Kaj lahko počnete ta teden v Ljubljani: 5. do 11. junij

Za vas smo pripravili nekaj idej.


ponedeljek, 5. junij
IGRA V DVOJE
Lončarski atelje SEM

V Lončarskem ateljeju Slovenskega etnografskega muzeja 1. ponedeljek v mesecu vabijo posameznike, pare in dvojice na sproščeno ustvarjanje v dvoje ob lončarskem vretenu.

Cilj delavnice je v sproščenem vzdušju spodbujati kreativnost, razvoj motoričnih spretnosti ter pristno in veselo druženje. Z uporabo lončarskega vretena se boste spoprijeli s staro tehniko oblikovanja gline, razvijali fino in grobo motoriko in si morda ob tem izdelali prav čudovito skodelico.


torek, 6. junij
52. LJUBLJANSKI BAZAR STRIPOV
Kino Šiška

Junijski bazar stripov bo z zvrhanimi stojnicami zasedel letni vrt Kina Šiška. Organizatorji obljubljajo, da bodo na svoj račun prišli tako stripovski nostalgiki in zbiratelji večnih klasikov kot tudi tisti stripovski navdušenci, ki jih zanimajo novejše stripovske izdaje.

Ob druženju in barantanju je bazar priložnost za zamenjave, nakupe in prodaje rabljenih izdaj večnih klasikov in tudi novejših stripovskih izdaj.


sreda, 7. junij
KONCERT ZAGREBŠKE SKUPINE ELEMENTAL
Cvetličarna

V sklopu Bežigradfesta bo na novem poletnem prizorišču Cvetličarne nastopila zagrebška skupina Elemental.

Tri leta po temu, ko so predstavili svoj zadnji album “Vertigo”, zdaj končno predstavljajo tudi svoj novi, šesti album “U Redu Je”. Ta zagrebška zasedba je z leti marljivega dela postala regionalna sila, ki s svojimi iskrenimi in prepričljivimi skladbami odpira novo stran in konstantno osvežuje hrvaško glasbeno sceno. Vstop je prost!


četrtek, 8. junij
ODPRTJE FESTIVALA JUNIJ V LJUBLJANI
Kongresni trg

Festival se bo pričel s koncertom Big Band Orkestra Slovenske vojske z gostoma Vlatkom Stefanovskim in Grego Skočirjem (Big Foot Mama).

Koncert odličnih glasbenikov ob spremljavi združenega dekliškega zbora Škofijske
klasične gimnazije in Gimnazije Ledina nas bo popeljal od slovensko-makedonskih
tradicionalnih napevov do najudarnejših skladb Big Foot Mame ter priredb nekaterih
kultnih rock evergreenov.


četrtek, 8. junij
PLEČNIK NAD MESTOM – VODENI OGLED
Ljubljanski grad

Strokovno vodstvo s kustosinjo razstave Ano Porok in z avtorico razstave Nino Bricelj, namenjeno najširši javnosti, bo podrobneje osvetlilo različna Plečnikova prizadevanja za preureditev grajskega kompleksa.


petek, 9. junij
OTVORITVENI VEČER FESTIVALA PARADA PONOSA
Kinodvor

Festival Parada Ponosa 2017 se pričenja s projekcijo filma Kosti spotike (Bones of contention) in pogovorom z režiserko Andreo Weiss.

Dokumentarni film Kosti spotike raziskuje zgodovinski spomin v postfrankistični Španiji, posebno pozornost pa usmerja k represiji LGBT oseb pod frankizmom. Film razkriva njihove zgodbe, tudi zgodbo najslavnejšega španskega pesnika Federica Garcie Lorce, ki je postal simbol tako zgodovinskega spomina kot španskega LGBT gibanja.


sobota, 10. junij
NOGOMET: SLOVENIJA – MALTA
Stožice

Pred slovensko nogometno reprezentanco je nova kvalifikacijska tekma za nastop na Svetovnem prvenstvu v Rusiji prihodnje leto. Varovanci selektorja Srečka Katanca se bodo pomerili z reprezentanco Malte.


sobota, 10. junij
ARTish – USTVARJALNI FESTIVAL
Gornji trg

Na ARTish festivalu slovenski ustvarjalci razstavljajo in prodajajo svoja dela. Festival bo potekal na Gornjem trgu, pri Herkulovem vodnjaku.

ARTish je prireditev, na kateri ustvarjalci poleg svojih del predstavljajo tudi svoje postopke in ideje. Dogajanje zaokrožajo brezplačne ustvarjalne delavnice za odrasle kot otroke, gledališke predstave, glasbeni nastopi in dobrodelni projekti kot so izmenjava rabljenih oblačil ter zbiranja sredstev v različne namene.


nedelja, 11. junij
Kolesarski maraton Franja Btc City 2017

Tridnevni kolesarski praznik Maraton Franja je letos na sporedu med 9. in 11. junijem.

Vrhunec dogajanja bo v nedeljo, ko se bodo množice kolesarjev preizkusile v mali (97 km) in veliki (156 km) Franji.

foto: franja.org