Preverite, kaj lahko počnete ta vikend v Ljubljani.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Pet ljubljanskih vrhov za pobeg iz mestnega vrveža
Ivana Kobilca | Razstava slikarke, ki še danes navdihuje

 

SOBOTA

Sejem rabljenih koles na Eipprovi
Eipprova ulica med 9. in 15. uri

Na sejmu lahko kupite kolo ali pa pripeljete svojega, ga registrirate in nato sami prodajate. V okviru sejma bo potekal tudi brezplačni mini servis za kolesa. Sejem bo tokrat potekal sedmič in hkrati zadnjič v tem letu.

NA MEJI NEVIDNEGA 2018
Gospodarsko razstavišče med 9. in 20. uro

Vsi junaki, superjunaki, pomočniki in negativci, ljubitelji fantazije, striparji, navdušenci nad znanstveno fantastiko, oboževalci fantazije, bunkeljni in ostali!

Pivo & Burger Fest
Pogačarjev trg med 11. in 23. uro

Letošnje poletje že krepko maha v slovo, a ni razloga za solze … September bo v svojem zadnjem vikendu prav poletno vroč in sočen, najvišje temperature grilskih rešetk pa bo moč izmeriti na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer bo hkrati tudi veliko možnosti pivovske osvežitve. Je to dovolj dober razlog, da letošnji september preimenujemo kar v septembeer in septemburger? Je!

Brezplačna Ljubljana Wicked Tour v slovenščini
Stari trg ob 16. uri

Pridružite se sprehodu po ulicah prestolnice in premierni predstavitvi Ljubljana Wicked Tour, ki jo bo vodil avtor sprehoda zgodovinar Boštjan Plut. Enoinpolurna tura razkriva žmohtno zgodovino Ljubljane od rimskih časov naprej in prinaša zgodbe o nenavadnih in krvavih epizodah preteklosti. Popelje nas po pripetljajih kralja alkohola, predstavlja nenavadne zdravilne metode in stare lažne novice, govori o vsakdanjiku lumpenproletariata in meščanskih razvadah, ne pozablja pa na natezalnice, utopljence, javne hiše, čarodejstva in revolte. Na voljo je omejeno število mest. Obvezna je prijava.

Voden ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Z izkušenimi vodiči se sprehodite po stalni razstavi Mestnega muzeja “Ljubljana. Zgodovina. Mesto.” in izberite svoj najljubši ljubljanski čas! Od 40.000 let stare lesene konice, ki jo je na ljubljanskih tleh uporabljal neandertalec, do barikad na ljubljanskih ulicah ob vojni za Slovenijo, od železnega obrednega meča, ki je v srednjem veku končal v Ljubljanici, do bodeče žice, s katero je bilo mesto obdano med drugo vojno… to je le drobec zgodb nekaj tisočletne ljubljanske zgodovine.

Hokej: Olimpija – Rittner Buam
Hala Tivoli ob 17.30 uri

Niz domačih tekem se nadaljuje, zmaji pa tokrat gostijo aktualnega podprvaka Alpske hokejske lige. Pridružite se dogajanju, zmaji potrebujejo vašo podporo!

Košarka: Ježica – Domžale
Dvorana ŠRC Ježica ob 19.30 uri

Oglejte si tekmo 1. Slovenske košarkarske lige za ženske. Pričetek tekmovanja dekleta skupaj z Mojco Markovič pričakujejo optimistično, v goste pa prihajajo dekleta Domžal. Pridružite se dogajanju in pomagajte dekletom k uspešnemu startu v novo sezono.

 

NEDELJA

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Zadnje vodstvo po razstavi STANKO KRISTL, ARHITEKT
MAO Slovenija ob 11. uri

Podajte se v bogati univerzum arhitekta Stanka Kristla. njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka?

Dobrodelno druženje Distinguished Gentleman’s Ride
Lepa žoga ob 11. uri

Pridružite se dogajanju ob dobrodelnem druženju gospodov in klasičnih motociklov – DGR Ljubljana 2018. Dogodek, ki se odvija na isti dan po celem svetu, je namenjen opozarjanju na moško bolezen rak na prostati. Dogodek se bo začel ob 11. uri ob parku Tivoli (Lepa žoga), ob 12. uri pa bodo udeleženci zajahali motocikle in se v počasni vožnji odpeljali proti Kamniku.

Pivo & Burger Fest
Pogačarjev trg med 11. in 22. uro

Letošnje poletje že krepko maha v slovo, a ni razloga za solze … September bo v svojem zadnjem vikendu prav poletno vroč in sočen, najvišje temperature grilskih rešetk pa bo moč izmeriti na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer bo hkrati tudi veliko možnosti pivovske osvežitve. Je to dovolj dober razlog, da letošnji september preimenujemo kar v septembeer in septemburger? Je!

Kasaške dirke v Stožicah
Hipodrom v Stožicah med 14. in 18.30 uro

Pridružite se dogajanju ob prvih jesenskih kasaških dirkah na hipodromu v Stožicah. Med drugim bodo gostile tudi Državno prvenstvo za 2-letne kasače.

Nogomet: Olimpija – Krško
Stožice ob 18.15 uri

V 11. krogu Prve lige se bodo nogometaši Olimpije srečali z ekipo iz Krškega. Olimpija trenutno zaseda 2. mesto na lestvici, Krško pa je na predzadnjem, 9. mestu.

 

VES VIKEND

WHAT WAS MODERN ART?: Kaj je bila moderna umetnost? je etnografska razstava o razstavi “Kaj je moderna umetnost?”. Slednja je potekala v Berlinu pred dvanajstimi leti (2006), razstava Kaj je bila moderna umetnost? pa jo prek medija razstave opazuje kot kulturni dogodek. V Galeriji Škuc si jo lahko ogledate do 30. septembra.

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 30. septembra

URBAN PLAYGROUND: Skupinska razstava avtorjev in avtoric združuje motivno črpanje iz urbanega okolja. Od infrastrukturnih elementov in arhitekture do povsem vsakdanjih mestnih dogodkov, ljudi in živali. V DobriVagi je na ogled do 8. oktobra.

LETO PRELOMA. LETO 1948.: Fotografska razstava je slikovna pripoved o letu 1948. Nastala je z izborom fotografij več avtorjev iz fotografske zbirke Foto Slovenija in fonda fotografa Vladimirja Simončiča – Vlastje. Dvaintrideset izbranih fotografij govori o letu, po katerem je Jugoslavija je ubrala novo pot ideoloških sprememb. Razstava je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na ogled do 14. oktobra 2018.

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI: Knjižnica pod krošnjami je projekt za popestritev prostega časa, ki obiskovalcem na prostem ponuja v branje knjige, stripe, revije in časopise v različnih jezikih. Izposoja v knjižnici je brezplačna. Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci. Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo. do decembra

IVANA KOBILCA (1861–1926): Prva pregledna razstava slikarke v zadnjih štirih desetletjih ponuja na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, so pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč. do 10. februarja 2019