Pridružite se dogajanju ob letošnjem pohodu po Poti ob žici

Pridružite se dogajanju ob letošnjem 62. pohodu po Poti ob žici in tradicionalnem teku trojk.

Pridružite se dogajanju ob letošnjem 62. pohodu po Poti ob žici in tradicionalnem Teku trojk.

V Ljubljani bo med 3. in 5 majem 2018 potekal že 62. Pohod po Poti ob žici. Z največjo ljubljansko športno-rekreativno prireditvijo vsako leto obeležimo 9. maj, praznik mesta Ljubljane.

Pohod po Poti ob žici je bil prvič organiziran leta 1957. Pohod poteka po skoraj 35 km dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev in je zato dobila ime Pot ob žici.

Poleg spomina na osvoboditev Ljubljane (9. maj 1945) je prireditev že s prvo izvedbo želela spodbujati gibanje in zdrav način življenja, kar je njen glavni cilj tudi danes. Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo bodisi za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje. Prireditev je vsako leto organizirana v začetku maja, ob koncu tedna, ki je najbližje 9. maju, ko Mestna občina Ljubljana praznuje Dan miru (nekoč Dan zmage), od vstopa v Evropsko unijo pa na isti dan praznujemo tudi Dan Evrope. Pot je pohodnikom na voljo skozi vse leto, v sklopu dogodka pa drugi vikend v mesecu maju.

Prireditev vsako leto tradicionalno otvorijo otroci iz ljubljanskih vrtcev. V petek se nadaljuje s pohodi šolarjev iz osnovnih šol in dijakov srednjih šol, v soboto pa Pot napolnijo ljubitelji pohodništva in tekači Teka trojk.

Sobotni del pohoda je namenjen tako manj kot bolje pripravljenim pohodnikom

Sobotni del pohoda je namenjen tako manj kot bolje pripravljenim pohodnikom, saj lahko traso izberejo v dolžini od 3 do 35 kilometrov in si torej razdaljo prilagodijo glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Predprijava na pohod ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko od 6. ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim pri nadaljnjih točkah zbira žige. Cilji so odprti do 17. ure. Vsak prehodi, kolikor želi, tisti, ki prehodijo celotno pot v dolžini 35 km, pa dobijo posebno kolajno.

TEK TROJK

Sobotni del prireditve je Tek trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3.000 metrov za osnovne in srednje šole. Gre za edinstveno tekaško prireditev, kjer mora trojka ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. To je tudi rezultat, ki se upošteva kot rezultat trojke. S takšnim načinom tekmovanja želi organizator spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.

Lokacije vhodnih kontrolnih točk

Kontrolne točke, kjer se lahko vključite na Pohod na 35 km in dobite brezplačne kartončke;
točke so odprte od 6.00 do 17.00:
• KT-1: Vič – Agrotehnika Gruda, Tržaška 132
• KT-2: Šiška – Okrepčevalnica Kačji pastir (prej Pri cvičku) ob Koseškem bajerju
• KT-3: Bežigrad – AMZ Slovenije, Dunajska 128
• KT-4: Jarše – Žito Ljubljana, križišče Clevelandske in Šmartinske
• KT-5: Polje – Trgovina Mercator, Zaloška 168
• KT-6: Fužine – Gostilna Babnik pri Fužinskem mostu
• KT-7: Rudnik – križišče Dolenjske ceste in Peruzzijeve ulice
• KT-8: Livada – Gostilna Livada, Hladnikova ul. 15
Vsak udeleženec, ki bo opravil celotno pot v dolžini 35 km, bo dobil posebno kolajno.