Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 2. do 8. julija.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Nova stalna razstava o večtisočletni zgodovini Ljubljane
Ivana Kobilca | Odprtje razstave slikarke, ki še danes navdihuje

 

VES TEDEN

ART NOUVEAU VALOVANJE: Gibanje Art Nouveau je vplivalo na umetnost večine evropskih držav. Fotografska razstava v atriju Mestne hiše razkriva Art Nouveau arhitekturno dediščino in njihove arhitekte iz sedmih držav Podonavske regije. do 5. julija

FESTIVAL POLETI V NUK: Že peta izvedba festivala, ki v edinstvenem prizorišču ponudi prostor raznolikim glasbenim in gledališkim zvrstem. do 21. julija

FILM POD ZVEZDAMI: Poleti na Ljubljanskem gradu ponoči zasijejo tudi filmske zvezde! Grajsko dvorišče bo prizorišče 24 filmskih večerov z najodmevnejšimi filmi leta. od 5. do 28. julija

NAŠE MALO VELIKO MORJE: Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. S svojimi zakladi nas hrani, daje nam surovine in pomembno vpliva na podnebje. Vse premalo pa se zavedamo, da je tudi veliko morje ranljivo in premajhno, da bi brez posledic preneslo človekov pohlep. Interaktivna razstava je v Prirodoslovnem muzeju Slovenije na ogled do 31. avgusta.

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 30. septembra

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI: Knjižnica pod krošnjami je projekt za popestritev prostega časa, ki obiskovalcem na prostem ponuja v branje knjige, stripe, revije in časopise v različnih jezikih. Izposoja v knjižnici je brezplačna. Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci. Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo. do decembra

IVANA KOBILCA (1861–1926): Prva pregledna razstava slikarke v zadnjih štirih desetletjih ponuja na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, so pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč. do 10. februarja 2019

 

PONEDELJEK, 2. julij

Imago Sloveniae | SLOVENSKI KOMORNI ORKESTER DUNAJ
Narodna galerija ob 20.30 uri

Prisluhnite koncertu v sklopu mednarodnega festivala Imago Sloveniae. Slovenski komorni orkester Dunaj je bil ustanovljen maja leta 2017. V njem igrajo slovenski glasbeniki in glasbenice, ki delujejo v tujini, sekcije pa vodijo izstopajoči posamezniki, ki so sicer dejavni v znanih mednarodnih orkestrih. Vstop je prost.

Swing v SEM-u
Kavarna SEM ob 21.15 uri

Zavrteli se boste ob dobri glasbi in v dobri družbi. Za tiste, ki swinga še ne plešete: v okviru plesnega večera bo potekal kratek tečaj osnov swinga. Spoznali boste nekaj osnovnih korakov, ki jih boste lahko takoj uporabili na plesišču. Vstop prost!

 

TOREK, 3. julij

Dogaja se / It is Happening #5: Tinka Leskovšek
Ulična galerija na Vegovi ob 17. uri

Pridružite se odprtju pete razstave v sklopu cikla Dogaja se / It is Happening. S serijo ilustracij Dlaka se bo predstavila Tinka Leskovšek.

Serija Dlaka, ki jo Tinka razstavlja v Ulični galeriji, je korak stran od ilustracij živali, ki jim je zadnja leta posvečala pozornost. Občutek za teksturo in detajle – tudi detajle dlačic živali – je razvijala s pomočjo najtanjših čopičev, kar jih je bilo mogoče najti čez mejo, v Trstu. Medtem pa se triptih pred nami skozi podobe razteza med idejami, pojmi in protipoli; intimno, slečeno, rojstvo – minevanje, hrepenenje, objekt – subjekt. Z izpraznjenim ozadjem, s prostorom za praznino.

POLETJE V ŠIŠKI | THE GENTLEMAN
Letni vrt Kino Šiška ob 20. uri

Poletje v Šiški je niz brezplačnih večernih koncertov, s katerimi vam v Šiški pomagajo pregnati poletno mrtvilo. Glasbeni izraz hrvaškega The Gentlemana, ki bo nastopil v torek, sega od melanholičnih balad in kabaretsko mračnih pesmi do družbeno angažiranih nagovorov, odetih v bogate vokalne, instrumentalne in pesniške sloje.

 

SREDA, 4. julij

UMETNICA NA MESEC | Petra Korent: Zbogom cipa
Dobra Vaga ob 19. uri

Mlada ustvarjalka, ki smo jo spoznali že v okviru razstave ZINE VITRINE, se bo po končanem bivanju v Odprtem ateljeju predstavila s serijo risb. Sprememba na ljubezenskem področju jo je privedla do drugačnega pogleda na intimne trenutke, kar se predvsem kaže v njenem motivnem svetu. Neposredne in ekshibicionistične ilustracije so se prelevile v toplejše in intimnejše skice partnerskega življenja, ki pa še vedno ohranjajo avtoričin značilno humoren slog.
Pridružite se tudi pogovoru z umetnico osebno ob 18. uri.

Salsa v stari Ljubljani s koncertom Café Mezclado
Stari trg od 21. ure dalje

Romantičen vsakotedenski salsa open-air žur v Ljubljani bo kombinacija koncerta mojstrov kubanske glasbe Café Mezclado in vročega plesišča pred njegovim odrom

 

ČETRTEK, 5. julij

Risanje pred umetninami Ivane Kobilca
Narodna galerija ob med 17. in 20. uro

Pridružite se četrtkovemu družabnemu večeru v Narodni galeriji, kjer boste risali pred umetninami najbolj slavne slovenske umetnice.
S seboj lahko prinesete svoje najljubše risarske pripomočke, sicer pa bo ves risarski material na voljo za brezplačno izposojo v galeriji. Z nasveti bo ves čas na voljo akademska slikarka. Risarsko predznanje ni potrebno.

Kiparska delavnica Moderne galerije
Moderna galerija ob 18. uri

Tudi letošnje poletje bosta Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova ob četrtkih julija in avgusta odprta do 20. ure. Pridružite se poletnemu druženju ob brezplačnih javnih vodstvih in delavnicah. Tokrat bo v glini z vami modeliral in vam mojstrsko svetoval kipar Tomi Blažević.

Selekcija #2 | Container Doxa
Mestni trg od 20. ure dalje

V poletnih mesecih se bo na Mestnem trgu pred Pritličjem odvila četrta sezona serije koncertov na prostem tako domačih kot tujih izvajalcev – SELEKCIJA. Tokrat boste lahko prisluhnili ansamblu Container. Klubska elektronika, prosta improvizacija in hipnotični groove je zgolj nekaj koordinat godbe, ki se poraja v njihovi medigri zvoka in slike.

OPEN AIR SALSA PLATO
Plato na Ajdovščini od 20. ure dalje

Že enajsto leto zapored pred kavarno PLATO potekajo nepozabni četrtkovi salsa večeri na prostem. Plesalo se bo vsak četrtek, vse do konca septembra 2018.

 

PETEK, 6. julij

ODPRTA KUHNA
Pogačarjev trg od 10. do 21. ure

Ljubljanski Pogačarjev trg vsak (sončni) petek utripa v mnogoterih barvah, okusih in vonjih. Na Odprti kuhni, tržnici sveže pripravljenih dobrot, različni slovenski kuharski mojstri kuhajo v živo in na stojnicah prodajajo svoje jedi. V primeru slabega vremena Odprta kuhna odpade.

Jazz oder | RATKO DIVJAK KVINTET
Stari trg ob 20.30 uri

V Vukovarju rojeni bobnar Ratko Divjak spada med najbolj uveljavljene bobnarje iz področja bivše Jugoslavije. Čeprav je glasbeno pot uspešno začel v rokovskih vodah, ga je osvojil svet džeza. V zadnjem obdobju nastopa po znanih džez klubih ter festivalih z izvrstnimi slovenskimi glasbeniki.

 

SOBOTA, 7. julij

Voden ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Sprehodite se po novi stalni razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. v Mestnem muzeju Ljubljana in izberite svoj najljubši ljubljanski čas!

Od 40.000 let stare lesene konice, ki jo je na ljubljanskih tleh uporabljal neandertalec, do barikad na ljubljanskih ulicah ob vojni za Slovenijo, od skrivnostnih deformacij nekdanjih prebivalcev na območju ljubljanskih Dravelj do umetelnega invalidskega vozička ljubljanskega mecena Žige Zoisa, od železnega obrednega meča, ki je v srednjem veku končal v Ljubljanici, do bodeče žice, s katero je bilo mesto obdano med drugo vojno… to je le drobec zgodb nekaj tisočletne ljubljanske zgodovine.

 

NEDELJA, 8. julij

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Festival Poleti v NUK | Mladi ustvarjalci – Strip
Narodna in univerzitetna knjižnica ob 21. uri

Strip je mlada štiričlanska glasbena skupina iz predmestja Ljubljane, katere začetki segajo v pomlad 2014. Skupino sestavljajo Timotej Jerman (vokal in klaviature), Klemen Lampret (vokal in kitara), Anže Erjavec (bas kitara) in Klemen Kogovšek (bobni). Sprva so se lotevali preigravanja priredb, konec poletja 2014 pa so začeli s pisanjem avtorske glasbe zvrsti blues rocka. Vsa njihova besedila so zaenkrat v angleškem jeziku. Najpogostejše teme so razpadajoča ali novo nastala ljubezenska razmerja, sentimentalnost, eksistencialne krize in podobno. Vstop je prost!