Kaj lahko počnete TA VIKEND v Ljubljani: 1. in 2. julij

Za vas smo pripravili nekaj idej.

 

SOBOTA

Jazz festival Ljubljana – IGOR LUMPERT QUARTET
Park pri Cankarjevem domu ob 19. uri

Veliki talent slovenskega jazza in garač na newyorški jazzovski sceni se je v novem projektu srečal s starim prijateljem. Ko se je namreč leta 2010 izjemni čikaški altovski saksofonist preselil v New York, se je pojavil na jam sessionu v Crown Heightsu, ki ga je takrat vodil Lumpert. Kmalu zatem sta glasbenika začela nastopati po znanih newyorških klubih.

Glasbo, ki jo bo kvartet predstavil na festivalu, je Lumpert premierno izvedel januarja 2016 v sklopu DogEar cikla v Happylucky No.1 v Brooklynu. Vstop je prost.


Otvoritev Festivala Poleti v NUK – MANOUCHE 
Atrij Kavarne NUK ob 20. uri

S Festivalom Poleti v NUK se bo v prečudovit Plečnikov atrij naselilo kulturno dogajanje, ki bo zaobjelo vse pomembne stile umetnosti od instrumentalne glasbe, vokalnega preigravanja, pisane besede, igrane predstave do slike in filma. Na prvi večer bo nastopila slovenska glasbena skupina Manouche.

Manouche izvaja electroswing, mešanico elektronske pesne glasbe in t. i. gypsy swinga (francosko manouche), jazzovskega sloga iz dvajsetih in tridesetih let 20. stoletja. Za vse tiste, ki radi brskajo po glasbeni preteklosti, in tiste, ki jih preprosto navdušuje očarljiva pop senzibilnost!


FESTIVAL URBANE KULTURE
Različne lokacije po Ljubljani

Drugi dan Festivala urbane kulture bo obiskovalcem ponudil pestro dnevno-nočno dogajanje na 10-ih prizoriščih, med drugim na Kongresnem trgu, Parku Tivoli in Petkovškovem nabrežju. Raznovrsten festival pod enim imenom združuje elektronsko glasbo, oblikovanje, modo in družbeno koristne dogodke.

Vsi glavni dogodki bodo brezplačni, vstopnine po simbolični ceni bodo le za nočne zabave v klubih. Več informacij o sobotnem programu je na voljo tukaj.


 

NEDELJA

Poleti v NUK: mladi ustvarjalci – MARTIN RAMOVEŠ BAND
Atrij Kavarne NUK ob 20. uri

Festival Poleti v NUK tokrat daje prostor mladim ustvarjalcem. V Plečnikovem atriju Narodne in univerzitetne knjižnice bo nastopil Martin Ramoveš band.

Martin Ramoveš je stripar in kantavtor. V središču njegovega ustvarjanja je pisanje besedil, katerih izrazno moč preizkuša v stripovskih sekvencah ter v glasbeni interpretaciji. S svojo skupino Martin Ramoveš Band je v preteklosti izdal plošči Zvok dežele (2012) in Nesojeni kavboji (2014); slednja je izšla kot glasbeni album v stripu pod okriljem Stripburgerja in Radia Študent. Vstop je prost!


Jazz festival Ljubljana – SHABAKA AND THE ANCESTORS
Cankarjev dom ob 20.30 uri

Samo dan zatem, ko bo prestižni londonski festival A Love Supreme predstavil Shabako Hutchingsa s tremi njegovimi aktualnimi projekti: Sons of Kemet, The Comet is Coming in The Ancestors, bomo lahko slednjega obcudovali še v Ljubljani


BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg – sejem starin je tradicionalna nedeljska prireditev, ki poteka prav vsako nedeljo dopoldan kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Srečati prijatelje, somišljenike in z njimi poklepetati v prijetnem vzdušju stare Ljubljane, obujati spomine, si ogledovati, ali pa se le sprehajati ob Ljubljanici v senci pod mogočnimi kostanji je prijetno in lepo.


Brezplačno v nekatere muzeje in galerije

Obiščite največje ljubljanske muzeje in galerije. Nekatere vam vsako prvo nedeljo v mesecu ponujajo prost vstop. Preverite tukaj.