V Ljubljani dražji odvoz odpadkov: preverite, za koliko in zakaj

Položinice za ravnanje z odpadki se bodo po treh letih nespremenjenih cen podražile. Preverite, za koliko in zakaj.

Položinice za ravnanje z odpadki se bodo po treh letih nespremenjenih cen podražile. Preverite, za koliko in zakaj.

Po triletnem obdobju nespremenjenih cen so se s 1. marcem 2019 v občinah, kjer Snaga izvaja gospodarske javne službe zbiranja in obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov ter odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov, cene v povprečju spremenile za 22 odstotkov.

“Povprečna položnica za ravnanje z odpadki, ki je med najnižjimi v Sloveniji, se je v povprečju spremenila za 1,65 EUR, iz 8,20 EUR na 9,85 EUR na gospodinjstvo,” so sporočili s Snage.

Cene storitev, ki jih izvaja Snaga, in izhajajo iz obravnavanih elaboratov, bodo veljale za triletno obdobje.

V zadnjih letih nadgradnja sistema ravnanja z odpadki

Na Snagi pravijo, da so bili na področju izvajanja gospodarskih javnih služb izpeljani številni uspešni projekti in uvedene mnoge izboljšave.

“Bistveno smo nadgradili sistem ravnanja z odpadki in poskrbeli, da so storitve do uporabnikov prijazne in učinkovite. Uvedli smo sistem ločenega zbiranja od vrat do vrat za štiri vrste odpadkov, ki je pripomogel k izvrstnim rezultatom: najvišjemu deležu ločeno zbranih odpadkov med evropskimi prestolnicami,” pojasnjujejo na Snagi.

“V središču Ljubljane odpadke zbiramo v podzemnih zbiralnicah na 67 lokacijah, še uporabne predmete pa k novim lastnikom usmerjamo prek Centra ponovne uporabe, kjer smo odprli tudi prvo enoto Snagine brezembalažne trgovine, samopostrežnega Berta. Snaga upravlja tudi najsodobnejši in največji center za predelavo odpadkov v tem delu Evrope – RCERO Ljubljana. V projekt je vključenih že 58 občin,” so še zapisali.

KAKO NAROČITI NOV ZABOJNIK OZIROMA PRILAGODITI PROSTORNINO OBSTOJEČIH ZABOJNIKOV?

Če želite spremeniti prostornino zabojnika, zamenjati poškodovan zabojnik ali naročiti nove oziroma dodatne zabojnike, izpolnite Obrazec za sporočanje sprememb.

Za tiste, ki nimajo dostopa do spleta, je na voljo center za pomoč in podporo uporabnikom na številki 01 477 96 00. Dogovorite se lahko, da vam obrazce pošljejo po pošti.

Zabojnike za odpadke lahko pričakujte v 14 dneh po oddanem naročilu. Če svoj zabojnik za preostanek odpadkov ali bio odpadke menjate za manjšega, vam bodo za vsako menjavo zaračunali 30 evrov.