Francija: prepoved električnih skirojev na pločnikih. Kje se lahko vozite pri nas?

Od lanskoletne uvedbe sistema izposoje je Pariz preplavilo okoli 15 tisoč novih električnih skirojev. Francoske oblasti ugotavljajo, da je potrebno zaščititi območja za pešce.

Od lanskoletne uvedbe sistema izposoje je Pariz preplavilo okoli 15 tisoč novih električnih skirojev. Francoske oblasti ugotavljajo, da je potrebno zaščititi območja za pešce.

Z letošnjim septembrom nameravajo v Franciji prepovedati vožnjo z električnimi skiroji po pločnikih. V prestolnici beležijo namreč vse več nesreč in pritožb povezanih s temi privlačnimi prevoznimi sredstvi.

Od lanskoletne uvedbe sistema izposoje je Pariz preplavilo okoli 15 tisoč novih vozil. Do konca leta pa pričakujejo, da bo število naraslo do 40 tisoč.

Francoska ministrica za transport je napovedala, da bo vožnja z električnim skirojem po pločniku kaznovana s 135 evri. Vožnja bo tako dovoljena po cestah ali kolesarskih stezah oziroma temu namenjenih poteh. Pešci s tem ne bodo več potisnjeni ob stene, je še dodala.

Dodatne ukrepe in strožja pravila za električne skiroje načrtujejo tudi v Berlinu. V turistično oblegani Barceloni pa so sisteme izposoje tovrstnih skirojev prepovedali.

Še precej strožja pa je ureditev v Združenem kraljestvu, kjer je vožnja z električnimi skiroji dovoljena le na zasebnih površinah. Vožnja po cestah se smatra za prekršek in predvideva globo v višini 300 funtov.

Kakšna pravila veljajo v Sloveniji?

Policija pojasnjuje, da je uporaba električnih skirojev dovoljena, če se gibljemo s hitrostjo pešca. Zakon o pravilih cestnega prometa določa tudi, da se smejo posebna prevozna sredstva v cestnem prometu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, odvisno od njegove velikosti.

97. člen
Posebna prevozna sredstva se smejo v cestnem prometu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, odvisno od njegove velikosti. Uporabniki posebnih prevoznih sredstev ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev in kolesarjev. Način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci.

Zakon v nadaljevanju še določa, da uporaba posebnih prevoznih sredstev, ki jih poganja motor, in ki presegajo hitrost gibanja pešcev (gokart, motorne sani, miniaturna motorna vozila ipd.), v cestnem prometu ni dovoljena. Za neupoštevanje tega določila pa je predvidena kazen v višini 500 evrov.