Kaj lahko počnete TA TEDEN v Ljubljani: 8. do 14. oktober

Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 8. do 14. oktobra. Za vas smo pripravili nekaj idej.

Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 8. do 14. oktobra.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Nova stalna razstava o večtisočletni zgodovini Ljubljane
Ivana Kobilca | Odprtje razstave slikarke, ki še danes navdihuje

 

VES TEDEN

TINTA | Festival stripa Ljubljana 2018: Festival v središče postavlja raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti s skrbno izbranim naborom zanimivih domačih in tujih gostov ter pestrim programom v obliki razstav, delavnic, predavanj, pogovorov, filmskih projekcij, stripovskega sejma, pripovedovalskih in drugih dogodkov. do 14. oktobra.

LETO PRELOMA. LETO 1948.: Fotografska razstava je slikovna pripoved o letu 1948. Nastala je z izborom fotografij več avtorjev iz fotografske zbirke Foto Slovenija in fonda fotografa Vladimirja Simončiča – Vlastje. Dvaintrideset izbranih fotografij govori o letu, po katerem je Jugoslavija je ubrala novo pot ideoloških sprememb. Razstava je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na ogled do 14. oktobra.

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI: Knjižnica pod krošnjami je projekt za popestritev prostega časa, ki obiskovalcem na prostem ponuja v branje knjige, stripe, revije in časopise v različnih jezikih. Izposoja v knjižnici je brezplačna. Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci. Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo. do decembra

IVANA KOBILCA (1861–1926): Prva pregledna razstava slikarke v zadnjih štirih desetletjih ponuja na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, so pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč. do 10. februarja 2019

 

PONEDELJEK, 8. oktober

Hokej: Olimpija – Bled
Hala Tivoli ob 20. uri

V sklopu državnega prvenstva bodo zeleni zmaji v Tivoliju gostili hokejiste iz Bleda.

IMPRONEDELJEK @ Kino Šiška
Kavarna Kino Šiška ob 21.30 uri

V sodelovanju s priznanim pianistom in skladateljem Rokom Zalokarjem v Kinu Šiška nadaljujejo z rednimi ponedeljkovimi večeri za vse željne prostega igranja, jamanja in deljenja oziroma iskanja glasbenih idej. Večer bo otvorila pripravljena zasedba, zatem pa je oder odprt za vse. Vstop prost.

 

TOREK, 9. oktober

Po sledeh Ivane Kobilca – sprehod po Ljubljani
Narodna galerija ob 16. uri

Ob razstavi umetnin Ivane Kobilca se boste odpravili na sprehod v središču Ljubljane in obiskali kraje, povezane s slikarkinim življenjem. Pot bo iz Narodne galerije vodila mimo Mladike in uršulink čez Ljubljanico po Ključavničarski ulici do Magistrata, kjer si boste ogledali originalno sliko Slovenija se klanja Ljubljani.

Takle mamo … / So it has come to this… #3: Dorijan Šiško
Ulična galerija na Vegovi ob 17. uri

Pridružite se odprtju nove razstave v Ulični galeriji na Vegovi. Tretji umetnik, ki se bo predstavil v razstavnem ciklu Takle mamo … / So it has come to this…, je Dorijan Šiško.

Cikel Takle mamo … se nadaljuje z vprašanji o odnosu, ki ga kot družba gojimo do virtualnega sveta v vsej njegovi širini. Ta odnos se kaže kot precej ambivalenten – tudi v postvirtualni prihodnosti, kot si jo zamišlja Dorijan Šiško.

Košarka: Olimpija – Strasbourg
Stožice ob 18.30 uri

V sklopu košarkarske Lige prvakov bodo košarkarji Olimpije na domačem parketu gostili ekipo iz Strasbourga.

 

SREDA, 10. oktober

Dan odprtih vrat Nacionalnega inštituta za biologijo
Nacionalni inštitut za biologijo med 9. in 16. uro

Nacionalni inštitut za biologijo odpira svoja vrata. Na zanimiv način vam bodo predstavili raziskave v oddelkih, ki delujejo v Ljubljani.

Brezplačna tura po Nevid(e)ni Lublani ob svetovnem dnevu brezdomstva
Prešernov trg ob 10. uri

Pridružite se dopoldanskemu potepanju po cestah, uličicah in mostovih Ljubljane.
Tokrat bo vodnica Špela, z lastno izkušnjo brezdomstva. Govorila bo o življenju brezdomne ženske na ulici. Kakšne so pasti in vsakdanje prepreke, ki jih je potrebno premagovati. Razkazala bo organizacije, ki delujejo na področju pomoči brezdomnim osebam ter skrite kotičke, kjer brezdomni preživljajo dan za dnem. Tura traja dve uri.

 

ČETRTEK, 11. oktober

Pomagajte zgraditi samooskrbni rastlinjak!
Teren Masarykova med 10. in 16. uro

Vas zanima kako se zgradi samooskrbni rastlinjak iz pretežno odpadnih materialov? Vam fizično delo predstavlja užitek in rekreacijo ter si želite s svojim načinom življenja koristiti planetu in vsem živim bitjem? Pridružite se gradnji samooskrbnega rastlinjaka, ki bo pozimi nudil zavetje rastlinam, varovankam zavetišča, ter bo hkrati tudi projektni prostor in prostor druženja lokalne skupnosti.

Špartansko učenje o strahu – Stjepan Palajsa
Trubarjeva hiša literature ob 18. uri

Strah je naraven odziv na nevarnost, toda če ga ne kontroliramo, zapademo v hromečo paniko, v kateri smo na milost in nemilost prepuščeni zunanjim okoliščinam. Špartanci so svoje mesto v zgodovini zavzeli prav zaradi svoje legendarne neustrašnosti. Prvi korak v boju proti strahu je bilo »delovanje kljub strahu«, zadnji pa v popolnem obvladovanju svojih odzivov, ne glede na okoliščine. Zanje je bil strah pred tem, da bi osramotili prednike, družino in prijatelje večji od strahu pred smrtjo.

TINTA X UMETNICA NA MESEC | Sanja Pocrnjić: Lene muze
DobraVaga ob 19. uri

Striparka in ilustratorka mlajše generacije Sanja Pocrnjić se predstavlja s samostojno razstavo s pomenljivim naslovom Lene muze. V sodobni dobi Instagrama in Pinteresta so muze ostale skorajda brez dela. Kaj sedaj, ko je njihovo poslanstvo pošlo in imajo čas zase in svoje ambicije?

OTVORITEV POPJAZZIADE – DeveLooper, Syncopad
Modri kot Tovarne Rog ob 19.30 uri

Popjazziado bo v četrtek s samostojnim koncertom otvoril DeveLooper, češki mojster beatboxa in looperja, ki bo na atraktiven način predstavil inovativne tehnološke prijeme v a cappella glasbi.

 

PETEK, 12. oktober

ODPRTA KUHNA
Pogačarjev trg od 10. do 21. ure

Ljubljanski Pogačarjev trg vsak (sončni) petek utripa v mnogoterih barvah, okusih in vonjih. Na Odprti kuhni, tržnici sveže pripravljenih dobrot, različni slovenski kuharski mojstri kuhajo v živo in na stojnicah prodajajo svoje jedi. V primeru slabega vremena Odprta kuhna odpade.

Popjazziada // Klub Gromka: 5. državno beatbox tekmovanje
Klub Gromka ob 20.30 uri

Pridružite se dogajanju ob 5. državnem beatbox tekmovanju. Najboljši, najglasnejši in najbolj kreativni beatboxerji iz države se bodo med seboj pomerili za lovoriko, zmagovalec pa bo nastopil tudi na revijalnem koncertu v Kino šiška dva dni kasneje.

 

SOBOTA, 13. oktober

Racegasmic Drift Pokal Rd.4 – Vič, Zaključek sezone
Drift Poligon Vič med 10. in 19. uro

Pridružite se zadnji rundi letošnjega Racegasmic drift pokala in spremljajte boj za prvega prvaka prvenstva Racegasmic.

Popjazziada // Sputnik, svetovna kavarna: Koncert Skety (CZ)
Sputnik ob 20.30 uri

Prisluhnite odlični, večkrat nagrajeni jazzovski a cappella skupini iz Prage. Skety je skupina šestih vrhunskih jazz glasbenikov, ki so v letih od ustanovitve leta 2010 nastopili že po številnih svetovnih odrih ter osvojili mnogo mednarodnih nagrad – ena najodmevnejših je gotovo The Ward Swingle Award festivala vokal.total. v Gradcu leta 2014.

 

NEDELJA, 14. oktober

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Košarka: Olimpija – Zadar
Stožice ob 18.30 uri

V 3, kolu ABA lige bodo košarkarji Olimpije pred domačimi navijači gostili ekipo iz Zadra.

Popjazziada // Kino Šiška: Popjazziada – Vokalni show
Kino Šiška ob 19.30 uri

Na odru Katedrale v Kinu Šiška bodo najboljše in najaktivnejše vokalne skupine predstavile nove pristope k popularni vokalni glasbi. Vsak izmed nastopajočih vokalnih bandov na svojstven način premika meje mogočega v a cappelli in išče nove načine prenašanja melodij in ritmov znanih in manj znanih skladb v svet brez inštrumentov, kjer je človeški glas edino, kar velja. Čaka nas a cappella večer novih razsežnosti, ki ga ne smete zamuditi!