. marca 2019, bodo mladi protestno zapustili šolske klopi in se pet do dvanajstih zbrali na Kongresnem trgu. Podnebni štrajk bo potekal v več kot tisoč mestih v več kot 90 državah.

Povod za množično globalno akcijo so prizadevanja mlade švedske okoljske aktivistke Grete Thunberg. S svojim aktivizmom, ko je pred parlamentom v Stockholmu zahtevala ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam, je navdinila številne mlade po celem svetu.

Greta Thunberg v Katovicah decembra 2018

»Mladi smo v preteklih tednih zavzeli ulice in trge po celem svetu – od Nove Zelandije do Kolumbije, od Belgije do Ugande. In spet jih bomo!« so napovedali v iniciativi Mladi za podnebno pravičnost.

Ker se ne želijo odreči svoji prihodnosti na račun peščice najbogatejših in velikih korporacij in ker ne verjamejo v ustreznost podnebnih ukrepov, zahtevajo spremembe. »Val je prvotno zajel svet na pobudo mladih, vendar ga moramo nadaljevati vsi – uspe nam lahko le s skupnim bojem,« so prepričani.

Pridruži se Podnebnemu štrajku!

V Ljubljani se bo Podnebni štrajk v petek začel pet do dvanajstih na Kongresnem trgu. Nadaljeval se bo po Wolfovi do Prešernovega trga in nato krenil po Čopovi, Slovenski in Šubičevi na Trg republike oziroma pred parlament.

Zahteve Mladih za podnebno pravičnost

– Omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5°C,
– Takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije,
– Zelena delovna mesta,
– Skupnostno upravljanje z življenjskimi viri,
– Polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko prehrano ter trajnostno kmetijstvo,
– Čisto okolje,
– Dostopen javni potniški promet in mesta za ljudi, ne avtomobile!