Preverite, kaj lahko počnete ta vikend v Ljubljani.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Pet ljubljanskih vrhov za pobeg iz mestnega vrveža
Ivana Kobilca | Razstava slikarke, ki še danes navdihuje

 

SOBOTA

Priprave na Ljubljanski maraton: 13. skupinski tek
Koseški bajer ob 8. uri

Pridružite se pripravam na Ljubljanski maraton in se udeležite trinajstega brezplačnega skupinskega teka. Teklo se bo na približno 7, 16 in 30 kilometrov. Skupina za 30 kilometrov se zbere že ob 7. uri!

Voden ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Z izkušenimi vodiči se sprehodite po stalni razstavi Mestnega muzeja “Ljubljana. Zgodovina. Mesto.” in izberite svoj najljubši ljubljanski čas! Od 40.000 let stare lesene konice, ki jo je na ljubljanskih tleh uporabljal neandertalec, do barikad na ljubljanskih ulicah ob vojni za Slovenijo, od železnega obrednega meča, ki je v srednjem veku končal v Ljubljanici, do bodeče žice, s katero je bilo mesto obdano med drugo vojno… to je le drobec zgodb nekaj tisočletne ljubljanske zgodovine. Ker se v Mestnem muzeju pridružujejo sobotnemu Dnevu brez avtomobila, bodo vsi kolesarji, ki na blagajni pokažejo svojo kolesarsko čelado, prejeli brezplačno vstopnico.

 

NEDELJA

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Zadnje javno vodstvo po razstavi Plakati Narodne galerije
Narodna galerija ob 11. uri

V galerijski zbirki plakatov, ki obsega prek 3600 listov, se je do zdaj nabralo 161 različnih primerkov, oblikovanih za promocijo stalnih galerijskih razstav, občasnih domačih in gostujočih razstav v matičnih razstaviščih ter razstav Narodne galerije, ki so gostovale po Sloveniji in v tujini. Prek podob plakatov vas razstava popelje skozi pestro 100-letno zgodovino razstavne dejavnosti Narodne galerije.

Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije
Narodni muzej Slovenije – Metelkova ob 11. uri

Na vodenem ogledu boste spoznali najpomembnejše predmete na stalni razstavi Zgodovinske in umetnostne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije.

Feministična tura po Ljubljani
Stari trg ob 16. uri

Vas zanima zgodovina in sedanjost bojev za pravice žensk skozi ljubljansko arhitekturo in zgodbe o znanih in manj znanih ljubljanskih in slovenskih ženskah? Udeležite se nedeljske feministične ture po Ljubljani, ki poteka v slovenskem jeziku in je bržkone edina redna feministična tura na svetu. Obvezne so prijave.

Nogomet: OLIMPIJA – ALUMINIJ
Stožice ob 18.15

V devetem krogu Prve lige se bodo nogometaši Olimpije na domačem terenu srečali z ekipo Aluminija iz Kidričevega.

 

VES VIKEND

WHAT WAS MODERN ART?: Kaj je bila moderna umetnost? je etnografska razstava o razstavi “Kaj je moderna umetnost?”. Slednja je potekala v Berlinu pred dvanajstimi leti (2006), razstava Kaj je bila moderna umetnost? pa jo prek medija razstave opazuje kot kulturni dogodek. V Galeriji Škuc si jo lahko ogledate od 11. do 30. septembra.

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 30. septembra

URBAN PLAYGROUND: Skupinska razstava avtorjev in avtoric združuje motivno črpanje iz urbanega okolja. Od infrastrukturnih elementov in arhitekture do povsem vsakdanjih mestnih dogodkov, ljudi in živali. V DobriVagi je na ogled do 8. oktobra.

LETO PRELOMA. LETO 1948.: Fotografska razstava je slikovna pripoved o letu 1948. Nastala je z izborom fotografij več avtorjev iz fotografske zbirke Foto Slovenija in fonda fotografa Vladimirja Simončiča – Vlastje. Dvaintrideset izbranih fotografij govori o letu, po katerem je Jugoslavija je ubrala novo pot ideoloških sprememb. Razstava je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na ogled do 14. oktobra 2018.

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI: Knjižnica pod krošnjami je projekt za popestritev prostega časa, ki obiskovalcem na prostem ponuja v branje knjige, stripe, revije in časopise v različnih jezikih. Izposoja v knjižnici je brezplačna. Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci. Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo. do decembra

IVANA KOBILCA (1861–1926): Prva pregledna razstava slikarke v zadnjih štirih desetletjih ponuja na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, so pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč. do 10. februarja 2019