Preverite, kaj lahko počnete v Ljubljani od 11. do 17. junija.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
• FOTO: Gradnja novega potniškega centra v Ljubljani že prihodnje leto
• FOTO: Najlepši ljubljanski ulici letošnje pomladi

 

VES TEDEN

FESTIVAL ŽIVA KNJIŽEVNOST: Letos bo 25. literarno-glasbeni festival Živa književnost med 8. in 15. junijem spletel svoje 25 gnezdo pred Galerijo Škuc na Starem trgu 21. Prisluhnite tujim in domačim literarnim avtorjem_icam in glasbenim ustvarjalcem_kam; dogajanje bosta spremljali tudi dve razstavi.

SVETLOBNA GVERILA 2018: Ob 12. ediciji mednarodnega festivala Svetlobna gverila je Ljubljana ponovno zaživela v soju številnih svetlobnih postavitev, ki razsvetljujejo mestno središče. do 16. junija

FESTIVAL JUNIJ V LJUBLJANI: Tradicionalna prireditev v središču Ljubljane, na Kongresnem trgu, ki omogoča brezplačna doživetja vrhunskih umetniških stvaritev s področij plesa, gledališča in glasbe. do 21. junija

ART NOUVEAU VALOVANJE: Gibanje Art Nouveau je vplivalo na umetnost večine evropskih držav. Fotografska razstava razkriva Art Nouveau arhitekturno dediščino in njihove arhitekte iz sedmih držav Podonavske regije. Predstavljene so najatraktivnejše stavbe, a tudi manj znane, ki so bile do sedaj nedokumentirane. do 22. junija

 

TOREK, 12. junij

23. REKORD ŠMARNE GORE
Policijska akademija Tacen ob 16.30

Vzpon od vznožja do vrha Šmarne gore po najbolj obljudeni planinski poti v Sloveniji je 365 dni v letu tiho športno bojišče. Na stotine obiskovalcev Šmarne gore se vsaj kdaj zažene v strmino in izmeri čas. REKORD ŠMARNE GORE je formalna verzija tega dogajanja.

Dogaja se / It is Happening #4: Hanna Juta Kozar
Ulična galerija na Vegovi ob 17. uri

Hanna Juta Kozar bo četrta umetnica, ki se bo predstavila v skopu cikla razstav Dogaja se / It is Happening v Ulični galeriji na Vegovi. Pridružite se odprtju njene razstave z naslovom Sintetična sreča.

 

SREDA, 13. junij

SVEČANA OTVORITEV 30. MEDNARODNEGA FESTIVALA IMAGO SLOVENIAE IN POLETJA V STARI LJUBLJANI: DRŽAVNI ANSAMBEL RUSKI KOZAKI

Letošnja otvoritev festivala je tako spomin na čas, ko je projekt Imago Sloveniae vstopal v mednarodni prostor. Najprej so bile stkane prav vezi z rusko kulturo in umetniško sceno, ruski solisti in ansambli pa so v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja izrazito popestrili Imagovo programsko ponudbo.

Državni ansambel Ruski kozaki je ena izmed vodilnih profesionalnih plesnih skupin v Rusiji. Predstave, ki jih izvaja, so preplet tradicionalnih plesov, pesmi in instrumentalnih skladb; slovijo po dinamičnosti in navdušujoči dodelanosti.

 

ČETRTEK, 14. junij

RISANJE OB UMETNINAH
Narodna galerija ob 18. uri

Pridružite se četrtkovemu družabnemu večeru v Narodni galeriji, kjer boste risali obdani z umetninami stalne zbirke.
S seboj lahko prinesete svoje najljubše risarske pripomočke, sicer pa bo ves risarski material na voljo za brezplačno izposojo v galeriji. Z nasveti bo na voljo akademski slikar. Risarsko predznanje ni potrebno.

Premiera slovenskega filma: Šum Balkana
Kinodvor ob 21.30 uri

Kaj se zgodi, ko se sodobna improvizirana glasba poveže z balkanskimi uličnimi glasbeniki? Kako to zveni?
Junija na Kinodvorišče prihaja dokumentarni film ceste, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah. Na Kinodvorišču se pridružite filmski ekipi in glasbenikom iz filma!

 

PETEK, 15. junij

Kolesarski zajtrk v Ljubljani
Postaja Konzorcij med 7. in 9. uro

Vse kolesarje – ne glede na to, ali kolesarite skozi celo leto ali pa potrebujete malo vzpodbude, da spet sedete na kolo, bo ob Slovenski cesti pri postaji Konzorcij pričakal kolesarski zajtrk. Dišalo bo po sveže pečenem pecivu in kavi.

ODPRTA KUHNA
Pogačarjev trg od 10. do 21. ure

Ljubljanski Pogačarjev trg vsak (sončni) petek utripa v mnogoterih barvah, okusih in vonjih. Na Odprti kuhni, tržnici sveže pripravljenih dobrot, različni slovenski kuharski mojstri kuhajo v živo in na stojnicah prodajajo svoje jedi. V primeru slabega vremena Odprta kuhna odpade.

ZINE VITRINE | Assemblage Atlas: Paragraphie
Dobra Vaga ob 19. uri

Pridružite se odprtju razstave Paragraphie. Projekt je rezultat dialoga med tremi umetniki, ki so skozi več mesecev zbirali in generirali znanje v smislu poskusa pozicioniranja umetniške prakse v današnjem času. Enostavneje rečeno, poskušali so razumeti, kaj je in kaj je lahko pozicija umetniške prakse danes.

 

SOBOTA, 16. junij

LJUBLJANSKA VINSKA POT – POLETNA VINSKA RAZVAJANJA
Stritarjeva ulica, Mestni trg, Cankarjevo nabrežje in Prešernov trg med 11. in 21. uro

Še pred dopusti in koncem šole, v velikem pričakovanju vročega poletja se pridružite potepu z lahkotnimi vini in okusnimi grižljaji po starem mestne jedru Ljubljane. Na stojnicah, ki bodo razporejene po Stritarjevi ulici, Mestnem trgu, Cankarjevem nabrežju in Prešernovem trgu, se bo predstavilo preko 60 ponudnikov vrhunske vinske kapljice in odličnih kulinaričnih dobrot iz cele Slovenije.

Razstava in ocenjevanje starodobnih vozil
Park Tabor med 12. in 20 uro

Classic Show Slovenija z razstavo in ocenjevanjem starodobnih vozil v Parku Tabor pri Slovenskem etnografskem muzeju.

Voden ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Z izkušenimi vodiči se sprehodite po novi stalni razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. v Mestnem muzeju Ljubljana in izberite svoj najljubši ljubljanski čas!

Od 40.000 let stare lesene konice, ki jo je na ljubljanskih tleh uporabljal neandertalec, do barikad na ljubljanskih ulicah ob vojni za Slovenijo, od skrivnostnih deformacij nekdanjih prebivalcev na območju ljubljanskih Dravelj do umetelnega invalidskega vozička ljubljanskega mecena Žige Zoisa, od železnega obrednega meča, ki je v srednjem veku končal v Ljubljanici, do bodeče žice, s katero je bilo mesto obdano med drugo vojno… to je le drobec zgodb nekaj tisočletne ljubljanske zgodovine.

Finale državnega prvenstva v vaterpolu (tretja tekma)
Kopališče Kodeljevo ob 17.45 uri

Vaterpolo klub Ljubljana Slovan se je po dolgi in naporni sezoni že četrtič zapored uvrstil v finale članskega državnega prvenstva, kjer jim bodo nasproti stali vaterpolisti kranjskega Triglava. Obetajo se odlične tekme, dveh, trenutno, najbolje uvrščenih ekip v Sloveniji.

 

NEDELJA, 17. junij

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.