Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 16. do 22. aprila.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Ne zamudite največjih pomladnih tekaških prireditev v Ljubljani
• FOTO: Gradnja novega potniškega centra v Ljubljani že prihodnje leto

 

VES TEDEN

KULTUROLOŠKI SIMPOZIJ O RESNICI: 11. Kulturološki simpozij Post-resničnost bo potekal od 16. do 20. aprila na različnih lokacijah po Ljubljani. Vsi dogodki v okviru simpozija so brezplačni.

SREDNJEVEŠKA LJUBLJANA: Nova odkritja z nedavnih arheoloških raziskav premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Presenetljive najdbe lesene arhitekture ter ostanki usnjarske delavnice dokazujejo, da zametki urbanizacije srednjeveške Ljubljane segajo vsaj v 10. stoletje. Razstava je na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana do 2. maja.

ENCYCLOPEDIA MYTHOLOGICA SLOVENICA: Vizualna umetnica in ilustratorka Maja Poljanc predstavlja svoj magistrski projekt Encyclopedia Mythologica Slovenica, prvo ilustrirano enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij. Razstava je na ogled v galeriji DobraVaga do 2. maja.

SLOVENSTVO, IVAN CANKAR IN JANEZ BOLJKA: v Galeriji DLUL-a se predstavlja izbor kiparskih, slikarskih in grafičnih del iz zapuščine kiparja in grafika Janeza Boljke, ki se je med slovenskimi sodobnimi likovnimi umetniki zanesljivo najbolj intenzivno in ustvarjalno ukvarjal s Cankarjevim likom. do 6. maja

RAZSTAVA | MARIJ PREGELJ: Retrospektiva: Marij Pregelj (1913–1967) je v slovenski zgodovini slikarstva eden najpomembnejših avtorjev visokega modernizma. Tokratna retrospektivna razstava, ki se je odprla 14. decembra v Moderni galeriji, predstavlja Pregljev opus v najbolj obsežnem izboru v zadnjih desetletjih. do 20. maja

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 27. maja

 

TOREK, 17. april

Stripolis | IZNAJDBA STRIPOVSKEGA ROMANA
Komuna ob 20. uri

Stripovski roman je danes star komaj 40 let, četudi se morda zdi, da obstaja že od nekdaj. Kaj je prispevalo k rojstvu te nove umetnostne oblike na preseku vizualnega in pripovednega? Zakaj je stripovski roman danes uveljavljena oblika pripovedovanja in kakšen je duh časa, ki ga je omogočil? Odgovore na ta vprašanja bo predstavil Bojan Albahari, stripovski prevajalec in urednik revije Stripburger.

 

SREDA, 18. april

košarka: OLIMPIJA – ŠENTJUR
Hala Tivoli ob 17. uri

Zeleno-beli nadaljujejo z dobrimi predstavami v drugem delu Lige Nova KBM, potem ko so na gostovanju v Hali Tivoli v mestnem obračunu na kolena spravili Ilirijo. Naslednji obračun Zmaje čaka v sredo, ko se bodo prav tako v Tivoliju v devetem kolu Lige Nova KBM pomerili s Šentjurjem.

Plečnikova kulturna aleja, voden ogled po Ljubljani
Pričetek pred Plečnikovo hišo ob 17. uri

Pridružite se vodenemu ogledu Plečnikove Ljubljane s kustosinjo Ano Porok, na katerem boste izvedeli, kako je Plečnik postopoma urejal pot od svojega doma do središča mesta.

Prijave sprejemajo najkasneje do 17. aprila oziroma do zapolnitve mest. Vse informacije tukaj.

ZINE VITRINE | Fotoknjiga in fotozin
DobraVaga ob 19. uri

Razstava je pregled produkcije fotoknjig in fotozinov v Sloveniji v preteklih petih letih. Njena živahnost in raznolikost kažeta na razumevanje medija fotoknjige in fotozina kot prostora avtonomnega avtorskega izražanja in izjavljanja. V tem je bistven nosilec sporočila fotografija, danes eden najbolj razširjenih in populariziranih medijev, ki pa ga zaradi domnevno očitne neposrednosti tudi najlažje spregledamo.

 

ČETRTEK, 19. april

Risanje pred umetninami
Narodna galerija od 18. do 20 ure

Pridružite se četrtkovemu družabnemu večeru v Narodni galeriji. Tokrat boste risali ob umetninah nove razstave likovnih umetnikov SAZU, ki jo prirejajo ob 80-letnici Slovenske akademije znanosti in umetnosti in obenem 100-letnici Narodne galerije.

S seboj lahko prinesete svoje najljubše risarske pripomočke, sicer pa bo ves risarski material na voljo za brezplačno izposojo v galeriji. Z nasveti bo ves čas na voljo akademska slikarka. Risarsko predznanje ni potrebno.

Dobrodelni stand up + ROCK večer
Študentski kampus ob 19. uri

Na oder Študentskega kampusa tokrat prihaja vsem dobro poznani komik, igralec in TV voditelj Vid Valič. Za dodatno mera smeha se mu bosta na pridružila Sašo Stare in Eva Virc. Po uri in pol smeha pa se boste vsi skupaj predali še divjim rock ritmom. Oba dogodka, ki potekata v okviru Meseca kulture, sta brezplačna, bosta pa dobrodelno obarvana.

 

PETEK, 20. april

ODPRTA KUHNA
Pogačarjev trg od 10. do 21. ure

Ljubljanski Pogačarjev trg vsak (sončni) petek utripa v mnogoterih barvah, okusih in vonjih. Na Odprti kuhni, tržnici sveže pripravljenih dobrot, različni slovenski kuharski mojstri kuhajo v živo in na stojnicah prodajajo svoje jedi. V primeru slabega vremena Odprta kuhna odpade.

 

SOBOTA, 21. april

Tradicionalno čiščenje Ljubljanice
Središče Ljubljane med 9. in 14. uro

Tradicionalno čiščenje Ljubljanice od Špice do Zmajskega mostu je akcija, ki je ob ekološkem poslanstvu postala tudi priljubljena prireditev. Letos bo potekala že 27. leto zapored, v njej pa bodo sodelovali potapljači, okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji, reševalci in mnogi drugi. Na bregovih Ljubljanice v središču mesta bo ob tem potekal tudi kulturni program.

FORMARATON dobrodelni tek
Tivoli ob 9. do 17. ure

Tokrat boste lahko tekli že deseti 8-urni dobrodelni tek v parku Tivoli. Vsak posameznik določi sam čas štarta, od 9. ure naprej, cilj pa je odprt do 17. ure. Zbrana sredstva bodo namenjena Ustanovi za pomoč otrokom z rakom.

Še zadnjič po srednjeveški Ljubljani
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Še zadnjič pred zaključkom razstave Srednjeveška Ljubljana se sprehodite po razstavi z njenim avtorjem, muzejskim arheologom Martinom Horvatom!

Glavni poudarek razstave so nova odkritja z nedavnih arheoloških raziskav, ki premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Kdaj je nastajala srednjeveška Ljubljana in kakšno je bilo življenje na njenih ulicah? Katere so bile prve obrti v mestu? Kdo je vladal mestu treh trgov, ki jih je obzidje združilo v eno srednjeveško Ljubljano pod utrjenim grajskim gričem?

 

NEDELJA, 22. april

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Javno vodstvo po razstavi Marij Pregelj: Retrospektiva
Moderna galerija ob 11. uri

Po razstavi Marija Preglja, enega najpomembnejših avtorjev modernizma v slovenski zgodovini slikarstva, bo vodil Andrej Medved, filozof in pisec.

Feministična tura po Ljubljani
Stari trg ob 13. uri

Pridružite se odstiranju zgodb umetnic, kulturnic, arhitektk, političnih voditeljic, družbenih aktivistk, učiteljic, nun, članic AFŽ, humanističnih in naravoslovnih znanstvenic, bork za pravice žensk, narodnih buditeljic in še mnogih drugih znamenitih žensk, ki so zaznamovale prestolnico in to regijo.

Sprehod bo potekal po centru Ljubljane mimo zgradb, trgov, uličic, (redkih) spomenikov in obeležij ter tako ponudil poseben ogled glavnega mesta, hkrati pa se ozrl k preteklim prizadevanjem za pravice žensk kot tudi k današnjim vprašanjem družbenega spola.

Vse informacije in prijave – tukaj.