Preverite, kaj lahko počnete ta vikend v Ljubljani.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Nova stalna razstava o večtisočletni zgodovini Ljubljane
Ivana Kobilca | Razstava slikarke, ki še danes navdihuje

 

SOBOTA

100 supov na Ljubljanici za čisto reko
Špica ob 10.00 uri

Pridruži se množičnemu okoljevarstvenem supanju, ki poteka pod sloganom #SUPportCleanWaters. »Sprehod« skozi mesto je namenjen širjenju pozornosti na zasmetene vode in obalo ter aktivaciji suparjev, da med rekreacijo spotoma naredijo nekaj dobrega tudi za naravo.

Voden ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Z izkušenimi vodiči se sprehodite po stalni razstavi Mestnega muzeja “Ljubljana. Zgodovina. Mesto.” in izberite svoj najljubši ljubljanski čas! Od 40.000 let stare lesene konice, ki jo je na ljubljanskih tleh uporabljal neandertalec, do barikad na ljubljanskih ulicah ob vojni za Slovenijo, od železnega obrednega meča, ki je v srednjem veku končal v Ljubljanici, do bodeče žice, s katero je bilo mesto obdano med drugo vojno… to je le drobec zgodb nekaj tisočletne ljubljanske zgodovine.

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah
Kajakaški center Tacen

Na savskih brzicah se bodo tudi letos pomerili najboljši slalomisti in slalomistke na divjih vodah. Kvalifikacije bodo na sporedu v petek. V soboto in nedeljo pa sledijo polfinalne in finalne preizkušnje. Pridružite se dogajanju in podpori našim tekmovalcem.

Trnfest | Prismojeni profesorji bluesa
CSK France Prešeren ob 20. uri

Pe zadnji večer letošnjega Trnfesta. Nastopila bo štiri članska glasbena zasedba iz Ljubljane, ki je svoje delovanje začela najprej kot skupina The Đipsiz leta 2008, kasneje pa si nadela ime Prismojeni Profesorji Bluesa. Gre za avtorsko glasbo, ki svoj izraz črpa iz bogate tradicije afro — ameriške blues glasbe, psihadeličnega rocka 60h let, funka, jazza, countryja, improvizirane glasbe in še marsičesa.

 

NEDELJA

BREZPLAČNO V MUZEJE IN GALERIJE

Obiščite največje ljubljanske muzeje in galerije. Nekatere vam vsako prvo nedeljo v mesecu ponujajo prost vstop. Preverite tukaj.

V Stožce po rožce – sejem rastlin
Hipodrom Stožice med 14. in 19. uro

Na hipodromu v Stožicah bo prvi vikend septembra še bolj zeleno kot ponavadi Prinesite lončnice, ki vam jemljejo preveč prostora, pobrskajte med knjigami o negi rastlin, povprašajte babico, če res nujno potrebuje tisto monstero ali pa prinesite svoje potaknjence in jih zamenjajte za takšne, ki jih še nimate.

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah
Kajakaški center Tacen

Na savskih brzicah se bodo tudi letos pomerili najboljši slalomisti in slalomistke na divjih vodah. Kvalifikacije bodo na sporedu v petek. V soboto in nedeljo pa sledijo polfinalne in finalne preizkušnje. Pridružite se dogajanju in podpori našim tekmovalcem.

Nogomet | Olimpija – Rudar
Stožice ob 20.15 uri

Nogometaši Olimpije se bodo v 7. krogu prve lige pred domačimi navijači pomerili z ekipo Rudarja.

 

VES VIKEND

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 30. septembra

LETO PRELOMA. LETO 1948.: Fotografska razstava je slikovna pripoved o letu 1948. Nastala je z izborom fotografij več avtorjev iz fotografske zbirke Foto Slovenija in fonda fotografa Vladimirja Simončiča – Vlastje. Dvaintrideset izbranih fotografij govori o letu, po katerem je Jugoslavija je ubrala novo pot ideoloških sprememb. Razstava je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na ogled do 14. oktobra 2018.

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI: Knjižnica pod krošnjami je projekt za popestritev prostega časa, ki obiskovalcem na prostem ponuja v branje knjige, stripe, revije in časopise v različnih jezikih. Izposoja v knjižnici je brezplačna. Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci. Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo. do decembra

IVANA KOBILCA (1861–1926): Prva pregledna razstava slikarke v zadnjih štirih desetletjih ponuja na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, so pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč. do 10. februarja 2019