Razstava | Zakulisja filmov in televizije skozi objektiv fotografa Šelhausa

Na Ljubljanskem gradu bo danes odprtje razstave znamenitega fotografa Edija Šelhausa. Na ogled bo zbirka fotografij iz sveta filma, gledališča, radia in televizije.

Prva glasbeno-zabavna TV-oddaja »Promenada« o sodnikih in policajih na Gospodarskem razstavišču, november 1959. Režiral France Jamnik, besedilo Janez Menart, med drugim so nastopili Veliki zabavni orkester RTV Ljubljana, operni in baletni ansambel, gledališki umetniki, pevci ...

Na Ljubljanskem gradu bo danes odprtje razstave znamenitega fotografa Edija Šelhausa. Na ogled bo zbirka fotografij iz sveta filma, gledališča, radia in televizije.

Razstava Edi Šelhaus: fotografski utrinki je še ena tematska razstava iz bogatega fonda fotografij enega najbolj znanih slovenskih fotoreporterjev Edija Šelhausa. Predstavljen je izbor posnetkov predvsem iz obdobja med letoma 1958 in 1973. Gre za posnetke s snemanj domačih in tujih filmov, z beneškega filmskega festivala, iz zakulisja filmskega ali gledališkega dogajanja, z gledaliških predstav in dogodkov, nekaterih RTV-oddaj, o radijskih in televizijskih napovedovalcih v studiih.

Prizor s snemanja filma Stara zaveza za italijanskega filmskega producenta pri Savskem naselju v Ljubljani avgusta 1962: kulise s templji v Jeruzalemu je postavil Filmservis po osnutkih arhitekta Nika Matula.

Odprtje tematske razstave bo 20. februarja 2019 ob 18. uri v Galeriji S na Ljubljanskem gradu in bo tam na ogled med 21. februarjem in 14. aprilom 2019, med avgustom in septembrom 2019 pa bo na ogled še v preddverju Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Med drugim so na ogled fotografije, ki se nanašajo na filme Ples v dežju, Robin Hood, Pastirci, Ograda, Jutro in Maškarada, na televizijski nadaljevanki VOS II in Cvetje v jeseni, na režiserje Franceta Štiglica, prav tako rojenega pred sto leti, Boštjana Hladnika, Franceta Kosmača, Andreja Hienga, Veljka Bulajića in Purišo Djordjevića, na gledališke in filmske igralce Staneta Severja, Lojzeta Drenovca, Franeta Milčinskega – Ježka, Dušo Počkaj, Poldeta Bibiča, Marijo Lojk, Špelo Rozin, Kirka Douglasa, Mela Ferrerja, Marcella Mastroiannija, Franca Nera in Catherine Spaak, na prve zabavne televizijske oddaje, prvi televizijski dnevnik v slovenskem jeziku ter na radijske in televizijske napovedovalce: Julko Vahen, Marijo Velkavrh, Ano Mlakar, Ivi Korošec, Natašo Dolenc, Vilija Vodopivca, Marjana Kralja, Saša Vugo, Jano Osojnik in druge.

Lepota in zver, gledališka predstava za otroke (po Nicholasu Stuartu Greyu) na Ljubljanskem gradu aprila 1960. Nastopali so igralci Mladinskega gledališča v Ljubljani – na fotografiji v sredini Kristina Piccoli kot Lepota in sestrici Duša Počkajeva (na desni) in Helena Skebetova (na levi).

Razstava bo na ogled od 21. februarja do 14. aprila 2019 v Galeriji »S« na Ljubljanskem gradu. Vstop je prost!