Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 17. do 23. septembra.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Nova stalna razstava o večtisočletni zgodovini Ljubljane
Ivana Kobilca | Odprtje razstave slikarke, ki še danes navdihuje

 

VES TEDEN

WHAT WAS MODERN ART?: Kaj je bila moderna umetnost? je etnografska razstava o razstavi “Kaj je moderna umetnost?”. Slednja je potekala v Berlinu pred dvanajstimi leti (2006), razstava Kaj je bila moderna umetnost? pa jo prek medija razstave opazuje kot kulturni dogodek. V Galeriji Škuc si jo lahko ogledate od 11. do 30. septembra.

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 30. septembra

URBAN PLAYGROUND: Skupinska razstava avtorjev in avtoric združuje motivno črpanje iz urbanega okolja. Od infrastrukturnih elementov in arhitekture do povsem vsakdanjih mestnih dogodkov, ljudi in živali. V DobriVagi je na ogled do 8. oktobra.

LETO PRELOMA. LETO 1948.: Fotografska razstava je slikovna pripoved o letu 1948. Nastala je z izborom fotografij več avtorjev iz fotografske zbirke Foto Slovenija in fonda fotografa Vladimirja Simončiča – Vlastje. Dvaintrideset izbranih fotografij govori o letu, po katerem je Jugoslavija je ubrala novo pot ideoloških sprememb. Razstava je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na ogled do 14. oktobra 2018.

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI: Knjižnica pod krošnjami je projekt za popestritev prostega časa, ki obiskovalcem na prostem ponuja v branje knjige, stripe, revije in časopise v različnih jezikih. Izposoja v knjižnici je brezplačna. Ustavi se. Vzemi si čas za dobro knjigo in jo prelistaj v pomirjujoči senci. Knjiga v naravi je pozabljeno zadovoljstvo. do decembra

IVANA KOBILCA (1861–1926): Prva pregledna razstava slikarke v zadnjih štirih desetletjih ponuja na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, so pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč. do 10. februarja 2019

 

PONEDELJEK, 17. september

Košarka: SLOVENIJA – TURČIJA
Stožice ob 20. uri

Na dan, ko smo postali evropski košarkarski prvaki, 17. septembra, se bodo naši košarkarji na kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na Svetovno prvenstvo pomerili s turško izbrano vrsto.

Hokej: OLIMPIJA – MARIBOR
Tivoli pb 20. uri

Na prvi domači tekmi v državnem prvenstvu se bodo ljubljanski hokejski zmaji pomerili z ekipo iz Maribora.

 

TOREK, 18. september

Praznujmo skupaj rojstni dan Narodne galerije!
Narodna galerija od 18. ure dalje

Narodna galerija letos praznuje 100 let. Od 18. ure naprej bo vstop v galerijo prost. Potekala bodo kratka javna vodstva ob izbranih umetninah, dva koncerta, torta in še mnogo zanimivega. Pridružite se praznovanju!

 

SREDA, 19. september

Orkester Philharmonia London
Cankarjev dom ob 20. uri

Orkester Philharmonia iz Londona, danes eden vodilnih na svetu, postavlja nove temelje simfoničnega žanra. Inovacijski prijemi, s katerimi premika meje klasične glasbe, se najlepše udejanjajo v številnih vizionarskih projektih, novo tehnologijo pa s pridom uporablja za doseganje globalnega poslušalstva.

 

ČETRTEK, 20. september

Sončni vzhod na Šmarni gori
Zgodaj zjutraj na Šmarni gori

Na svetovni dan univerzitetnega športa se pridružite pohodu na Šmarno goro, kjer boste pričakali sončni vzhod. Zbor je bo 5.45 uri na parkirišču v Tacnu. Sončni vzhod je predviden ob 6:40. S seboj imejte naglavno svetilko ali mobilno svetilko. Pohod soorganizirata Center za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani in Slovenska univerzitetna športna zveza v okviru projekta Mladi za mlade (Zavod Planica).

Arhitektura v živo: Vodeni Ogled UKC Ljubljana
UKC Ljubljana ob 17. uri

Arhitektura lahko s premišljeno zasnovo, v kateri lahko nato zdravstveni delavci učinkovito zdravijo, pozitivno vpliva na počutje obiskovalca, bolnika in zaposlenega. V okviru Arhitekture v živo si boste s Tadejem Glažarjem ogledali Diagnostično terapevtsko servisni objekt, UKC, Ljubljana. Več informacij in prijave tukaj.

Začni risati v Narodni galeriji
Narodna galerija ob 18. uri

Narodna galerija ponovno vabi na večerno risanje v prijetnem okolju, pred najljubšimi umetninami. S seboj prinesite najljubše svinčnike in barvice, v galeriji pa bodo na voljo za brezplačno izposojo risarski pripomočki kot so papir, svinčniki, podloge, skicirke, stojala in galerijski stoli. Risarskim navdušencem bodo v pomoč akademski slikarji in likovni pedagogi. Vstop je prost.

Odprtje razstave CODE:RED
Mestna galerija Ljubljana ob 20. uri

Pridružite se odprtju razstave, ki prinaša strnjen pregled in zapis vseh realiziranih »postaj« projekta in nekatere ključne informacije, relevantne za razumevanje stanja na področju konsolidacije pravic seksualnih delavcev. S podrobnim vpogledom v obstoječe dokumentarno gradivo, z besedili, intervjuji, videi, fotografijami in časopisi je tokrat CODE:RED prvikrat prikazan v celoti, mnoge stopnje in aktivnosti projekta pa so prav za ljubljansko razstavo dobile format umetniškega dela.

 

PETEK, 21. september

ODPRTA KUHNA
Pogačarjev trg od 10. do 21. ure

Ljubljanski Pogačarjev trg vsak (sončni) petek utripa v mnogoterih barvah, okusih in vonjih. Na Odprti kuhni, tržnici sveže pripravljenih dobrot, različni slovenski kuharski mojstri kuhajo v živo in na stojnicah prodajajo svoje jedi. V primeru slabega vremena Odprta kuhna odpade.

Shranjevanje plodov in semen
Javni sadovnjak MOL Rakova jelša ob 16. uri

Pridružite se delavnici Shranjevanje plodov in semen. Delavnice se lahko udeležite vsi, ki želite pridobiti nova znanja, hkrati pa slišati in izmenjati izkušnje z drugimi vrtičkarji in ljubitelji samooskrbe. Dogodek je brezplačen.

Podelitev Rožančeve nagrade
Klub Cankarjevega doma ob 18. uri

Pridružite se letošnji podelitvi Rožančeve nagrade za najboljšo esejistično zbirko. Na voljo so brezplačne vstopnice.

 

SOBOTA, 22. september

Voden ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Z izkušenimi vodiči se sprehodite po stalni razstavi Mestnega muzeja “Ljubljana. Zgodovina. Mesto.” in izberite svoj najljubši ljubljanski čas! Od 40.000 let stare lesene konice, ki jo je na ljubljanskih tleh uporabljal neandertalec, do barikad na ljubljanskih ulicah ob vojni za Slovenijo, od železnega obrednega meča, ki je v srednjem veku končal v Ljubljanici, do bodeče žice, s katero je bilo mesto obdano med drugo vojno… to je le drobec zgodb nekaj tisočletne ljubljanske zgodovine. Ker se v Mestnem muzeju pridružujejo sobotnemu Dnevu brez avtomobila, bodo vsi kolesarji, ki na blagajni pokažejo svojo kolesarsko čelado, prejeli brezplačno vstopnico.

 

NEDELJA, 23. september

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Zadnje javno vodstvo po razstavi Plakati Narodne galerije
Narodna galerija ob 11. uri

V galerijski zbirki plakatov, ki obsega prek 3600 listov, se je do zdaj nabralo 161 različnih primerkov, oblikovanih za promocijo stalnih galerijskih razstav, občasnih domačih in gostujočih razstav v matičnih razstaviščih ter razstav Narodne galerije, ki so gostovale po Sloveniji in v tujini. Prek podob plakatov vas razstava popelje skozi pestro 100-letno zgodovino razstavne dejavnosti Narodne galerije.

Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije
Narodni muzej Slovenije – Metelkova ob 11. uri

Na vodenem ogledu boste spoznali najpomembnejše predmete na stalni razstavi Zgodovinske in umetnostne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije.

Feministična tura po Ljubljani
Stari trg ob 16. uri

Vas zanima zgodovina in sedanjost bojev za pravice žensk skozi ljubljansko arhitekturo in zgodbe o znanih in manj znanih ljubljanskih in slovenskih ženskah? Udeležite se nedeljske feministične ture po Ljubljani, ki poteka v slovenskem jeziku in je bržkone edina redna feministična tura na svetu. Obvezne so prijave.

Nogomet: OLIMPIJA – ALUMINIJ
Stožice ob 18.15

V devetem krogu Prve lige se bodo nogometaši Olimpije na domačem terenu srečali z ekipo Aluminija iz Kidričevega.