Urbano čebelarstvo na Cankarjevem domu

Mestno čebelarstvo postaja vse bolj priljubljeno. Šest ameriških nakladnih panjev na eni izmed teras Cankarjevega doma je dom za tri družine kranjskih čebel.

Mestno čebelarstvo postaja vse bolj priljubljeno. Leta 2011 se je v Cankarjevem domu porodila zamisel, da bi, podobno kot na mnogih strehah Londona in Opere v Parizu, svoje čebelje družine gostila tudi ena od teras razgibane strehe Cankarjevega doma.

Šest ameriških nakladnih panjev na eni izmed teras Cankarjevega doma je dom za tri družine kranjskih čebel. Po prezimitvi je v vsakem panju spomladi okoli 10.000 čebel, družina pa se ob ugodnih razmerah namnoži do 40 oziroma 45.000.

Čeprav na prvi pogled morda ni videti, je v mestnem okolju za čebele ugodna paša, pravijo v Cankarjevem domu. Prednost je namreč tudi v tem, ker se rastlinja ne škropi proti škodljivcem, izpušni plini pa na kakovost bere ne vplivajo.

“S čebelami v mestu tudi povečujemo biotsko raznovrstnost, saj čebele oprašujejo mestne rastline. Čebele so opraševalke od 75 do 100 pomembnih rastlinskih vrst ter tako znatno prispevajo k njihovemu razmnoževanju in če hočete, k pridelku.
Čebele letajo na pašo do treh kilometrov od panja in čebele Cankarjevega doma imajo v tem krogu Tivoli, Rožnik, grajsko pobočje, mestne okrasne nasade, drevorede … s cvetjem in drugimi medonosnimi drevesi. V samem mestu pa so velike lipe in javorji, ki dajejo obilico medičine,” so še zapisali.

Da bi čebelam omogočili še večjo pestrost rastlinja, pa so sredi aprila 2017 v Park Sveta Evrope namestili piramidni vrt avtohtonih medovitih rastlin.

V okviru projektov Čebelja pot in Pomagajmo čebelici – ocvetličimo mesto, bo 20. aprila na ogled nova zasaditev piramidnega vrta avtohtonih medovitih rastlin v parku Cankarjevega doma, več brezplačnih vodenih ogledov panjev na strehi CD (ob 13. in 17. uri) ter pogostitev z limonado, sladkano s »Cankarjevim« medom.