Teden nezavržene hrane: čas je, da hrani vrnemo spoštovanje

Začenja se Teden nezavržene hrane, s katerim želijo organizatorji javnost ozavestiti in prikazati, kako lahko zmanjšamo količino odpadne hrane.

foto: tedennezavrzenehrane.si

Začenja se Teden nezavržene hrane, s katerim želijo organizatorji javnost ozavestiti in prikazati, kako lahko zmanjšamo količino odpadne hrane.

Evropska gospodinjstva vsako leto zavržejo 27 milijonov ton hrane. Slovenija k tej številki prispeva 150.000 ton. “To so številke, ki jih težko prebavimo,” so zapisali v manifest Tedna nezavržene hrane. Čas je, da hrani vrnemo spoštovanje, dodajajo.

Boj proti zavrženi hrani se bo tako začel s Tednom nezavržene hrane, nadaljeval pa – tako upajo organizatorji – v naših gospodinjstvih.

Teden nezavržene hrane se bo otvoril v petek, 26. maja, točno opoldne na Pogačarjevem trgu. Prvo dejanje in s tem uradni začetek se bo odvil v družbi kuharskega velemojstra Massima Botture, ustanovitelja organizacije Food for Soul. Poleg Botture se bodo predstavili tudi vrhunski slovenski kuharski mojstri: Janez Bratovž iz JB-ja, Luka Košir iz Griča, Luka Gmajner in Marko Magajne iz Galerije okusov, Uroš Fakuč iz Dama in Jorg Zupan iz Ateljeja, ki bodo v okviru tradicionalne Odprte kuhne ponujali svoje menije, pripravljene po principu nič zavržene hrane.

Aktivnosti v naslednjih dneh se bodo izvajale v obliki seminarjev in kulinaričnih delavnic, kjer bodo prikazali kako uporabiti sestavine, ki bi jih sicer zavrgli. V izbranih restavracijah po vsej Sloveniji pa bo možno uživati v posebnih menijih iz nezavržene hrane, pripravljenih v podporo tej edinstveni pobudi.