Trije koncertni večeri Druge godbe

En najpomembnejših glasbenih festivalov osrednje Evrope bo v Ljubljani potekal 26. in 27. maja, otvoritveni večer pa bo dan prej v Piranu.

Druga godba bo v Ljubljano ponovno pripeljala najboljše glasbenike iz različnih okolij in glasbenih tradicij, ki se navezujejo na ljudska izročila, hkrati pa se posvečajo ustvarjalnemu raziskovanju. En najpomembnejših glasbenih festivalov osrednje Evrope bo v Ljubljani potekal 26. in 27. maja, otvoritveni večer pa bo dan prej v Piranu.

Festival Druga godba je edinstven v tem kulturnem prostoru. Ves čas od nastanka festivala leta 1984 dalje se programska raven festivala dviguje, išče nove pristope in sveže glasove. Festival vsem obiskovalcem omogoča vpogled v glasbeno tradicijo in kulturo raznih narodov. Že več kot dve desetletji seznanja in navdušuje z živo umetniško ustvarjalnostjo na področju etno in folk glasbe, nove urbane glasbe, fuzije etna in modernih glasbenih pristopov z vsega sveta. Vplivna britanska glasbena revija Songlines je Drugo godbo že večkrat uvrstila med 25 najboljših festivalov na svetu.

Letos se bo v treh dneh festivala predstavilo petnajst zasedb in izvajalcev. Otvoritveni večer bo v Piranu, podobno kot v njenih zgodnjih letih na dan mladosti – 25. maj.

25. maj
Na nekdanji dan mladosti bo Drugo godbo na piranskem Tartinijevem trgu otvorila skupina Roy De Roy. Gre za eno najbolj uspešnih mednarodnih glasbenih skupin, ki prihaja iz Dunaja in poje v Slovenščini.
Sledil bo program Bella Ciao z divo italijanskega folk in družbeno-angažiranega petja Eleno Ledda. Otvoritveni večer bo sklenil King Ayisoba s svojo vnetljivo muziko s severa Gane.

26. maj
V petek se festival seli v Ljubljano. V Kinu Šiška bosta nastopili Jenny Hval, ki je lani izdala najuspešnejši skandinavski album, ter malijsko-francoska pevka Inna Modja, ki v glasbi zajema iz širokega bazena današnje popularne glasbe, prepriča v hip hop odtenkih in se opira tudi na malijsko glasbeno tradicijo.
Nadaljevanje bo na Metelkovi, kjer bo najprej nastopila turška diva Gaye Su Akyol. Sledili bodo južnokorejska skupina Black String, ki je poročila korejsko tradicionalno glasbo z rokovskimi rifi, francoski latincore trans skupine Pixvae ter Kondi Band glasbenikov iz Sierre Leone in ZDA.

27. maj
Svoj novi projekt The Raising of the Voice bo Cankarjevem domu predstavil skladatelj filmske in gledališke glasbe Drago Ivanuša. V Klubu CD pa bosta nato nastopila harmonikar Bratko Bibič z avstrijskim kolegom Ottom Lechnerjem in orkestrom Die Wiener Ziehharmoniker ter vrhunski klasični kitarist Derek Gripper iz Južnoafriške republike.
Sklepni večer festivala se seli v Kino Šiška, kjer bo najprej nastopila slovenska glasbena trojica mladih glasbenikov Širom. Sledili bodo arabski glasbeniki. Najprej libanonska kombinacija akustike in elektronike umetnice Yasmine Hemdan. Nato pa libanonski par Rayess Bek in La Mirza, ki sta največje arabske uspešnice združila z zlato dobo egipčanskega filma.