Preverite, kaj lahko počnete ta vikend v Ljubljani.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Nova stalna razstava o večtisočletni zgodovini Ljubljane
Ivana Kobilca | Odprtje razstave slikarke, ki še danes navdihuje

 

SOBOTA

Sejem rabljenih koles na Eipprovi
Eipprova ulica med 9. in 15. uro

Vsako zadnjo soboto v mesecu (možne so tudi izjeme) na Eipprovi ulici poteka sejem rabljenih koles in kolesarske opreme. V okviru sejma poteka tudi brezplačni mini servis za kolesa.

Zadnji dan Jazz festivala Ljubljana

Program letošnjega jazz festivala Ljubljana se suče v središču slovenske glasbene scene in niza vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov. V duhu poletja in sproščenosti, s katerima se jazz glasba nadvse dobro ujema, se del koncertov in spremljevalno dogajanje iz dvoran Cankarjevega doma selita na prosto, v park ob Prešernovi cesti (Park Sveta Evrope), pod krošnje častitljivih dreves. Pridružite se dogajanju še na zadnji dan festivala.

Voden ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Z izkušenimi vodiči se sprehodite po novi stalni razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. v Mestnem muzeju Ljubljana in izberite svoj najljubši ljubljanski čas!

Od 40.000 let stare lesene konice, ki jo je na ljubljanskih tleh uporabljal neandertalec, do barikad na ljubljanskih ulicah ob vojni za Slovenijo, od skrivnostnih deformacij nekdanjih prebivalcev na območju ljubljanskih Dravelj do umetelnega invalidskega vozička ljubljanskega mecena Žige Zoisa, od železnega obrednega meča, ki je v srednjem veku končal v Ljubljanici, do bodeče žice, s katero je bilo mesto obdano med drugo vojno… to je le drobec zgodb nekaj tisočletne ljubljanske zgodovine.

POLETJE V ŠIŠKI | JULIA ADAL ft. KillaBeatMaker & Les Flatmates
Letni vrt Kino Šiška ob 20. uri

Poletje v Šiški je niz brezplačnih večernih koncertov, s katerimi vam v Šiški pomagajo pregnati poletno mrtvilo. Letošnjo sezono bo z nordijskim indie popom in novim materialom, ki je nastal pod vplivom selitve v Kolumbijo, otvorila Julia Adal

 

 

NEDELJA

BREZPLAČNO V NEKATERE MUZEJE IN GALERIJE

Obiščite največje ljubljanske muzeje in galerije. Nekatere vam vsako prvo nedeljo v mesecu ponujajo prost vstop. Preverite tukaj.

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Mednarodna regata deblakov
Špica med 9. in 18. uro

Te zanima veslanje z replikami prazgodovinskih in rimskodobnih deblakov? Pridruži se dogajanju na Špici, ki bo zdrav športni duh združilo z UNESCO dediščino prazgodovinskih kolišč okoli Alp. Preizkusi svoje veščine veslanja čolnov iz enega samega debla. Regata bo potekala na 200 m dolgem poligonu med domačimi in tujimi ekipami. Hkrati z regato bo na obrežju Ljubljanice potekal Festival kulturne dediščine, kjer se bodo predstavila različna društva, ki se ukvarjajo z dediščino kolišč. V izkustvenih delavnicah prazgodovinskih veščin pa se boste lahko preizkusili tudi vi.

Francoski dan v Narodni galeriji
Narodna galerija med 10. in 18. uro

Vsako prvo nedeljo v mesecu je vstop v stalno zbirko Narodne galerije brezplačen. Tokrat skupaj z Evropsko komisijo v Sloveniji vabijo na brezplačne prireditve, povezane s Francijo, deželo šansonov, romantike in dobre hrane.

Osrednja prireditev ob 70. obletnici delovanja Zveze borcev
Kongresni trg ob 11. uri

Zveza združenj borcev za vrednote NOB v letošnjem letu obeležuje 70. obletnico svojega delovanja. Osrednja prireditev ob tej priložnosti bo potekala na velikem odru Kongresnega trga. Pridružite se dogajanju in prisluhnite množici kulturnih, glasbenih ustvarjalcev.

Košarka | Slovenija : Črna gora – kvalifikacije za SP 2019
Stožice ob 20. uri

Slovensko košarkarsko reprezentanco ob koncu junija in začetku julija čakata dve domači tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu 2019.
Reprezentanca je v dosedanjem delu kvalifikacij zabeležila dve zmagi ter dva poraza, v tretjem ciklu pa jih čakata pomembni domači tekmi proti Španiji in Črni gori v dvorani Stožice.

Festival Poleti v NUK | Mladi ustvarjalci – Koncert Zale Smolnikar
Narodna in univerzitetna knjižnica ob 21. uri

Želite večer preživeti v družbi energične mlade glasbenice, zaljubljene v življenje? Zala Smolnikar ustvarja svojo avtorsko glasbo, prepeva ter igra klavir in tolkala. Rada poseže tudi po drugih avtorskih delih, katerim z lastno interpretacijo vlije lastno dojemanje. Mnenje njenih poslušalcev je, da ima kristalen glas in sončno energijo, ki preprosto začarata.

 

 

VES VIKEND

ART NOUVEAU VALOVANJE: Gibanje Art Nouveau je vplivalo na umetnost večine evropskih držav. Fotografska razstava v atriju Mestne hiše razkriva Art Nouveau arhitekturno dediščino in njihove arhitekte iz sedmih držav Podonavske regije. do 5. julija

NAŠE MALO VELIKO MORJE: Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. S svojimi zakladi nas hrani, daje nam surovine in pomembno vpliva na podnebje. Vse premalo pa se zavedamo, da je tudi veliko morje ranljivo in premajhno, da bi brez posledic preneslo človekov pohlep. Interaktivna razstava je v Prirodoslovnem muzeju Slovenije na ogled do 31. avgusta.

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 30. septembra

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI: Knjižnica pod krošnjami je projekt za popestritev prostega časa, ki obiskovalcem na prostem ponuja v branje knjige, stripe, revije in časopise v različnih jezikih. Izposoja v knjižnici je brezplačna. Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci. Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo. do decembra

IVANA KOBILCA (1861–1926): Prva pregledna razstava slikarke v zadnjih štirih desetletjih ponuja na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, so pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč. do 10. februarja 2019