Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 7. do 13. maja.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Ne zamudite največjih pomladnih tekaških prireditev v Ljubljani
• FOTO: Gradnja novega potniškega centra v Ljubljani že prihodnje leto
• FOTO: Najlepši ljubljanski ulici letošnje pomladi

 

VES TEDEN

PUNČKE IZ CUNJ, KI REŠUJEJO ŽIVLJENJA OTROK: Pridružite se enemu najbolj priljubljenih dobrodelnih projektov v Sloveniji in rešite življenje otroka, ki
nujno potrebuje pomoč. V Mestni hiši do 10. maja.

MARIO MAGAJNA: FOTOGRAF: Razstava temelji na izboru, ki kar najbolj nazorno izpričuje Magajnovo osnovno poslanstvo oz. njegovo brezpogojno vdanost fotoreporterskemu poklicu in neusahljivo voljo po ovekovečenju vsega, kar se je v Trstu in širši okolici dogajalo. Kljub temu osnovnemu vodilu je z leti razvil svojevrsten fotografski jezik, ki v pravem ravnotežju spaja pripoved (novico, dogodek, zgodbo) in izpoved (nekakšno naivno, preprosto in neposredno obliko poezije). V Galeriji Jakopič do 13. maja.

RAZSTAVA | MARIJ PREGELJ: Retrospektiva: Marij Pregelj (1913–1967) je v slovenski zgodovini slikarstva eden najpomembnejših avtorjev visokega modernizma. Tokratna retrospektivna razstava, ki se je odprla 14. decembra v Moderni galeriji, predstavlja Pregljev opus v najbolj obsežnem izboru v zadnjih desetletjih. do 20. maja

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 27. maja

LIKOVNI UMETNIKU SAZU: V prazničnem letu Akademije znanosti in umetnosti v Narodni galeriji razstavljajo devetinšestdeset del triindvajsetih umetnikov, članov Akademije. Njihova posamezna dela nam omogočajo vpogled v širino ustvarjalnosti in umetnostno tradicijo preteklih osemdesetih let. do 3. junija

TOMISLAV GOTOVAC, RETROSPEKTIVNA RAZSTAVA: Retrospektivna razstava preminulega mednarodno priznanega hrvaškega neokonceptualista Tomislava Gotovca prinaša pregled njegove šest desetletji trajajoče umetniške prakse. Na ogled je v Mestni galeriji Ljubljana do 10. junija.

 

PONEDELJEK, 7. maj

ZINE VITRINE │Fotoknjiga in fotozin: Pogovori in predavanja
Dobra Vaga

Enodnevni dogodek posvečen mediju fotoknjige/fotozina, njunemu trgu, občinstvu in sodobnim produkcijskim ter distribucijskim zmožnostim. Vstop prost.

Let’s shuffle!
Dobra poteza med 17. in 21. uro

Bi odigral kakšno družabno igro, pa prijatelji nimajo časa? »Let’s shuffle« je dogodek namenjen spoznavanju in igranju iger z novimi ljudmi. Pridi sam ali v skupini in se pomešaj z ostalimi.

Swing v SEM-u
Kavarna SEM ob 21.15 uri

Zavrtite se po steklenem plesišču. Čaka vas dobra glasba in dobra družba. Vstop prost.

 

TOREK, 8. maj

Dogaja se / It is Happening #3: Lucija Kržišnik
Ulična galerija na Vegovi ob 17. uri

Pridružite se odprtju tretje razstave v sklopu cikla Dogaja se / It is Happening. Predstavila se bo umetnica Lucija Kržišnik z likovnim triptihom mesoamericas y yo.

Likovni triptih, ki ga avtorica predstavlja v Ulični galeriji v domači Ljubljani, mesoamericas y yo, je del serije slik, skic in vtisov, ki orisujejo avtoričino doživljanje nedavne ekspedicije po Medmorski Ameriki. Tokrat gre za vizualni hommage, ki njeno ljubezen do barv, zvokov, vonjav, ljudi, kulture in tradicije tega ozemlja prevaja v dvodimenzionalnost.

 

SREDA, 9. maj

Košarka: OLIMPIJA – ROGAŠKA
Stožice ob 18.30 uri

Na prvi tekmi polfinala Lige Nova KBM bo Petrol Olimpija igrala z Rogaško.
Olimpija, ki je Ligo Nova KBM za prvaka končala na 1. mestu, ima v polfinalu prednost domačega igrišča. Nasprotnik Zmajev je lanskoletni finalist Rogaška, ki si je v zadnjem krogu izborila vstop v končnico. Drugi polfinalni par je Sixt Primorska – Krka.

Od atoma do vesolja – Harald Lesch
Knjižnica Bežigrad ob 18.30 uri

Letošnji cikel srečanj Svetovi narave – astronomija se zaključuje z ogledom filma Od atoma do vesolja. Svetovno znani astrofizik Harald Lesch, ki zase pravi, da je filozof narave, vas bo z živahnim pripovedovanjem vodil od najmanjšega v atomu do največjega v vesolju.

Praznovanje dneva Evrope
Kongresni trg ob 21. uri

Dan Evrope bo na osrednjem trgu slovenske prestolnice združil raznolike slovenske in tuje pevce, glasbenike, plesalce in akrobate!

 

ČETRTEK, 10. maj

ŠKISOVA TRŽNICA 2018
Kardeljeva ploščad

Največja kulturno-zabavna prireditev za mlade, ki temelji na promociji slovenske kulture in kulinarike, s pestrim popoldanskim ter večernim programom pa skrbi za dobro vzdušje in zabavo obiskovalcev.
V popoldanskem delu prireditve se lahko sprehodite med klubskimi stojnicami ter spoznate različne okuse in narečja Slovenije, se družite in zabavate ob odlični glasbi, predvsem pa občutite utrip mladosti in študentskega aktivizma.
Škisova tržnica vsako leto gosti uveljavljena imena slovenske in tuje glasbene scene, priložnost pa dobijo tudi še neuveljavljene perspektivne glasbene skupine.

UMETNIK NA MESEC | Vedran Štimac – PoliteBastART: Room of Portraits
Dobra Vaga ob 19. uri

Puljski ilustrator in ulični umetnik, ki od lani živi in ustvarja v Ljubljani, se bo predstavil s serijo portretov z naslovom Room of Portraits. Protiutež fotografski preciznosti ilustracij, ki jih umetniški samouk ustvarja z rapidografom, je nenavadna in nadrealistična obravnava portretirancev. Ti so večinoma zgodovinske osebnosti, ki so ga v nekem obdobju življenja močno navdihovale, v njihove podobe pa subtilno vpleta kritiko sveta in družbe, v kateri živimo.

 

PETEK, 11. maj

ODPRTA KUHNA
Pogačarjev trg od 10. do 21. ure

Ljubljanski Pogačarjev trg vsak (sončni) petek utripa v mnogoterih barvah, okusih in vonjih. Na Odprti kuhni, tržnici sveže pripravljenih dobrot, različni slovenski kuharski mojstri kuhajo v živo in na stojnicah prodajajo svoje jedi. V primeru slabega vremena Odprta kuhna odpade.

12. Svetlobna gverila: Barve //odprtje festivala//
Galerija Vžigalica in bližnja okolica ob 21.30 uri

Ob 12. ediciji mednarodnega festivala Svetlobna gverila bo Ljubljana ponovno zaživela v soju številnih svetlobnih postavitev, ki bodo razsvetlile mestno središče. Pridružite se svečanemu odprtju, ki bo potekalo v galeriji Vžigalica in bližnji okolici.

 

SOBOTA, 12. maj

Podeželje v mestu – Dobrote slovenskih kmetij
Pogačarjev trg med 8. in 15. uro

Sobotni sprehod med stojnicami na Pogačarjevem trgu bo priložnost za ogled,
pokušino in nakup številnih dobrot slovenskih kmetij. Dogodek bo obogaten s
poučnimi delavnicami, kulturnim in kulinaričnim program.

Magical Misery tour 3 – Šiška Art Trip
Galerijska četrt Šiška med 10.30 in 14. uro

Pridružite se brezplačnemu vodenemu ogledu razstav v sklopu Galerijske četrti Šiška. V okviru projekta Magical Misery tour 3 – Šiška Art Trip se boste z organiziranim avtobusnim prevozom LPP popeljali na urbano izkušnjo umetniškega popotovanja. Pot bo iz umetnostne galerije Aksioma vodila v Muzej tranzitorne umetnosti MoTA, Vodnikovo domačijo, Kino Šiška, GalerijoGallery, galerijo Photon, Center in galerijo P74 in Ustvarjalni center Švicarija.

Vodstvo po razstavi: Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Nova stalna razstava Mestnega muzeja Ljubljane vam razkrije bogato zgodovino mesta, ki je danes prestolnica Slovenije. Pomembne osebnosti, usodni dogodki, vsakdanje življenje in ljubljanske posebnosti se tkejo v vznemirljivo zgodbo. Njen delček ste tudi vi.

 

NEDELJA, 13. maj

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Vodstvo: Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor
MAO Ljubljana ob 11. uri

Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi danes med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela so ob svojem nastanku vznemirjala tako domačo kot mednarodno javnost – in tako je še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu si Stanko Kristl skozi svoje projekte in raziskave neprestano zastavlja temeljno vprašanje arhitekture: kaj je arhitektura v odnosu do človeka?
Po razstavi bo to nedeljo vodila kustosinja razstave Maja Vardjan.

Vodstvo po razstavi “Mario Magajna: Fotograf”
Galerija Jakopič ob 16.30 uri

Po razstavi “Fotograf”, na kateri je predstavljen Mario Magajna, eden od začetnikov profesionalnega slovenskega fotoreporterstva, vas bo vodil sokurator razstave Andrej Furlan.

Nogomet: OLIMPIJA – ANKARAN HRVATINI
Stožice ob 16.50 uri

V 33. krogu Prve lige se bo Olimpija pred domačimi navijači pomerila z nogometaši iz Ankarana.