Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 23. do 29. aprila.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Ne zamudite največjih pomladnih tekaških prireditev v Ljubljani
• FOTO: Gradnja novega potniškega centra v Ljubljani že prihodnje leto

 

VES TEDEN

SREDNJEVEŠKA LJUBLJANA: Nova odkritja z nedavnih arheoloških raziskav premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Presenetljive najdbe lesene arhitekture ter ostanki usnjarske delavnice dokazujejo, da zametki urbanizacije srednjeveške Ljubljane segajo vsaj v 10. stoletje. Razstava je na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana do 2. maja.

ENCYCLOPEDIA MYTHOLOGICA SLOVENICA: Vizualna umetnica in ilustratorka Maja Poljanc predstavlja svoj magistrski projekt Encyclopedia Mythologica Slovenica, prvo ilustrirano enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij. Razstava je na ogled v galeriji DobraVaga do 2. maja.

OTTO DIX: VOJNA: Gostujoča razstava izbranih grafičnih del iz znamenite grafične serije “temačnega” nemškega ekspresionističnega mojstra Otta Dixa z naslovom »Der Krieg«. Na ogled je v Cekinovem gradu do 6. maja.

SLOVENSTVO, IVAN CANKAR IN JANEZ BOLJKA: v Galeriji DLUL-a se predstavlja izbor kiparskih, slikarskih in grafičnih del iz zapuščine kiparja in grafika Janeza Boljke, ki se je med slovenskimi sodobnimi likovnimi umetniki zanesljivo najbolj intenzivno in ustvarjalno ukvarjal s Cankarjevim likom. do 6. maja.

PUNČKE IZ CUNJ, KI REŠUJEJO ŽIVLJENJA OTROK: Pridružite se enemu najbolj priljubljenih dobrodelnih projektov v Sloveniji in rešite življenje otroka, ki
nujno potrebuje pomoč. V Mestni hiši do 10. maja.

TOMISLAV GOTOVAC, RETROSPEKTIVNA RAZSTAVA: Retrospektivna razstava preminulega mednarodno priznanega hrvaškega neokonceptualista Tomislava Gotovca prinaša pregled njegove šest desetletji trajajoče umetniške prakse. Na ogled je v Mestni galeriji Ljubljana do 10. junija.

RAZSTAVA | MARIJ PREGELJ: Retrospektiva: Marij Pregelj (1913–1967) je v slovenski zgodovini slikarstva eden najpomembnejših avtorjev visokega modernizma. Tokratna retrospektivna razstava, ki se je odprla 14. decembra v Moderni galeriji, predstavlja Pregljev opus v najbolj obsežnem izboru v zadnjih desetletjih. do 20. maja

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 27. maja

 

PONEDELJEK, 23. april

IMPRONEDELJEK @ Kino Šiška
Kavarna Kino Šiška ob 21. uri

V sodelovanju s priznanim pianistom in skladateljem Rokom Zalokarjem v Kinu Šiška uvajajo redne ponedeljkove večere za vse željne prostega igranja, jamanja in deljenja oziroma iskanja glasbenih idej. Večer bo otvorila pripravljena zasedba, zatem pa je oder odprt za vse.

Swing v SEM-u
Kavarna SEM ob 21.15 uri

Zavrteli se boste ob dobri glasbi in v dobri družbi. Nabrusite pete. Vstop prost.

 

TOREK, 24. april

fundaMENT serial #5 | RENATO HORVATH: predavanje na temo glasbenega posla
SIGIC ob 18. uri

Na tokratnem fundaMENTu boste odkrivali svet “synca”. Gre za sistem vključevanja in odkupovanja glasbe za potrebe filmov, serij, reklam, videoiger in drugih avdiovizualnih vsebin. Iz Budimpešte v goste prihaja Renato Horvath. Renato je soustanovitelj in vodja eastaste, agencije za glasbeni marketing in sync. Je tudi soustanovitelj Budapest Showcase Huba (BUSH), madžarske različice glasbenega showcase festivala in konference. Več kot desetletje deluje na področju glasbenega posla kot glasbeni manager in video producent. Predstavil bo kanal, ki lahko predstavlja donosen posel za glasbene ustvarjalce, a je v slovenskih krogih še precej nepoznan. Predstavil bo osnove kompleksnega sistema, ki zadeva tako glasbo in njene metapodatke kot tudi sistem avtorskih pravic in komunikacije.

Udeležba na fundaMENTu je brezplačna, potrebno se je le prijaviti tukaj.

Igranje družabnih iger v Knjižnici Reči
Knjižnica Reči ob 19. uri

Preživite torkov večer v prijetni družbi ob igranju družabnih iger. Nič računalnika, nič ponedeljka, dosti smejanja in pustolovščin po namiznoigralnem svetu. Vabljeni!

odbojka: ACH VOLLEY – CALCIT
Hala Tivoli ob 20. uri

Tretje finalno srečanje med ACH Volley in Calcitom, na katerem si oranžni zmaji lahko priborijo 15. naslov državnih prvakov.

 

SREDA, 25. april

košarka: OLIMPIJA – HELIOS SUNS
Hala Tivoli ob 17. uri

V 11. kolu drugega dela Lige Nova KBM se bodo košarkarji Olimpije srečali z domžalskim Helios Suns.

košarka: ILIRIJA – SIXT PRIMORSKA
Hala Tivoli ob 20.15

V 11. kolu drugega dela Lige Nova KBM se bodo košarkarji Ilirije srečali s koprskim Sixt Primorska.

 

ČETRTEK, 26. april

100 let Narodne galerije na starih fotografijah iz Fototeke
Narodna galerija ob 18. uri

Višja kustodinja Jassmina Marijan bo ključne dogodke iz 100-letne zgodovine Narodne galerije predstavila skozi fotografsko gradivo, ki ga hranijo v galerijski Fototeki. Fotografije modno oblečenih dam na otvoritvah, različnih postavitev stalne zbirke in drugih dogodkov iz preteklosti niso le prava paša za oči, temveč tudi izjemen dokument galerijske zgodovine.

 

SOBOTA, 28. april

Mednarodni dan namiznih iger
Poligon med 10. in 18. uro

Na Mednarodni dan namiznih iger se po celem svetu prirejajo dogodki, povezani z igranjem namiznih iger. V društvu Igrolog na ta dan vsako leto organizirajo celodnevni dogodek igranja namiznih iger.

Še zadnjič po srednjeveški Ljubljani
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Še zadnjič pred zaključkom razstave Srednjeveška Ljubljana se sprehodite po razstavi z njenim avtorjem, muzejskim arheologom Martinom Horvatom!

Glavni poudarek razstave so nova odkritja z nedavnih arheoloških raziskav, ki premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Kdaj je nastajala srednjeveška Ljubljana in kakšno je bilo življenje na njenih ulicah? Katere so bile prve obrti v mestu? Kdo je vladal mestu treh trgov, ki jih je obzidje združilo v eno srednjeveško Ljubljano pod utrjenim grajskim gričem?

 

NEDELJA, 29. april

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Vodstvo: Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor
MAO Ljubljana ob 11. uri

Vodstvo po razstavi, ki predstavlja bogati univerzum arhitekta in je organizirana v štiri bistvene tematske sklope: Bivanje, Šolanje, Zdravje in Spomin. Osnovana je bila na podlagi večletnega raziskovanja arhitektovega osebnega arhiva ter tudi s pomočjo dodatnih virov in pogovorov z arhitektom. Originalni načrti in risbe iz njegovega arhiva so dopolnjeni s serijo posebej za razstavo izdelanih maket, diagramov in velikoformatnih barvnih fotografij, ki odslikujejo posebno osredotočenost znotraj obsežnega arhitektovega opusa ter omogočajo novo vizualno izkušnjo Kristlove arhitekture. Po razstavi nas bo vodila umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko.

nogomet: OLIMPIJA – GORICA
Stožice ob 16.50 uri

V 29. krogu Prve lige se ob Olimpija pred domačimi gledalci pomerila z Gorico.