Kaj lahko počnete TA VIKEND v Ljubljani: 21. in 22. april

Preverite, kaj lahko počnete ta vikend v Ljubljani. Za vas smo pripravili nekaj idej.

Preverite, kaj lahko počnete ta vikend v Ljubljani.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Ne zamudite največjih pomladnih tekaških prireditev v Ljubljani
• FOTO: Gradnja novega potniškega centra v Ljubljani že prihodnje leto

 

SOBOTA

Tradicionalno čiščenje Ljubljanice
Središče Ljubljane med 9. in 14. uro

Tradicionalno čiščenje Ljubljanice od Špice do Zmajskega mostu je akcija, ki je ob ekološkem poslanstvu postala tudi priljubljena prireditev. Letos bo potekala že 27. leto zapored, v njej pa bodo sodelovali potapljači, okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji, reševalci in mnogi drugi. Na bregovih Ljubljanice v središču mesta bo ob tem potekal tudi kulturni program.

Bolšji sejem rastiln
Botanični vrt med 9. in 17. uro

V ljubljanskem botaničnem vrtu bo potekal že 14. Bolšji sejem rastlin. Na njem bo mogoče kupiti ali zamenjati zelo raznolike rastline, na voljo pa bodo tudi številni vrtnarski nasveti.

FORMARATON dobrodelni tek
Tivoli ob 9. do 17. ure

Tokrat boste lahko tekli že deseti 8-urni dobrodelni tek v parku Tivoli. Vsak posameznik določi sam čas štarta, od 9. ure naprej, cilj pa je odprt do 17. ure. Zbrana sredstva bodo namenjena Ustanovi za pomoč otrokom z rakom.

Še zadnjič po srednjeveški Ljubljani
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Še zadnjič pred zaključkom razstave Srednjeveška Ljubljana se sprehodite po razstavi z njenim avtorjem, muzejskim arheologom Martinom Horvatom!

Glavni poudarek razstave so nova odkritja z nedavnih arheoloških raziskav, ki premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Kdaj je nastajala srednjeveška Ljubljana in kakšno je bilo življenje na njenih ulicah? Katere so bile prve obrti v mestu? Kdo je vladal mestu treh trgov, ki jih je obzidje združilo v eno srednjeveško Ljubljano pod utrjenim grajskim gričem?

 

NEDELJA

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Javno vodstvo po razstavi Marij Pregelj: Retrospektiva
Moderna galerija ob 11. uri

Po razstavi Marija Preglja, enega najpomembnejših avtorjev modernizma v slovenski zgodovini slikarstva, bo vodil Andrej Medved, filozof in pisec.

Javno vodstvo po stalni zbirki Narodne galerije
Narodna galerija ob 11. uri

Stalna zbirka Narodne galerije obsega več kot 600 umetnin, ki časovno segajo od visokega srednjega veka do sredine 20. stoletja. Zbirka priča o tukajšnji kulturi – umetniška dela so nastala za to okolje ali pa so z njim kako drugače povezana in sooblikujejo skupni evropski prostor. Izbrane umetnine bo predstavila kustosinja dr. Alenka Simončič.

Feministična tura po Ljubljani
Stari trg ob 13. uri

Pridružite se odstiranju zgodb umetnic, kulturnic, arhitektk, političnih voditeljic, družbenih aktivistk, učiteljic, nun, članic AFŽ, humanističnih in naravoslovnih znanstvenic, bork za pravice žensk, narodnih buditeljic in še mnogih drugih znamenitih žensk, ki so zaznamovale prestolnico in to regijo.

Sprehod bo potekal po centru Ljubljane mimo zgradb, trgov, uličic, (redkih) spomenikov in obeležij ter tako ponudil poseben ogled glavnega mesta, hkrati pa se ozrl k preteklim prizadevanjem za pravice žensk kot tudi k današnjim vprašanjem družbenega spola.

Vse informacije in prijave – tukaj.

 

VES VIKEND

SLOVENSKI DNEVI KNJIGE: Priljubljen vseslovenski literarni festival se letos osredotoča na povezavo in medsebojno oplajanje literature in filma. V Atrij Pošte Slovenije na Čopovi ulici, kjer bo potekal živahen knjižni sejem, bo tako vodila rdeča preproga. do 22. aprila

SREDNJEVEŠKA LJUBLJANA: Nova odkritja z nedavnih arheoloških raziskav premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Presenetljive najdbe lesene arhitekture ter ostanki usnjarske delavnice dokazujejo, da zametki urbanizacije srednjeveške Ljubljane segajo vsaj v 10. stoletje. Razstava je na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana do 2. maja.

ENCYCLOPEDIA MYTHOLOGICA SLOVENICA: Vizualna umetnica in ilustratorka Maja Poljanc predstavlja svoj magistrski projekt Encyclopedia Mythologica Slovenica, prvo ilustrirano enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij. Razstava je na ogled v galeriji DobraVaga do 2. maja.

SLOVENSTVO, IVAN CANKAR IN JANEZ BOLJKA: v Galeriji DLUL-a se predstavlja izbor kiparskih, slikarskih in grafičnih del iz zapuščine kiparja in grafika Janeza Boljke, ki se je med slovenskimi sodobnimi likovnimi umetniki zanesljivo najbolj intenzivno in ustvarjalno ukvarjal s Cankarjevim likom. do 6. maja

RAZSTAVA | MARIJ PREGELJ: Retrospektiva: Marij Pregelj (1913–1967) je v slovenski zgodovini slikarstva eden najpomembnejših avtorjev visokega modernizma. Tokratna retrospektivna razstava, ki se je odprla 14. decembra v Moderni galeriji, predstavlja Pregljev opus v najbolj obsežnem izboru v zadnjih desetletjih. do 20. maja

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 27. maja