Tekma za Naj blok v Ljubljani 2018 se je pričela. Občina je pozvala Četrtne skupnosti naj predlagajo kandidate. Predlogi se bodo zbirali do konca avgusta, nato pa bo strokovna komisija opravila terenske oglede in na podlagi zbranih točk izbrala zmagovalca.

• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
• FOTO: Gradnja novega potniškega centra v Ljubljani že prihodnje leto
• FOTO: Najlepši ljubljanski ulici letošnje pomladi

Mestna občina Ljubljana letos že tretje leto zapored pripravlja akcijo Naj blok v Ljubljani, s katero stanovalce večstanovanjskih stavb spodbuja, naj po svojih možnostih vsakodnevno pripomorejo k temu, da bo njihov blok odraz čistega, urejenega in okolju prijaznega sobivanja.

Leta 2016 je občina na pobudo meščana prvič organizirala akcijo Naj blok v Ljubljani. Namen akcije je spodbuditi vse stanovalce, ki živijo v večstanovanjskih stavbah, da po svojih zmožnostih pripomorejo k čistoči in urejenemu videzu svojega bivalnega okolja.

Četrtne skupnosti predlagajo kandidate

Kandidate za Naj blok 2018 lahko Četrtne skupnosti predlagajo do konca avgusta 2018, nato pa bo strokovna komisija opravila terenske oglede in na podlagi zbranih točk izbrala zmagovalca.

Pogoji za uvrstitev v izbor

Stavbe, ki se bodo potegovale za naziv Naj blok v Ljubljani 2018 morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

  • Stavba mora biti obnovljena.
  • Večinski lastniki morajo biti etažni lastniki stanovanj.
  • Stanovanjskih enot mora biti vsaj 10.
  • Urejenost zunanje okolice bloka (pozimi očiščena okolica, poleti urejene zelenice bloka oz. njegova okolica…).
  • Notranja urejenost bloka.
  • Energetska učinkovitost bloka (veljavna energetska izkaznica, toplotna izolacija zunanjih sten, večina zamenjanih oken, toplotna izolacija podstrešja in strehe, prenovljen ogrevalni sistem…).
  • Če ima blok zelenico, ta ne sme biti preoblikovana v parkirišče (blok pri katerem so bila na zunanjih površinah (ali delu) požagana drevesa in na teh površinah urejena parkirišča, se namreč ne more uvrstiti v izbor).

Slavnostna razglasitev Naj bloka v Ljubljani 2018 bo potekala v sklopu akcije Za lepšo Ljubljano, marca prihodnje leto.

Naziv Naj blok v Ljubljani 2017 je prejel blok na Smoletovi 12, 12a in 12b.
Gre za skoraj 60 let star blok (med prijavljenimi bloki 2017 najstarejši), kar pomeni, da je bilo za obnovo potrebne veliko volje, kakovostnega sodelovanja in sinergije med stanovalci bloka s kar treh vhodov oz. stopnišč. Poleg vseh kriterijev ocenjevanja je bil ravno element medsosedskega sodelovanja tisti, ki je še dodatno prepričal strokovno komisijo.

Kot prvi so si nagrado prislužili prebivalci 19-nadstropne stolpnice na Topniški 45 ter prejeli plaketo, zastavo naj blok in sadike vrtnice Ljubljana, Energetika Ljubljana pa je posebej zanje pripravila akcijsko ceno dobave električne energije za skupne prostore.