Vožnja z avtobusom od danes dražja, na voljo dve novi vozovnici

Z aprilom stopajo v veljavo spremembe v Ljubljanskem potniškem prometu. Dražja bo enkratna vozovnica, na voljo pa bosta dve novi letni karti.

Z aprilom stopajo v veljavo spremembe v Ljubljanskem potniškem prometu. Dražja bo enkratna vozovnica, na voljo pa bosta dve novi letni karti.

Vozovnica za enkratni prevoz Ljubljanskega potniškega prometa se je s 1. aprilom 2019 podražila za 10 centov na 1,3 evra. Gre za vozovnico v prvem območju. Poslednično se je prilagodila tudi cena vozovnice v drugem in tretjem območju, in sicer na 1,75 ter 2,70 evrov.

Cene mesečnih terminskih vozovnic ostajajo nespremenjene. Prav tako ostaja nespremenjena tudi cena vozovnice za parkiranje in vožnjo (P+R). Ta cena bo še naprej 1,20 EUR za celodnevno parkiranje na P+R parkiriščih ter dva prevoza na mestni liniji.

Dve novi celoletni vozovnici

S ciljem povečanja števila uporabnikov javnega prometa želi Mestna občina Ljubljana povečati število uporabnikov terminskih vozovnic. Delež potovanj s terminskimi vozovnicami se je povišal iz 58 % leta 2010 na 70 % v letu 2017.

Uvedba dveh novih vrst vozovnic bo stalnim uporabnikom omogočila cenejša potovanja. Letna splošna neprenosljiva vozovnica bo na voljo za 365 evrov. Za upokojence pa se uvaja letna neprenosljiva vozovnica v vrednosti 220 evrov.

Kaj je razlog za podražitve?

Na občini pojasnjujejo, da so se storitve Ljubljanskega potniškega prometa od uvedbe načina plačevanja z Urbano ter brezplačnega prestopanja v roku 90 minut pred devetimi leti bistveno nadgradile. “V zadnjih osmih letih smo uredili več kot 60 prilagoditev linij, kupili 168 avtobusov, od teh jih je 70 na stisnjen zemeljski plin, posodobili smo satelitsko vodenje avtobusov, nadgradili napovednike na avtobusih z napovedmi prestopov ter posodobili napovednik prihodov avtobusov na postajališčih. V kratkem bomo podpisali pogodbo za nakup 17 novih Mercedesovih avtobusov na CNG,” so še zapisali.