Vsak tretji petek v mesecu se bomo dobili na izbranem kraju in se sprehajali po Ljubljani; potrudili se bomo in hodili po prestolnici Slovencev kot popolni tujci, kot da bi mesto, v katerem smo se nekateri celo rodili, videli prvič.

BRANJE PROSTORA

Podarili si bomo čas, ustavljali se bomo na posebnih mestih, opazovali gledali v daljavo in blizu, tudi vase, pod tla in v nebo, celo mižali bomo in pustili, da nam vedute, pogledi in podobe mesta spregovorijo kot znamenja, kot negovalci živega mišljenja. Poskušali bomo vsakič znova doživeti razliko med tem, ko spregledamo in ne vidimo in med tem, ko spregledamo in nenadoma vidimo! Na zunaj se ne bo nič spremenilo, tako kot tudi beseda, ki to opisuje, ostaja vselej enaka. A za tistega, ki spregleda se spremeni vse in ne bo se vračal v staro nevednost in se utapljal v banalnostih. Ker to je tako kot, če bi se naučil plavati. S seboj zato prosim prinesite plavutke in masko, pardon, svojo radovednost in sproščenost. Lepo vabljeni!

Arhitekturno potepanje bo vodil Ira Zorko.

21. oktobra                             NEBOTIČNIK

V petek 21. oktobra se bomo ob 18:00 dobili pri Robbovem vodnjaku. Tam bomo poiskali pogled na vrh Nebotičnika, šli v njegovo smer, si ga ogledali od spodaj in poiskali njegov vhod. V veži se bomo posvetovali in odločili ali ga osvojimo po stopnicah ali si pomagamo z dvigalom. Če bomo šli po elegantnem okroglem stopnišču bomo imeli več razlogov za počitek in poslušanje zgodb o njegovem nastanku in usodi arhitekta, ki ga je ustvaril. Na vrhu se bomo odžejali in razgledali po prestolnici. S pogledom bomo iskali prostore, ki jih poznamo iz vsakodnevnega življenja in morda bomo celo videli kje kdo od nas živi. Poslušali bomo pripoved o graditeljih stolpov in ugibali kako bi bilo, če bi se lahko povzpeli in od blizu doživeli Glorieto, ki jo je oblikoval arh. Plečnik in kot krona stoji čisto na vrhu Nebotičnika. Preden se bomo vrnili na zemljo se bomo še ozrli proti kraju našega naslednjega obiska, Plečnikovim Žalam na robu mesta.

18. novembra                         PLEČNIKOVE ŽALE

V petek 18. novembra se bomo ob 18:00 zbrali pred vrtom Vseh svetih na Žalah. Po krajšem uvodu bomo iz mesta živih skozi propileje prestopili v mesto mrtvih kjer se še zadnjič poslavljamo in se s hvaležnostjo in prošnjami spominjamo vsem, ki so zapustili zemeljsko življenje. Sprehajali se bomo med kapelicami, po stezicah, opazovali njihovo atmosfero in govorico in jo primerjali z mestom v katerem živimo. Morda nam bo dovoljeno in dano, da stopimo za veliki steber v molilnico, poslušamo njeno tišino in pripoved o njenem arhitektu ter njegovem odnosu do življenja in smrti. Če bomo želeli bomo odšli še do njegovega groba, ki je tudi nekaj zelo posebnega in mu prižgali svečko.

 petek, 16. 12. 2016, ob 18. uri: HOSTEL CELICA               

V petek 16. decembra bomo odkrivali zgodbo nastanka Hostla Celica, slavnega popotniškega prenočišča ki je hkrati tudi razstavišče, oder za koncerte in muzej. Razburljivih 10 let je trajal proces preobrazbe iz tragične, več kot stoletje stare temačne stavbe zaporov v odprto in svobodno srečevališče ljudi, ki potujejo ali pa živijo v mestu. Vodila ga je skupinica entuzijastov združenih v Kulturno umetniško društvo Sestava. Iz javnega pritličja se bomo povzpeli v intimnejše nadstropje kjer so umetniki in arhitekti iz različnih kultur preoblikovali nekdanje celice v unikatne sobice, potem pa še višje na podstrešje kjer se natanko nad nekdanjimi temnicami stavba odpira v nebo in zvezde. Zbrali se bomo ob 18:00 pred vhodom v Hostel na Metelkovi.

petek, 20. 1. . 2017, ob 18. uri:  NARODNA UNIVERZITETNA KNJIŽNICA

V petek, 20. januarja, se bomo zbrali na trgu pred stavbo Mestnega muzeja in vhoda v Križanke. Vprašali se bomo kje in kaj je knjižnica, raziskali bomo njeno okolico, se spraševali o pomenu dveh velikih stebrov na njenih bokih in poiskali vhod vanjo. Čudili se bomo konjski glavi in kačastemu bitju na kljuki in drug drugega bomo miže vodili po velikem stopnišču čisto do vrha potem pa med stebri poiskali pot v Čitalnico. Raziskovali bomo atmosfero stavbe, jo pazljivo preiskali ter se spraševali o človeškem znanju in neznanju. Na primernem mestu bomo lahko slišali pripoved o Plečnikovi življenski usodi in si postavljali zanimiva vprašanja.

petek, 17. 2. 2017, ob 18. uri: WALDORFSKA ŠOLA

V petek 17. februarja se bomo ob 18:00 zbrali pod velikansko platano na Streliški ulici nasproti novega vhoda Waldorfske šole (Streliška 12a). Ozrli se bomo v njeno krošnjo in jo v krogu poskušali objeti z rokami. Slišali bomo zgodbo o prednikih, ki so se nekoč, sedeč na kamnih zbirali okoli takšnih dreves, razpravljali in modrovali o preteklosti in prihodnosti ter skupnem življenju. Potem bomo stopili na drugo stran ceste, si ogledali za nenavadnim oknom skrito dvorišče in vstopili v novo krilo šole, ki je skoraj v celoti narejeno iz lesa in gline. Vstopili bomo v katero od zaobljenih učilnic, začutili njeno atmosfero in ugibali o otrocih, ki jo obiskujejo dopoldne. Povzpeli se bomo tudi čisto na vrh do glasbenega in plesnega paviljona in čisto do dna, kjer je globoko pod zemljo skrit nenavadno velik prostor. Nekje vmes se bomo tudi igrali in morda celo vsi skupaj zaplesali.

petek, 17. 3. 2017, ob 18. uri: PLEČNIKOVA HIŠA

V petek 17. marca se bomo ob 18:00 zbrali vhodom v Trnovsko cerkev, potem pa odšli za njo na kraj, kjer si je po vrnitvi iz Dunaja in Prage svoj dom in atelje uredil arhitekt Plečnik. Če bo že dovolj svetlo se bomo najprej sprehodili po vrtu in skozi stekla zimskega vrta in verande kukali v hišo kjer je nekoč živel mojster. Potem bomo poiskali vrata, morda poprosili za pomoč koga, ki sedaj skrbi za hišo, poslušali pripoved o nekdanjem življenju v hiši in si previdno in pazljivo ogledali vsak košček in podrobnost njegovega domovanja. Glede na to, da je arhitekt Plečnik za svojo hišo narisal in dal sezidati pravi okrogli stolp v dveh nadstropjih bomo najbrž tudi v njej našli primeren prostor in trenutek za kakšno zgodbo, ki se ugrizne v svoj rep.