Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 9. do 15. aprila.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Podoba prenovljene Slovenske se širi: obetajo se nove zapore in obvozi
• FOTO: Gradnja novega potniškega centra v Ljubljani že prihodnje leto

 

VES TEDEN

MI VSI SMO JERNEJ: Ilustracije Damijana Stepančiča iz knjige Hlapec Jernej in njegova pravica so likovni del knjižnega projekta, ki je izšel pri založbi Mladinska knjiga leta 2014. Ob letošnji obeležitvi Cankarjevega leta so originalne ilustracije sedaj prvič razstavljene v Galeriji Kresija. do 14. aprila

SREDNJEVEŠKA LJUBLJANA: Nova odkritja z nedavnih arheoloških raziskav premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Presenetljive najdbe lesene arhitekture ter ostanki usnjarske delavnice dokazujejo, da zametki urbanizacije srednjeveške Ljubljane segajo vsaj v 10. stoletje. Razstava je na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana do 2. maja.

SLOVENSTVO, IVAN CANKAR IN JANEZ BOLJKA: v Galeriji DLUL-a se predstavlja izbor kiparskih, slikarskih in grafičnih del iz zapuščine kiparja in grafika Janeza Boljke, ki se je med slovenskimi sodobnimi likovnimi umetniki zanesljivo najbolj intenzivno in ustvarjalno ukvarjal s Cankarjevim likom. do 6. maja

RAZSTAVA | MARIJ PREGELJ: Retrospektiva: Marij Pregelj (1913–1967) je v slovenski zgodovini slikarstva eden najpomembnejših avtorjev visokega modernizma. Tokratna retrospektivna razstava, ki se je odprla 14. decembra v Moderni galeriji, predstavlja Pregljev opus v najbolj obsežnem izboru v zadnjih desetletjih. do 20. maja

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 27. maja

 

PONEDELJEK, 9. april

Brezplačna delavnica Samoobrambe za ženske
Športni park Kodeljevo ob 20.30 uri

Naučite se praktičnih načel samoobrambe ter s tem okrepite svojo samozavest in občutek varnosti. S kombinacijo skrbno izbranih elementov različnih borilnih veščin – med drugim ju jitsuja in tajskega boksa muay thai – boste okrepile telo in izboljšale njegovo prožnost. Cilj delavnice in seveda programa je doseči telesno pripravljenost, potrebno za samoobrambo in vsakodnevno življenje. Obvezne prijave.

IMPRONEDELJEK @ Kino Šiška
Kavarna Kino Šiška ob 21. uri

V sodelovanju s priznanim pianistom in skladateljem Rokom Zalokarjem v Kinu Šiška uvajajo redne ponedeljkove večere za vse željne prostega igranja, jamanja in deljenja oziroma iskanja glasbenih idej. Večer bo otvorila pripravljena zasedba, zatem pa je oder odprt za vse.

Swing v SEM-u
Kavarna SEM ob 21.15 uri

Zavrteli se boste ob dobri glasbi in v dobri družbi. Nabrusite pete. Vstop prost.

 

TOREK, 10. april

Igranje družabnih iger v Knjižnici Reči
Knjižnica Reči ob 19. uri

Preživite torkov večer v prijetni družbi ob igranju družabnih iger. Nič računalnika, nič ponedeljka, dosti smejanja in pustolovščin po namiznoigralnem svetu.

FINALE DRŽAVNEGA PRVENSTVA V HOKEJU: OLIMPIJA – JESENICE
Hala Tivoli ob 19.15 uri

2. tekma finala državnega prvenstva med Olimpijo in Jesenicami. Po porazu na prvi tekmi zmaji potrebujejo vašo podporo s tribun!

Modrost Indijancev – Vojko Kovačič
Trubarjeva Hiša Literature ob 20. uri

Številna stara ljudstva so nam zapustila veliko bogastvo, ki se ne meri samo z veličino kamnitih zgradb in skulptur. Modrost Indijancev je zapis brezčasnih načel in sporočil, ki so za črnega, rdečega, rumenega in belega človeka enaka.

 

SREDA, 11. april

Globoko vesolje in kozmologija – Boris Kham in Milan Balažic
Knjižnica Bežigrad ob 18.30 uri

Globoko vesolje se za ljubitelje astronomije začne onstran Osončja. Ponuja nam zelo veliko užitkov, samo upati si je treba, da jih odkrijemo in raziskujemo noč za nočjo. Na tokratnem srečanju v okviru cikla Svetovi narave bosta o vesolju iz različnih zornih kotov spregovorila prof. Boris Kham in Milan Balažic.

 

ČETRTEK, 12. april

Čarobni čas. Strip v Sloveniji 1950 – 1991
Muzej novejše zgodovine Slovenije ob 18. uri

Strip je bil v prvih letih socialistične Jugoslavije kot produkt ameriškega imperializma nezaželen, po sporu s Stalinom (1948), ko so se odprla vrata proti Zahodu, pa je dokončno pridobil domovinsko pravico. Slovenski strip se je razlikoval od evropskega in jugoslovanskega po tem, da je bil v veliki meri družbeno angažiran. Od satiričnih stripov v Pavlihi leta 1950, preko Gatnikovega undergrounda konec šestdesetih let, ko je strip izgubil nedolžnost in postal polnopraven član socialistične (sub)kulture in umetnosti do pravega stripovskega booma v Mladini v devetdesetih letih. Pridružite se predavanju z Iztokom Sitarjem.

 

PETEK, 13. april

Dan odprtih vrat Finančne uprave RS
Finančna uprava RS med 10. in 12. uro

V petek dopoldan bodo vsi uradi Finančne uprave po Sloveniji odprli svoja vrata za obiskovalce. S tem se želijo približati zavezancem in okrepiti informiranje na področjih, ki so trenutno aktualna za najširši krog javnosti.
Obiskovalcem bodo na voljo uslužbenci z informacijami s področja davkov in carine. Predstavili bomo tudi delo mobilnih oddelkov Finančne uprave RS.

ODPRTA KUHNA
Pogačarjev trg od 10. do 21. ure

Ljubljanski Pogačarjev trg vsak (sončni) petek utripa v mnogoterih barvah, okusih in vonjih. Na Odprti kuhni, tržnici sveže pripravljenih dobrot, različni slovenski kuharski mojstri kuhajo v živo in na stojnicah prodajajo svoje jedi. V primeru slabega vremena Odprta kuhna odpade.

 

SOBOTA, 14. april

12. Festival bosanske hrane
Stritarjeva ulica med 10. in 14. uro

Ljubitelji bosanske kulinarike boste imeli priložnost poskusiti izbrane bosanske dobrote izpod rok veščih kuharic. Ne zamudite tudi priložnosti za skodelico prave bosanske kahve iz Guinessove džezve.

Pivo & Burger Fest
Pogačarjev trg med 11. in 23. uro

Dve desetniji iz vrst pivovarske in pivoznalske stroke in prav toliko ekspertov za burgerje bo svoja dognanja in rezultate eksperimentov cel vikend delilo z ljubiteljskimi in profesionalnimi pivozofi in burgerofili.

Speedway, Državno prvenstvo posameznikov Slovenije
Stadion Ilirija ob 15. uri

Speedway je izjemno dinamična in atraktivna zvrst motoršporta, v kateri vozniki na 500 kubičnih specialkah brez zavor in brez prestav nastopajo na ovalnih peščenih stezah. Pospeški primerljivi s tistimi iz formule 1 in bočno drsenje skozi zavoje sta še dve značilnosti tega športa. Speedway dirko državnega prvenstva si lahko ogledate v športnem parku Ilirija.

nogomet: OLIMPIJA – DOMŽALE
Stožice ob 16.55 uri

V 27. krogu Prve lige bo prvouvrščena Olimpija pred domačim občinstvom gostila nogometaše iz Domžal, ki na lestvici zasedajo tretje mesto.

 

NEDELJA, 15. april

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Dobrodelni tek Hop na Grad
Start pri Pediatrični kliniki ob 10.15 uri

Hop na Grad je dobrodelen tekaški dogodek namenjen pomoči otrokom, ki se zdravijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Ves denar zbran s štartninami in dobrodelnimi prispevki, bo podarjen Ustanovi za Pediatrično kliniko. Z dogodkom se tudi spodbuja zdrav način življenja in povezuje ljudi, ki želijo vračati v skupnost, iz katere izhajajo.

Tek organizirajo tekaški zanesenjaki zaposleni na Pediatrični kliniki v Ljubljani, s pomočjo športnikov in donatorjev.

Pivo & Burger Fest
Pogačarjev trg med 11. in 22. uro

Dve desetniji iz vrst pivovarske in pivoznalske stroke in prav toliko ekspertov za burgerje bo svoja dognanja in rezultate eksperimentov cel vikend delilo z ljubiteljskimi in profesionalnimi pivozofi in burgerofili.

košarka: ILIRJA – OLIMPIJA
Hala Tivoli ob 19. uri

V drugem delu Lige Nova KBM se bosta na ljubljanskem derbiju v Hali Tivoli srečali Ilirija in Olimpija.