Približuje se začetek pravljične 7. sezone Odprte kuhne. Predpremiera se bo zgodila že 16. marca v Križankah, začetek sezone pa 22. marca na Pogačarjevem trgu.

Prvi pomladni petek v Ljubljani je zdaj že tradicionalno posebej slasten dan, saj v prestolnici najlepši letni čas pozdravimo na najboljši možen način – na otvoritvi Odprte kuhne, najbolj priljubljene kulinarične tržnice pri nas. Na Pogačarjevem trgu se bo sedma sezona te okusne in uspešne kulinarične pravljice pričela 22. marca.

foto: Odprta kuhna

V Ljubljani bodo tudi letos kuharski mojstri na Pogačarjevem trgu vsak sončni petek od 10. ure dalje na približno petdesetih stojnicah pekli, pražili, soparili in cvrli eksotične zvitke, mehke štrukeljce, krepke klobase, pristne žlikrofe in pikantne rezance; tu bodo popolno zapečeni stejki in hrustljavi odojek in kot puterček mehka rebrca in omamno dišeča jetrca ter sveže školjke, ribice in kalamari; pa tradicionalne filane paprike s pire krompirjem in trendi riževe sklede, pa seveda veganske pite in juhice, da šmorna, potic, sladoleda, pisanih makronov in cele vrste drugih slaščic niti ne omenjamo. Vse skupaj bodo spremljali iskrivi mehurčki penine, debate se bodo razvile ob bogatih aromah slovenskega in tujega kraft piva, »živijo vikend« bodo cingljali kozarci z belimi, rdečimi, rose in oranžnimi vini, druženja ob vrhunskih džinih pa se bodo prevesila v nepozabne ljubljanske poletne noči.

foto: Odprta kuhna

V zraku je posebna energija

»Res nas čaka pravljična sedma sezona, toliko novih ponudnikov se nam je pridružilo, pa nova lokacija v Novem mestu, česar smo še posebno veseli! V zraku je tudi prav posebna energija, saj se na kulinaričnem področju v Sloveniji dogajajo res imenitne stvari. Samo v zadnjih nekaj mesecih smo, denimo, postali Evropska gastronomska regija 2021, BBC pa je Ljubljano umestil na 3. mesto seznama top desetih »foodie« destinacij letošnjega leta. Dobili smo tudi slovensko izdajo enega od treh najpomembnejših kulinaričnih vodnikov na svetu Gault&Millau, ki je Odprto kuhno imenoval za Najboljši pop 2019, bralci britanskega časopisa The Guardian so nas uvrstili med deset najzanimivejših lokacij s ponudbo ulične hrane na svetu, med deset najboljših ljubljanskih znamenitosti pa so Odprto kuhno umestili tudi pri National Geographic. Biti del in aktiven člen tega pestrega dogajanja je čudovita izkušnja,« je ob pripravah na začetek sedme sezone povedal Lior Kochavy, soustanovitelj Odprte kuhne.

foto: Odprta kuhna

Predpremiera v Križankah

Poleg novih ponudnikov in dodatne lokacije je letošnja novost tudi predpremiera Odprte kuhne v čudovitem preddverju Križank in na Trgu francoske revolucije, s katero se bo 16. marca pričel večdnevni dogodek European Food Summit. »Kot največji dogodek na področju ulične hrane pri nas smo se z Odprto kuhno z veseljem pridružili tej pobudi, saj si z organizatorji delimo vizijo Slovenije kot svetovno priznane kulinarične destinacije. Zato bomo na predpremieri Odprte kuhne, ki bo potekala od 12. do 21. ure, obiskovalcem predstavili izključno slovensko kulinarično ponudbo, za katero smo prepričani, da je izjemna. Sestavljena bo iz raznolike mešanice tradicionalnih slovenskih jedi ter sodobnih interpretacij mladih in kreativnih slovenskih kuharskih mojstrov,« je ob tem poudarila Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne.

Lior in Alma Kochavy | foto: Odprta kuhna