Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 22. do 28. oktobra.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Nova stalna razstava o večtisočletni zgodovini Ljubljane
Ivana Kobilca | Odprtje razstave slikarke, ki še danes navdihuje

 

VES TEDEN

CODE:RED: Razstava predstavlja pregled dolgoletnega še trajajočega projekta “CODE:RED” slovenskega umetnika Tadeja Pogačarja, ki raziskuje izbrane segmente prostitucije, izkoriščanja delavcev in seksualnega dela kot specifičnih paralelnih oziroma tako imenovanih sivih ekonomij. V Mestni galeriji Ljubljana do 4. novembra.

MESEC OBLIKOVANJA: strokovni, pa tudi širši javnosti se predstavljajo dosežki s področja
oblikovanja iz Slovenije in Jugovzhodne Evrope, najboljši oblikovalci in podjetja z najbolj zanimivimi in inovativnimi oblikovalskimi strategijami. do 23. novembra

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI: Knjižnica pod krošnjami je projekt za popestritev prostega časa, ki obiskovalcem na prostem ponuja v branje knjige, stripe, revije in časopise v različnih jezikih. Izposoja v knjižnici je brezplačna. Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci. Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo. do decembra

IVANA KOBILCA (1861–1926): Prva pregledna razstava slikarke v zadnjih štirih desetletjih ponuja na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, so pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč. do 10. februarja 2019

 

PONEDELJEK, 22. oktober

IMPRONEDELJEK @ Kino Šiška
Kavarna Kino Šiška ob 21.30 uri

V sodelovanju s priznanim pianistom in skladateljem Rokom Zalokarjem v Kinu Šiška nadaljujejo z rednimi ponedeljkovimi večeri za vse željne prostega igranja, jamanja in deljenja oziroma iskanja glasbenih idej. Večer bo otvorila pripravljena zasedba, zatem pa je oder odprt za vse. Vstop prost.

 

TOREK, 23. oktober

Simpozij o krožiščih
Moderna galerija ob 14. uri

Krožišča so v zadnjih letih postala zelo opazen del javnega prostora. Z objekti in skulpturami v svojih središčih so začela pomembno vplivati na podobo krajev v Sloveniji pa tudi drugod po Evropi. Na simpoziju bo o fenomenu krožišč v desetminutnih predavanjih spregovorilo 14 domačih strokovnjakov s področij urejanja prostora, družboslovja ter umetnosti. Vstop je prost.

Zadnje vodstvo po razstavi “CODE:RED”
Mestna galerija Ljubljana ob 17. uri

Razstava predstavlja pregled dolgoletnega še trajajočega projekta “CODE:RED” slovenskega umetnika Tadeja Pogačarja, ki raziskuje izbrane segmente prostitucije, izkoriščanja delavcev in seksualnega dela kot specifičnih paralelnih oziroma tako imenovanih sivih ekonomij. Po razstavi bo popeljala kustosinja Alenka Gregorič.

Ljubljana v gibljivih slikah: sprehod po Ljubljanskih gostilnah
Slovanska knjižnica ob 19. uri

V našem glavnem mestu je bilo mogoče najti vse tipe gostišč, od najboljših hotelov, restavracij, kavarn, boljših gostiln do manjših zakotnih beznic. Gostišča so tako imela največjo tradicijo in najvažnejšo funkcijo v oblikovanju družabnega življenja vseh slojev v mestu.

Predavateljica Barbara Pečnik je višja kustosinja na Trubarjevi domačiji. V svojem magistrskem delu je natančneje preučila ljubljanska gostišča, na prelomu iz 19. v 20. stoletje (2014). V letu 2017 je njeno magistrsko delo v knjižni obliki z naslovom Samo zaradi lakote in žeje gre Slovenec malokedaj v krčmo izdal Zgodovinski arhiv Ljubljani.

 

SREDA, 24. oktober

Košarka – mestni derbi | ŽKD Ježica : Akson Ilirija
ŠRC Ježica ob 17. uri

Oglejte si derbi Slovenske ženske košarkarske lige med mestnima tekmecema Ježico in Ilirijo.  Košarkarice Ježice želijo po uspešnem startu v sezono nadaljevati z dobrimi predstavami, medtem ko mestne tekmice iz Ilirije prvo zmago še lovijo.

Košarka | Olimpija : Bologna
Stožice ob 20.30 uri

V tretjem kolu košarkarske Lige prvakov bo Olimpija na domačem parketu gostila Segafredo Virtus iz Bologne.

 

ČETRTEK, 25. oktober

Odprtje sejma »Tečem« EXPO
Gospodarsko razstavišče med 9. in 19. uro

Ljubljanski maraton bo spremljal Sejem »Tečem« EXPO, ki bo potekal od četrtka do nedelje. Sprehodili se boste lahko med ponudniki različnih športnih blagovnih znamk, ponudniki prehranskih dopolnil ter ostalimi razstavljavci, ki želijo s svojimi izdelki nagovoriti najaktivnejšo skupino udeležencev. Obiskovalcem bo na voljo ekipa strokovnjakov, ki bo brezplačno svetovala glede pravilne tekaške vadbe, preprečevanja in zdravljenja tekaških poškodb, vadbe teka ob kroničnih boleznih, pravilnega pitja tekočin pred, med in po vadbi, športne prehrane, načrtovanja tekaškega treninga in drugih aktualnih zadev, vezanih na tekaško vadbo in tekmovanje. Vstop je prost!

 

PETEK, 26. oktober

ODPRTA KUHNA
Pogačarjev trg od 10. do 21. ure

Ljubljanski Pogačarjev trg vsak (sončni) petek utripa v mnogoterih barvah, okusih in vonjih. Na Odprti kuhni, tržnici sveže pripravljenih dobrot, različni slovenski kuharski mojstri kuhajo v živo in na stojnicah prodajajo svoje jedi. V primeru slabega vremena Odprta kuhna odpade.

 

SOBOTA, 27. oktober

23. LJUBLJANA MARATHON

Pridružite se največjemu tekaškemu spektaklu v Sloveniji, ki bo potekal 27. in 28. oktobra 2018. Ljubljanski maraton zajema tek na 10, 21 in 42 kilometersko preizkušnjo ter FUN tek, Handbike polmaraton in mnogo drugega.

Drugi Grill & BBQ Festival
Pogačarjev trg med 11. in 23. uro

Na Drugem Grill & BBQ Festivalu se bodo predstavili najboljši grill in bbq mojstri, slovenski craft pivovarji ter seveda tudi slovenski vinarji.

Košarka | Olimpija : Cibona
Stožice ob 17. uri

V 5 kolu ABA lige bodo košarkarji Olimpije pred domačimi navijači gostili Cibono iz Zagreba. Olimpija v ligi zaseda tretje mesto, Cibona je na desetem.

 

NEDELJA, 28. oktober

23. LJUBLJANA MARATHON

Pridružite se največjemu tekaškemu spektaklu v Sloveniji, ki bo potekal 27. in 28. oktobra 2018. Ljubljanski maraton zajema tek na 10, 21 in 42 kilometersko preizkušnjo ter FUN tek, Handbike polmaraton in mnogo drugega.

Drugi Grill & BBQ Festival
Pogačarjev trg med 11. in 23. uro

Na Drugem Grill & BBQ Festivalu se bodo predstavili najboljši grill in bbq mojstri, slovenski craft pivovarji ter seveda tudi slovenski vinarji.

500: Praznovanje naše dediščine
Slovenska filharmonija ob 16. in 19. uri

Nepozabna glasbeno-dramska gospel predstava v počastitev 500. obletnice reformacije. Brezplačne vstopnice je potrebno rezervirati. Informacije najdete tukaj.