Preverite, kaj lahko počnete ta vikend v Ljubljani.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Pet ljubljanskih vrhov za pobeg iz mestnega vrveža
Ivana Kobilca | Razstava slikarke, ki še danes navdihuje

 

SOBOTA

Še zadnjič – OČISTIMO SLOVENIJO

Prostovoljci 150 držav združimo moči in vsi čistimo na isti dan. Dvignemo metle in nadenemo rokavice. Našo lepo deželo bomo namreč tretjič in še zadnjič očistili smeti. Potem pa skrbeli, da ostane čista za vedno. Več informacij o organizaciji v Ljubljani boste našli tukaj.

Idea Italia – italijanska tržnica
Glavna tržnica med 8. in 20. uro

Italijanska karavana bo na Pogačarjevem trgu skrbela za kulinarične dobrote in zabavo. V poulični kuhinji bodo poskrbeli za tipične italijanske jedi, na tržnici pa vam bodo na voljo sveže dobrote direktno iz Italije.

Voden ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Z izkušenimi vodiči se sprehodite po stalni razstavi Mestnega muzeja “Ljubljana. Zgodovina. Mesto.” in izberite svoj najljubši ljubljanski čas! Od 40.000 let stare lesene konice, ki jo je na ljubljanskih tleh uporabljal neandertalec, do barikad na ljubljanskih ulicah ob vojni za Slovenijo, od železnega obrednega meča, ki je v srednjem veku končal v Ljubljanici, do bodeče žice, s katero je bilo mesto obdano med drugo vojno… to je le drobec zgodb nekaj tisočletne ljubljanske zgodovine.

Tradicionalni dobrodelni koncert Rdečega križa Slovenije
Cankarjev dom ob 20. uri

Rdeči križ Slovenije v septembru tradicionalno organizira že 11. dobrodelni koncert v veliki dvorani Cankarjevega doma. Namen koncerta je podpora nacionalni humanitarni akciji »Lepo je deliti«, v kateri se zbirajo sredstva za prehranske pakete in »Peljimo jih na morje«, s katero se otrokom in starostnikom iz socialno šibkih okolij omogoča počitnice na morju. Koncert bo izvedel Rok Ferengja z gosti in Big band okrestrom RTV Slovenija.

 

 

NEDELJA

Pričetek Evropskega tedna mobilnosti

V nedeljo se začenja letošnji Evropski teden mobilnosti. Pridružite se dogajanju in številnim brezplačnim vodenim ogledom, ki bodo na ta dan potekali. Vse informacije najdete tukaj.

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

100 supov na Ljubljanici za čisto reko
Špica ob 10.00 uri

Pridruži se množičnemu okoljevarstvenem supanju, ki poteka pod sloganom #SUPportCleanWaters. »Sprehod« skozi mesto je namenjen širjenju pozornosti na zasmetene vode in obalo ter aktivaciji suparjev, da med rekreacijo spotoma naredijo nekaj dobrega tudi za naravo.

 

VES VIKEND

FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA: Pregled slovenske avdiovizualne produkcije, ki vsako leto predstavi produkcijo celovečernih in kratkih igranih, dokumentarnih ter animiranih filmov, ki so nastali v Sloveniji v preteklem letu. Od 11. do 17. septembra tudi v mestnem Kinu Komuna v samem središču Ljubljane.

WHAT WAS MODERN ART?: Kaj je bila moderna umetnost? je etnografska razstava o razstavi “Kaj je moderna umetnost?”. Slednja je potekala v Berlinu pred dvanajstimi leti (2006), razstava Kaj je bila moderna umetnost? pa jo prek medija razstave opazuje kot kulturni dogodek. V Galeriji Škuc si jo lahko ogledate od 11. do 30. septembra.

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 30. septembra

LETO PRELOMA. LETO 1948.: Fotografska razstava je slikovna pripoved o letu 1948. Nastala je z izborom fotografij več avtorjev iz fotografske zbirke Foto Slovenija in fonda fotografa Vladimirja Simončiča – Vlastje. Dvaintrideset izbranih fotografij govori o letu, po katerem je Jugoslavija je ubrala novo pot ideoloških sprememb. Razstava je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na ogled do 14. oktobra 2018.

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI: Knjižnica pod krošnjami je projekt za popestritev prostega časa, ki obiskovalcem na prostem ponuja v branje knjige, stripe, revije in časopise v različnih jezikih. Izposoja v knjižnici je brezplačna. Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci. Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo. do decembra

IVANA KOBILCA (1861–1926): Prva pregledna razstava slikarke v zadnjih štirih desetletjih ponuja na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, so pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč. do 10. februarja 2019