Vse, kar morate vedeti o letošnjem Pohodu po Poti ob žici

Pridružite se dogajanju ob letošnjem 63. pohodu po Poti ob žici in tradicionalnem teku trojk. V nadaljevanju boste našli vse informacije, ki jih potrebujete pred letošnjo prireditvijo.

V Ljubljani bo med 9. do 11. majem 2019 potekal 63. Pohod po Poti ob žici, največja športno-rekreativna prireditev, s katero vsako leto obeležimo 9. maj, praznik mesta.

Pohod po Poti ob žici je bil prvič organiziran leta 1957. Pohod poteka po skoraj 35 km dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev in je zato dobila ime Pot ob žici.

Poleg spomina na osvoboditev Ljubljane (9. maj 1945) je prireditev že s prvo izvedbo želela spodbujati gibanje in zdrav način življenja, kar je njen glavni cilj tudi danes. Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo bodisi za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje. Prireditev je vsako leto organizirana v začetku maja, ob koncu tedna, ki je najbližje 9. maju, ko Mestna občina Ljubljana praznuje Dan miru (nekoč Dan zmage), od vstopa v Evropsko unijo pa na isti dan praznujemo tudi Dan Evrope. Pot je pohodnikom na voljo skozi vse leto, v sklopu dogodka pa drugi vikend v mesecu maju.

Prireditev vsako leto tradicionalno otvorijo otroci iz ljubljanskih vrtcev. V petek se nadaljuje s pohodi šolarjev iz osnovnih šol in dijakov srednjih šol, v soboto pa Pot napolnijo ljubitelji pohodništva in tekači Teka trojk.

Sobotni del pohoda je namenjen tako manj kot bolje pripravljenim pohodnikom

Sobotni del pohoda je namenjen tako manj kot bolje pripravljenim pohodnikom, saj lahko traso izberejo v dolžini od 3 do 35 kilometrov in si torej razdaljo prilagodijo glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Predprijava na pohod ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko od 6. ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim pri nadaljnjih točkah zbira žige. Cilji so odprti do 17. ure. Vsak prehodi, kolikor želi, tisti, ki prehodijo celotno pot v dolžini 35 km, pa dobijo posebno kolajno.

Lokacije vhodnih kontrolnih točk

Kontrolne točke, kjer se lahko vključite na Pohod so odprte od 6.00 do 17.00:

• KT-1: Vič – POT pod železniškim mostom, Pot Rdečega križa
• KT-2: Šiška – POT ob Koseškem bajerju, Kmečka pot
• KT-3: Bežigrad – POT ob AMZ Slovenije, Dunajska 128a
• KT-4: Jarše – avtobusna postaja LPP, Šmartinska cesta
• KT-5: Polje – Trgovina Mercator, Zaloška 168
• KT-6: Fužine – POT pri Fužinskem mostu
• KT-7: Rudnik – križišče Dolenjske ceste in Peruzzijeve ulice
• KT-8: Livada – Gostilna Livada, Hladnikova 15

TEK TROJK

Sobotni del prireditve je Tek trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3.000 metrov za osnovne in srednje šole. Gre za edinstveno tekaško prireditev, kjer mora trojka ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. To je tudi rezultat, ki se upošteva kot rezultat trojke. S takšnim načinom tekmovanja želi organizator spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.

Krajši rekreativni pohodi

Štartna mesta krajših rekreativnih pohodov bodo odprta med 7.00 in 9.00 uro, cilj bo na Kongresnem trgu med 9.00 in 12.00 uro.

VIČ: 5.000 m: POT, pod železniškim mostom, Pot Rdečega križa – Cesta dveh cesarjev – Murgle – Opekarska cesta – Kongresni trg,
ŠIŠKA: 5.000 m: POT ob Koseškem bajeru, Kmečka pot – Biotehniška fakulteta – Večna pot – Kongresni trg,
BEŽIGRAD: 11.000 m: POT ob AMZ Slovenije, Dunajska 128a – Koseški bajer – Biotehniška fakulteta – Večna pot – Kongresni trg,
JARŠE: 16.000 m: avtobusna postaja LPP, Šmartinska cesta – AMZ Slovenije – Koseški bajer – Biotehniška fakulteta – Večna pot – Kongresni trg,
FUŽINE: 12.000 m: POT pri Fužinskem mostu – Golovec – Dolenjska cesta – POT – Hladnikova cesta – Opekarska cesta – Kongresni trg,
TIVOLI: 2.000 m – invalidi: Tivoli – park Tivoli – Cesta 27. aprila – Erjavčeva cesta – Kongresni trg (štart bo odprt do 9.30 ure).

Vsak udeleženec bo ob prihodu v cilj na Kongresni trg do 12. ure prejel priznanje Pohoda 2019 – značko. 

Mobilna aplikacija namesto klasičnih žigov

Novost letošnjega pohoda je mobilna aplikacija Pot ob žici, s katero bo omogočeno enostavno beleženje kontrolnih točk brez kontrolnega kartončka in žigov. Aplikacija vsebuje kontrolne točke (kjer skenirate QR kodo), evidenco že prehojenih poti, opis Poti ob žici in GPS zemljevid.

Začasne prometne ureditve

Zaradi prireditve so ponedkod po Ljubljani predvidene začasne spremembe prometnih ureditev. Linije mestnega prometa (LPP) se ne bodo spreminjale, bosta pa Policija in Mestno redarstvo avtobuse na nekaterih linijah začasno zaustavila. Izjema je sprememba linij LPP na Slovenski cesti, na delu med Šubičevo in Erjavčevo, kjer bodo linije LPP preusmerjene na začasno traso Bleiweisova in Aškerčeva oz. Tržaška in enako obratno.

Mobilne zapore bodo trajale največ do 30 minut. Več informacij o spremembah v prometu najdete tukaj.

Brezplačno z avtobusom

Vsi udeleženci pohoda ter tekov trojk se boste lahko brezplačno zapeljali z mestnimi avtobusi. Potrebovali boste kontrolni kartonček ali štartno številko, ki jo pokažete voznikom.

 

spot_imgspot_img

Naroči se na novice

Preberite tudi

Bi se morala tudi Ljubljana prilagoditi ‘zombijem s pametnimi telefoni’?

Uporaba pametnih naprav med premikanjem po prometnih mestnih ulicah...

Skrita urbana umetnost pod Celovško cesto

Podhod pod Celovško cesto pri Kinu Šiška je ena...

4 ideje, kako se izogniti mestnemu hrupu

Pri življenju v mestu postaja zvočno okolje vse bolj...

20 idej za bolj zeleno delovno okolje

Vse več ljudi si prizadeva prispevati svoj delček k...

Ljubljana Times Instagram: top 10 fotografij meseca maja

Na Instagram profilu Ljubljana Times lahko spremljate fotografije Ljubljane. Oglejte...
spot_imgspot_img