8. februar – dan odprtih vrat muzejev in galerij v Ljubljani

Letošnji praznik kulture, ki ga praznujemo v sredo, 8. februarja, ponovno odpira vrata muzejev in galerij: v Bežigrajskih galerijah razstavljata Jaka Bregar in Štefan Planinc, v KC Tobačna 001 se predstavlja umetnica Milijana Babić, v Mestni galeriji pa je prav sreda zadnji dan, ko še lahko obiščete razstavo Ulaya Jaz drugi. V Galeriji Jakopič ne zamudite razstave vrhuncev opusa Toneta Lapajneta, v Galeriji Vžigalica pa skupinske razstave umetnic iz Celja: Pozdravi iz Celja. Ljubitelji zgodovine in dediščine vabljeni v Mestni muzej Ljubljana na razstavo o industriji, delu in kapitalu, ki so zaznamovali zadnjih 200 let življenja v Ljubljani, ter v Plečnikovo hišo. Še prej pa preverite, kdaj vas po aktualnih razstavah popeljejo njihovi avtorji in kustosi!
Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana

10.00–21.00 Nova doba prihaja! Industrija-delo-kapital
Zlati nakupovalni vozički nas peljejo v nove čase. Kot so nas v nove čase peljali certifikati, veliki gospodinjski aparati, samoupravljanje, vojne skrivalnice, prvi velesejmi, boj za delavske pravice, prve tovarne in tovarnarji. Industrija je spremenila podobo mesta, mesta so spremenila življenja delavcev, delavci so spremenili kapital, kapital je spremenil ritem življenja.

10.00 strokovno vodstvo avtorja razstave dr. Blaža Vurnika

10.00–21.00 Interaktiven ogled razstave Nova doba prihaja! za družine
Oglejte si prikaz delovanja parnega stroja, ki je pognal industrijsko revolucijo, otipajte surovine prvih ljubljanskih tovarn, kjer so zaposlovali tudi otroke, zato se le preizkusite kot delavci v tekstilni industriji. Ali pa zavijte čim več bonbonov ter se posvetite temeljitemu ločevanju odpadkov. Pred odhodom pa si izdelajte še lastno priponko z motivom iz svoje sanjske tovarne.

10.00-21.00 Rimski tlak izpod Slovenske ceste, v zakladnici muzeja razstavljamo aktualna arheološka odkritja
Tlak, ki si ga po odkritju arheologov leta 2016 in restavriranju, lahko prvič ogledate v zakladnici Mestnega muzeja in je izdelan v tehniki opus signinum, priča o spretnosti rimskih gradbenikov. Tlak s Slovenske ceste je narejen iz kosov opek, veliko različnih vrst kamna (dolomit, apnenec, kremen in peščenjak), rečnega peska in apnenega veziva. V rimskem imperiju se je ta način dekorativnega tlakovanja uporabljal za različne prostore v zasebnih hišah in javnih zgradbah, njegove odlike pa so bile vzdržljivost, vodotesnost ter trdnost, primerljiva z betonom.

Ljubitelji antike, ne spreglejte izida monografije EMONA MM, Urbanizacija prostora – nastanek mesta
V publikaciji je zbranih štirinajst prispevkov, ki so bili predstavljeni na znanstveni konferenci v Mestnem muzeju leta 2015, torej v jubilejnem letu, ko smo beležili 2000 let od nastanka prvega mesta na prostoru današnje Ljubljane, rimske Emone. Ugledni slovenski strokovnjaki v svojih prispevkih osvetljujejo čas nastanka rimske predhodnice Ljubljane, njene prve naseljence, podobo mesta in način življenja v njem ter  pogled na emonsko podeželje. Publikacijo sta izdala Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Muzej in galerije mesta Ljubljane; uredila sta jo Boris Vičič in Bernarda Županek.

10.00–21.00 Obrazi Ljubljane, stalna razstava
Mestni muzej s svojo stalno razstavo Obrazi Ljubljane predstavlja Ljubljano kot raznolik življenjski prostor, kot gospodarsko, politično, upravno in ustvarjalno središče.

Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5, Ljubljana

11.00–21.00  Frank Uwe Laysiepen – Ulay: Jaz drugi
Prva večja samostojna predstavitev Ulaya v regiji nam najprej predstavi nekatera ključna dela, v katerih se umetnik osredotoča na svoje lastno telo in njegovo družbeno odtujitev, in nas nato zaplete v slikovit dialog in prikaz umetnikovih odnosov do sočloveka, najsi bo to dolgoletni prijatelj ali popoln neznanec.

18.00 Vodstvo z Alenko Gregorič, kustosinjo razstave

Plečnikova hiša, Karunova 4 in 6, Ljubljana

10.00–21.00 Vodeni ogledi Plečnikovega domovanja
15 minutna vodstva bodo potekala za skupine do 7 ljudi. Nujne vnaprejšnje rezervacije mest sprejemamo le v ponedeljek, 6., in v torek, 7. februarja, od 8.00 do 15.00 na prijava@mgml.si.

10.00–21.00 Plečnik na Brionih
Razstava še ne videnih fotografij arhitekta Plečnika na obisku Brionov leta 1956 ob zaključevanju njegovega zadnjega dokončanega projekta – vrtnega paviljona. Razstava je nastala v sodelovanju z Rokopisnim oddelkom Narodne in univerzitetne knjižnice, ki je pridobil dragoceno donacijo dr. Lojzeta Gostiše.

12.00 vodstvo po razstavi Plečnik na Brionih z avtorjema Marijanom Rupertom in Žigom Cerkvenikom, NUK; vodstvo je omejeno na največ 20 obiskovalcev.

Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana


10.00
21.00 Tone Lapajne: Spomin zemlje
Prva pregledna razstava impresivnega Lapajnetovega opusa v različnih likovnih zvrsteh: od skulptur v betonu, železu in lesu do slik z barjansko zemljo.

11.00 strokovno vodstvo kustosinje razstave Barbare Savenc

Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, Ljubljana

10.00–21.00 Pozdravi iz Celja
Prva razstava iz cikla »Ljubljana se klanja Sloveniji«, s katerim skušamo preseči delitve na »centralno« in »periferno«, skozi dela celjskih umetnic (Andreja Džakušič, Maja Hodošček, Bojana Križanec, Ana Straže, Mia Špindler, Iva Tratnik, Manja Vadla, Hana Vodeb) predstavlja lokalno specifiko celjskega umetniškega okolja.

Bežigrajska galerija 1, Dunajska 31, Ljubljana

 

10.00–18.00 Jaka Bregar, Fotografije 1982–2016
Pregledna razstava fotografij predstavlja avtorjeve bistvene serije črno/belih fotografij z naslovi Drevesa ne znajo bežati, Preproste foto zgodbe – Kaplja, Zeleno črno/belo, Valovanja, Minevanje in Jabolko, ki si sledijo v ciklusih kot kadri iz posameznih filmov.

Bežigrajska galerija 2, Vodovodna 3, Ljubljana


10.00–18.00 Štefan Planinc, Novi svetovi

Pregledna razstava je zasnovana kot izbor likovnih del od 1958 do 2009 enega najbolj samosvojih in najvidnejših umetnikov fantastične likovne umetnosti.

11.00 strokovno vodstvo akademske slikarke Marina Mihelič Satler in kustosa razstave Miloša Bašina

KC Tobačna 001, Tobačna ulica 1, Ljubljana

11.00
21.00 Milijana Babić: Sama si je kriva, samostojna razstava
Reška umetnica Milijana Babić se v svojih delih osredotoča na izsledke različnih raziskav v povezavi s pravicami šibkejših in ranljivih družbenih skupin, kot so starejši, brezposelni in ženske.