Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 25. februarja do 1. marca.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Razstava | Zakulisja filmov in televizije skozi objektiv fotografa Šelhausa
Razstava | Plečnikov NUK: Viharna prva leta življenja ikonične knjižnice

 

VES TEDEN

ELZA KASTL OBEREIGNER: Razstava Elze Kastl Obereigner (1884-1973) predstavlja doslej spregledano in pozabljeno kiparko. S svojimi plastikami je stopila pred ljubljansko javnost leta 1902. Njen mladostni kiparski opus je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled prvič po več kot 100 letih. do 10. marca

DUH MESTA: Mojster analogne ročno izdelane srebroželatinske črno-bele fotografije vabi na sprehod po stari Ljubljani. Vzemite si čas in se odtrgajte od poplave digitalnih podob, ki nas obkrožajo in s senzacionalističnimi kadri nenehno srkajo našo pozornost. Razstava je na ogled v Galeriji Kresija (podaljšana) do 14. marca.

100 LET NARODNE GALERIJE: Jakopičevo sprehajališče v Parku Tivoli ponuja na ogled razstavo detajlov umetnin iz stalne zbirke Narodne galerije. V njih prepoznavati stvaritve naših umetnikov pomeni biti del slovenske skupnosti, biti soudeležen v njenih srečnih in manj srečnih dneh s tisto ustvarjalno voljo, ki je Narodno galerijo privedla v življenje. do 15. marca

(R)EVOLUCIJA MUZEJA 1948-2018: Občasna razstava v Muzeju novejše zgodovine je pripravljena kot odgovor na politike spomina in pozabe evropske kulturne dediščine dvajsetega stoletja. Oplemenitena je z bogatim fotografskim gradivom. do 20. aprila

PLEČNIKOV NUK: Razstava v Plečnikovi hiši osvetljuje okoliščine nastanka naše nacionalne knjižnice in dolgoletna prizadevanja za njeno gradnjo, osredotočila pa se bo na prva leta življenja ikonične Plečnikove biblioteke, ki so bila v znamenju vojne in tragične nesreče – strmoglavljenja nemškega letala na Veliko čitalnico in njeno popolno uničenje. do 5. maja

NAŠE MALO VELIKO MORJE: Interaktivna instalacija skupaj s prostorsko postavitvijo gradi na edinstveni izkušnji za obiskovalca, ga spodbuja k raziskovanju in doživljanju morskega in podmorskega sveta. To je morda prva znanstveno osnovana razstava, ki vključuje prostorske interaktivne elemente v slovenskih muzejih. V Prirodoslovnem muzeju Slovenije je na ogled do 30. junija.

 

PONEDELJEK, 25. februar

SVEŽE RIBE #current
DobraVaga med 9. in 18. uro

DobraVaga odpira novo edicijo skupinske prodajne razstave SVEŽE RIBE. Razstava, tokrat označena s #current, ponuja nov pregled čisto sveže produkcije mladih lokalnih umetnikov. Prevetrili so nabor risb, grafik in del na platnih, ki jih zaznamujejo likovni izrazi, ki pozornost pritegnejo v svoji duhovitosti, poetiki, kritičnem pogledu in v vedno znova razvijajočih se potezah. Vstop prost!

Predstavitev atletske reprezentance pred EP
Maxi klub ob 14. uri

Slovenska tiskovna agencija in Atletska zveza Slovenije v Maxi klubskem salonu pripravljata predstavitev slovenske atletske reprezentance, ki bo nastopila na dvoranskem evropskem prvenstvu v Glasgowu (med 1. in 3. marcem). Na predstavitvi bo reprezentanca ter vodstvo AZS na čelu s predsednikom Romanom Dobnikarjem.

Košarka | SLOVENIJA : UKRAJINA
Stožice ob 19. uri

Zadnja tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo v košarki za moške, ki bo leta 2019 na Kitajske. Nasprotnik Slovenije bo reprezentanca Ukrajine, s katero imamo v teh kvalifikacijah še neporavnane račune, zato naši fantje potrebujejo vašo pomoč na tej tekmi.

IMPRONEDELJEK @ Kino Šiška
Kavarna Kino Šiška ob 21.30 uri

V sodelovanju s priznanim pianistom in skladateljem Rokom Zalokarjem v Kinu Šiška nadaljujejo z rednimi ponedeljkovimi večeri za vse željne prostega igranja, jamanja in deljenja oziroma iskanja glasbenih idej. Večer bo otvorila pripravljena zasedba, zatem pa je oder odprt za vse. Vstop prost.

 

TOREK, 26. februar

Zaključno vodstvo po razstavi Fair Game
MGLC Ljubljana ob 17. uri

Pridružite se zaključnemu vodstvu po razstavi Nathalie Du Pasquier, Fair Game s kustosinjo razstave Kate Sutton. Kompozicije Nathalie Du Pasquier transformirajo prostore Mednarodnega grafičnega likovnega centra v niz mikrookolij, ki obiskovalce posrkajo vase. Umetnica v njih uporabi motive s svojih slik, grafik, risb in zidnih poslikav, ki jih je ustvarila v več kot treh desetletjih, pa tudi iz nove serije sitotiskov, ki je nastala prav v ateljeju za sitotisk v Mednarodnem grafičnem likovnem centru.

Dežela pridnih: Državljan našega časa
Slovensko mladinsko gledališče ob 20. uri

Politika naj se dogaja vsak dan, kot takšna pa mora segati onkraj predstave o bianko pogodbi, ki jo državljanke in državljani enkrat na štiri leta sklenemo z vladajočimi. Ideja ni nova, a Filip Dobranić s sodelavkami in sodelavci zavoda Danes je nov dan o njej razmišlja drugače, jo drugače uveljavlja in uresničuje. Delno zato, ker je mlad in je zato sveža tudi njegova predstava o tem, kaj kot državljan lahko naredi. Še bolj pa zato, ker je o skupnosti in politiki razmišlja zgodovinsko in v kontekstu njunih temeljnih idej. Vstop je prost!

 

SREDA, 27. februar

Odbojka, Liga prvakov | ACH Volley Ljubljana vs Chaumont
Hala Tivoli ob 18. uri

Odbojkarska elita bo ponovno v Ljubljani. Na zadnji tekmi skupinskega dela Lige prvakov bodo oranžni zmaji v dvorani Tivoli gostili francoski Chaumont! Pridruži se odbojkarskemu spektaklu in podpri slovenske prvake!

Festival Fabula | Alberto Manguel: Resnica fikcije
Cankarjev dom ob 20. uri

V luči fokusa Zidovi med nami bo Alberto Manguel, eden največjih poznavalcev literature na svetu, spregovoril o meji med resnico in fikcijo ter o tem, zakaj je fikcija lahko bolj resnična od resnice. Alberto Manguel (1948) je argentinsko-kanadski antologist, prevajalec, esejist in pisatelj. Svetovno slavo so mu prinesla njegova dela Zgodovina branja, Knjižnica ponoči in pa The Dictionary of Imaginary Places. Leta 2015 je postal direktor argentinske nacionalne knjižnice, ene najpomembnejših kulturnih institucij na svetu, kjer je zasedel strukturno mesto Jorga Luisa Borgesa.
Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Cankarjevega doma.

 

ČETRTEK, 28. februar

Predzadnje vodstvo po razstavi Ivan Cankar
Mestni muzej Ljubljana ob 18.30 uri

Cankar je bil genialni pisec in pripovedovalec, a je bil obenem tudi slehernik s strahovi, dvomi, hrepenenjem, slabimi in dobrimi motivi. Živel je v burnih časih preloma stoletja, ki jih živimo 100 let za njim tudi mi sami. Vas zanima, v čem so bili tisti časi drugačni in v čem podobni našim?

Festival Fabula | Eva Illouz: Ljubezen in kapitalizem
Cankarjev dom ob 20. uri

Eva Illouz (1961): profesorica sociologije na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu in gostujoča predavateljica na številnih uglednih univerzah po svetu. Nemški časopis Die Zeit jo je uvrstil na seznam dvanajstih mislecev in mislic, ki bodo s svojimi dognanji oblikovali prihodnost. Kot sociologinja se ukvarja predvsem z odnosi, ljubeznijo v času kapitalizma in postkapitalizma. Spregovorila bo o preprekah, s katerimi čas, v katerem živimo, posega v intimne odnose.
Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Cankarjevega doma.

 

PETEK, 1. marec

Festival Fabula | Otvoritev festivala: Tatjana Tolstoj
Cankarjev dom ob 20. uri

V delu Tatjane Tolstoj je mogoče najti odmeve njenega daljnega starega strica, Leva Tolstoja – ljubezen do narave, psihološke uvide, pozornost za detajle vsakdanjega življenja. A njene pretresljive zgodbe še bolj spominjajo na Čehova, ki notranja življenja in neizpolnjene sanje izriše s sočutjem in uvidom. – The New York Times.
Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Cankarjevega doma.

 

SOBOTA, 2. marec

Zmajev karneval
Staro mestno jedro od 11. ure dalje

Na pustno soboto bo v Ljubljani tradicionalni Zmajev karneval z veliko pustno povorko po mestnih ulicah in zabavnim programom na Kongresnem trgu. Na čelu povorke bo zeleni zmaj, maskota ljubljanskega karnevala.

Zimsko vodstvo po razstavi Ljubljana.Zgodovina.Mesto
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Popestrite si zimsko soboto s skokom v preteklost! Z izkušenimi vodiči se sprehodite po stalni razstavi Mestnega muzeja “Ljubljana. Zgodovina. Mesto.” in izberite svoj najljubši ljubljanski čas! Od 40.000 let stare lesene konice, ki jo je na ljubljanskih tleh uporabljal neandertalec, do barikad na ljubljanskih ulicah ob vojni za Slovenijo, od železnega obrednega meča, ki je v srednjem veku končal v Ljubljanici, do bodeče žice, s katero je bilo mesto obdano med drugo vojno.

 

NEDELJA, 3. marec

BREZPLAČNO V MUZEJE IN GALERIJE

Obiščite največje ljubljanske muzeje in galerije. Nekatere vam vsako prvo nedeljo v mesecu ponujajo prost vstop. Preverite tukaj.

Feministična tura po Ljubljani
Stari trg ob 13. uri

Pridružite odstiranju zgodb umetnic, kulturnic, arhitektk, političnih voditeljic, družbenih aktivistk, učiteljic, nun, lastnic tovarn, tovarniških delavk, članic AFŽ, humanističnih in naravoslovnih znanstvenic, bork za pravice žensk, narodnih buditeljic in še mnogih drugih znamenitih žensk, ki so zaznamovale prestolnico in to regijo.
Vse informacije in prijave – tukaj.