Razstava Plečnikov NUK: Viharna prva leta življenja ikonične knjižnice

29. januarja 1944 je na Narodno in univerzitetno knjižnico strmoglavilo letalo ter močno poškodovalo komaj zgrajeni Plečnikov ‘ponos Ljubljane’. 75. obletnico nesrečnega dogodka bodo v Plečnikovi hiši obeležili z razstavo.

Gradnja Narodne in univerzitetne knjižnice, 1937; foto: Peter Naglič

29. januarja 1944 je na Narodno in univerzitetno knjižnico strmoglavilo letalo ter močno poškodovalo komaj zgrajeni Plečnikov ‘ponos Ljubljane’. 75. obletnico nesrečnega dogodka bodo v Plečnikovi hiši obeležili z razstavo.

Ban Marko Natlačen zasadil prvo lopato ob slovesnem začetku gradnje NUK-a, 5. oktober 1936; foto: arhiv NUK

Na prvi februarski dan se v Plečnikovi hiši odpira razstava Plečnikov NUK, ki bo osvetlila okoliščine nastanka naše nacionalne knjižnice in dolgoletna prizadevanja za njeno gradnjo, osredotočila pa se bo na prva leta življenja ikonične Plečnikove biblioteke, ki so bila v znamenju vojne in tragične nesreče – strmoglavljenja nemškega letala na Veliko čitalnico in njeno popolno uničenje.

V padcu letala poškodovana Velika čitalnica NUK-a, pomlad 1944; foto: arhiv NUK

Na razstavi bo prikazanega kar nekaj doslej še ne videnega arhivskega gradiva iz arhiva NUK in Plečnikove zbirke, iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije in arhiva NUK pa so za razstavo med drugim posodili tudi ohranjena delčka nemškega letala. Razstavo bo spremljala vrsta zanimivih dogodkov – od vodstev po razstavi z avtorjem in ilegalnega nočnega ogleda NUK-a do pogovora o življenju v knjižnici in mestu med 2. svetovno vojno.

»Plečnikov NUK je celostna umetnina in tako je mojster z oblikovanjem vseh detajlov sodeloval tudi pri prenovi čitalnice po nesreči. Želel je zgraditi ikonično mestno palačo s simbolnim nagovorom, ki pa bi lahko služila tudi kakšnemu drugemu namenu, ne le knjižnici, kar Plečnik sam zapiše rektorju univerze Maksu Samcu septembra 1935:
Zagotavljam Vam, da je moje srce mirno ter polno gorkih želja, da se Vam posreči dozidati najidealnejši dom knjigam in našemu človeku. Dom, ki bode tudi še po tem, ko pridejo biblioteke današnjega kalibra v drugih časovnih okolnostih nekoliko iz mode, uporaben tudi za druge potrebe.’,«
je o Plečnikovi dolgoročni viziji življenja NUK-a povedala kustosinja Ana Porok, ki je sodelovala pri pripravi razstave.

Velika čitalnica NUK-a po obnovi, čakajoč na končno opremo in knjižno gradivo, 1945/1946; foto: dokumentacija MGML, Plečnikova zbirka

Razstava bo na ogled do 5. maja 2019

Na razstavi bodo prvič širši javnosti na ogled v NUK-u nedavno odkrite fotografije slovesnosti ob začetku gradnje NUK-a oktobra 1936 ter fotografije NUK-a, ki so nastale takoj po padcu letala in ki pričajo, kako močno je bilo poškodovano knjižnično gradivo – več kot 50.000 enot. Na ogled bodo tudi originalni Plečnikovi načrti iz Plečnikove zbirke: končni izvedbeni načrt 1. nadstropja NUK-a in načrta lestencev, ki sta nastala ob prenovi velike čitalice aprila 1946. Obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi nekaj od požara ožganih in rešenih knjig ter dva ohranjena kosa nemškega poštnega letala; enega hranijo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, drugega pa v NUK-u.

Odprtje razstave Plečnikov NUK v petek, 1. februarja, ob 13.00 bodo z nagovori pospremili Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Martina Rozman Salobir, ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice, ter sodelavec NUK in avtor razstave Žiga Cerkvenik.

Vse informacije o razstavi in spremljevalnem programu lahko najdete na uradni spletni strani.

Plečnikov načrt prvega nadstropja univerzitetne knjižnice; foto: dokumentacija MGML, Plečnikova zbirka