Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 24. do 30. septembra.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Nova stalna razstava o večtisočletni zgodovini Ljubljane
Ivana Kobilca | Odprtje razstave slikarke, ki še danes navdihuje

 

VES TEDEN

WHAT WAS MODERN ART?: Kaj je bila moderna umetnost? je etnografska razstava o razstavi “Kaj je moderna umetnost?”. Slednja je potekala v Berlinu pred dvanajstimi leti (2006), razstava Kaj je bila moderna umetnost? pa jo prek medija razstave opazuje kot kulturni dogodek. V Galeriji Škuc si jo lahko ogledate do 30. septembra.

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 30. septembra

URBAN PLAYGROUND: Skupinska razstava avtorjev in avtoric združuje motivno črpanje iz urbanega okolja. Od infrastrukturnih elementov in arhitekture do povsem vsakdanjih mestnih dogodkov, ljudi in živali. V DobriVagi je na ogled do 8. oktobra.

LETO PRELOMA. LETO 1948.: Fotografska razstava je slikovna pripoved o letu 1948. Nastala je z izborom fotografij več avtorjev iz fotografske zbirke Foto Slovenija in fonda fotografa Vladimirja Simončiča – Vlastje. Dvaintrideset izbranih fotografij govori o letu, po katerem je Jugoslavija je ubrala novo pot ideoloških sprememb. Razstava je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na ogled do 14. oktobra 2018.

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI: Knjižnica pod krošnjami je projekt za popestritev prostega časa, ki obiskovalcem na prostem ponuja v branje knjige, stripe, revije in časopise v različnih jezikih. Izposoja v knjižnici je brezplačna. Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci. Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo. do decembra

IVANA KOBILCA (1861–1926): Prva pregledna razstava slikarke v zadnjih štirih desetletjih ponuja na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, so pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč. do 10. februarja 2019

 

PONEDELJEK, 24. september

Superpokal 2018: Petrol Olimpija – Sixt Primorska
Hala Tivoli ob 20. uri

Klubska košarkarska sezona se bo začela s tradicionalnim Superpokalom. Za prvo lovoriko v sezoni se bosta pomerili ekipi Petrola Olimpije, zmagovalec Lige Nova KBM, ter Sixt Primorske, zmagovalec Pokala Spar. Pridružite se in navijajte za svoje favorite!

 

TOREK, 25. september

Vodstvo po razstavi | CODE:RED
Mestna galerija Ljubljana ob 17. uri

Razstava prinaša strnjen pregled in zapis vseh realiziranih »postaj« projekta in nekatere ključne informacije, relevantne za razumevanje stanja na področju konsolidacije pravic seksualnih delavcev. S podrobnim vpogledom v obstoječe dokumentarno gradivo, z besedili, intervjuji, videi, fotografijami in časopisi je tokrat “CODE:RED” prvikrat prikazan v celoti, mnoge stopnje in aktivnosti projekta pa so prav za ljubljansko razstavo dobile format umetniškega dela. Vstop prost.

Vsega so krive pravljice
Trubarjeva Hiša Literature ob 18. uri

Kaj so pravljice? Kako vplivajo na naš razvoj in vrednotenje sveta okoli nas? Zakaj nas vedno znova zanese k dobro poznanim zgodbam? So namenjene le otrokom?

Na pravljično obarvan torek bo v Trubarjevi hiši literature potekal pogovor o pravljicah, ki smo jih brali nekoč pred davnimi časi, ampak se na nek način vedno znova prikradejo v naše svetove in slikajo realnost, ki nas obdaja. Pogovoru se bosta pridružila Irena Matko Lukan in Igor Saksida, ki bosta poskušala odgovoriti na mnoga vprašanja, ki nam jih zastavlja pravljični svet.

 

SREDA, 26. september

Teorija in praksa začasne rabe prostorov
KUCHA ob 14.30 uri

Začasna raba je urbanistična praksa za oživitev praznih prostorov v mestih. Izboljšuje prostorske pogoje za različne dejavnosti in urbane skupnosti, zato pomembno vpliva na vznik posameznih pobud ter na dvig kakovosti in pestrosti življenja v mestnih četrtih. Na izobraževanju boste dobili odgovore na vprašanja: Kako s pomočjo začasne rabe do prostora za delovanje? Kako z orodji začasne rabe oživljati mesto ter izboljšati pogoje za lokalne skupnosti? Kako začasno rabo razume nova zakonodaja? Dogodek je brezplačen, prijavite se tukaj.

Odprtje razstave | »Jaz sem Cankar – in to ti pove vse!«
NUK ob 19. uri

Pridružite se odprtju razstave ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja. Razstavna dvorana NUK se bo med 26. septembrom 2018 in 26. januarjem 2019 spremenila v pisateljev notranji svet. Razstava prinaša vpogled v notranje življenje našega prvega poklicnega pisatelja: v intimni svet, iz katerega se je porodilo toliko ikoničnih likov in del slovenske književnosti. Predstavljen je izbor pisateljevih pisem, dopisnic in razglednic, ki jih hranimo v Zbirki rokopisov, redkih in starih tiskov NUK.

44. Večer družabnih iger
Poligon, kreativni center ob 19. uri

Poligon in društvo Igrolog prirejata večer družabnih iger, ki bo namenjen druženju in povezovanju. Na dogodek ste posebno vabljeni vsi Prebivalci in ostali radovedneži, ki novejših družabnih iger še ne poznate, saj vam bodo pravila razložili izkušeni vodiči in vas udobno popeljali v svet modernih družabnih iger. Dobrodošli tudi v medgalaktični politiki in kamenodobnem kmetovanju izkušeni mački ter vsi tisti, ki si želite nekoliko oddahniti od dela, vzporedno pa razširiti krog poznanstev.

 

ČETRTEK, 27. september

Pomagajte zgraditi samooskrbni rastlinjak!
Teren Masarykova med 10. in 16. uro

Vas zanima kako se zgradi samooskrbni rastlinjak iz pretežno odpadnih materialov? Vam fizično delo predstavlja užitek in rekreacijo ter si želite s svojim načinom življenja koristiti planetu in vsem živim bitjem? Pridružite se gradnji samooskrbnega rastlinjaka, ki bo pozimi nudil zavetje rastlinam, varovankam zavetišča, ter bo hkrati tudi projektni prostor in prostor druženja lokalne skupnosti. V četrtek bo potekal prvi delovni sestanek.

Nogomet: Olimpija – Gorica
Stožice ob 20.15 uri

V 10. krogu Prve lige se bodo nogometaši Olimpije srečali z ekipo iz Gorice. Olimpija trenutno na lestvici zaseda drugo mesto. Gorica ji sledi le s točko zaostanka.

 

PETEK, 28. september

Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

Evropska noč raziskovalcev je vseevropski projekt, kjer se v enem dnevu zvrstijo številni dogodki na temo raziskovanja in inovacij. Odvilo se bo več kot 40 aktivnosti po Ljubljani in drugih mestih po Sloveniji – predstavitve, izleti, delavnice, razstave, razprave, eksperimenti, dnevi odprtih vrat, filmski festival in zaključna slavnostna podelitev nagrad z gledališko predstavo ter glasbenim koncertom.

ODPRTA KUHNA
Pogačarjev trg od 10. do 21. ure

Ljubljanski Pogačarjev trg vsak (sončni) petek utripa v mnogoterih barvah, okusih in vonjih. Na Odprti kuhni, tržnici sveže pripravljenih dobrot, različni slovenski kuharski mojstri kuhajo v živo in na stojnicah prodajajo svoje jedi. V primeru slabega vremena Odprta kuhna odpade.

Košarka: Olimpija – Mornar Bar
Stožice ob 18. uri

V prvem kolu ABA lige bodo košarkarji Olimpije na domačem parketu gostili ekipo Mornarja iz črnogorskega Bara.

 

SOBOTA, 29. september

Sejem rabljenih koles na Eipprovi
Eipprova ulica med 9. in 15. uri

Na sejmu lahko kupite kolo ali pa pripeljete svojega, ga registrirate in nato sami prodajate. V okviru sejma bo potekal tudi brezplačni mini servis za kolesa. Sejem bo tokrat potekal sedmič in hkrati zadnjič v tem letu.

NA MEJI NEVIDNEGA 2018
Gospodarsko razstavišče med 9. in 20. uro

Vsi junaki, superjunaki, pomočniki in negativci, ljubitelji fantazije, striparji, navdušenci nad znanstveno fantastiko, oboževalci fantazije, bunkeljni in ostali!

Brezplačna Ljubljana Wicked Tour v slovenščini
Stari trg ob 16. uri

Pridružite se sprehodu po ulicah prestolnice in premierni predstavitvi Ljubljana Wicked Tour, ki jo bo vodil avtor sprehoda zgodovinar Boštjan Plut. Enoinpolurna tura razkriva žmohtno zgodovino Ljubljane od rimskih časov naprej in prinaša zgodbe o nenavadnih in krvavih epizodah preteklosti. Popelje nas po pripetljajih kralja alkohola, predstavlja nenavadne zdravilne metode in stare lažne novice, govori o vsakdanjiku lumpenproletariata in meščanskih razvadah, ne pozablja pa na natezalnice, utopljence, javne hiše, čarodejstva in revolte. Na voljo je omejeno število mest. Obvezna je prijava.

Pivo & Burger Fest
Pogačarjev trg med 11. in 22. uro

Letošnje poletje že krepko maha v slovo, a ni razloga za solze … September bo v svojem zadnjem vikendu prav poletno vroč in sočen, najvišje temperature grilskih rešetk pa bo moč izmeriti na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer bo hkrati tudi veliko možnosti pivovske osvežitve. Je to dovolj dober razlog, da letošnji september preimenujemo kar v septembeer in septemburger? Je!

 

NEDELJA, 30. september

Zadnje vodstvo po razstavi STANKO KRISTL, ARHITEKT
MAO Slovenija ob 11. uri

Podajte se v bogati univerzum arhitekta Stanka Kristla. njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka?

Pivo & Burger Fest
Pogačarjev trg med 11. in 22. uro

Letošnje poletje že krepko maha v slovo, a ni razloga za solze … September bo v svojem zadnjem vikendu prav poletno vroč in sočen, najvišje temperature grilskih rešetk pa bo moč izmeriti na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer bo hkrati tudi veliko možnosti pivovske osvežitve. Je to dovolj dober razlog, da letošnji september preimenujemo kar v septembeer in septemburger? Je!

Nogomet: Olimpija – Krško
Stožice ob 18.15 uri

V 11. krogu Prve lige se bodo nogometaši Olimpije srečali z ekipo iz Krškega.