Popjazziada letos navdušila štirikratno

V preteklem tednu se je med četrtkom in nedeljo odvijala že 12. edicija Popjazziade, najvidnejšega a cappella festivala pri nas. Letos so jo organizatorji razširili na štiri večere, na štirih urbanih ljubljanskih lokacijah pa so predstavili neverjetno stilsko raznolikost vokalnega sveta.

V preteklem tednu se je med četrtkom in nedeljo odvijala že 12. edicija Popjazziade, najvidnejšega a cappella festivala pri nas. Letos so jo organizatorji razširili na štiri večere, na štirih urbanih ljubljanskih lokacijah pa so predstavili neverjetno stilsko raznolikost vokalnega sveta – od beatboxa in loopanja do pop, jazz, gospel in country zvokov.

 

Otvoritev s češkim mojstrom DeveLooperjem

V četrtek, 11. oktobra, se je festival začel v urbanem ambientu ljubljanske Tovarne Rog. Češki mojster beatboxa in looperja Petr Wajsar – DeveLooper je na atraktiven način predstavil inovativne tehnološke prijeme v a cappella glasbi, za njegov nastop pa je publiko ogrel nadarjeni slovenski beatboxer Mr.Syncopad. Stenske projekcije v živo so še dodale k hipnotičnem klubskem ambientu, ki je navdušil in presenetil.

foto: Nina Krajnc | Develooper

»Odziv publike in soorganizatorjev v Rogu je bil enkraten. Večina občinstva se je sploh prvič v življenju srečala z a cappello, zato niso vedeli, kaj pričakovati. Udarna nastopa Mr. Syncopada in DeveLooperja sta popolnoma osupnila in že je bilo govora o rednih sodelovanjih,« je o novi lokaciji z velikim veseljem povedal Klemen Dovjak, glavni koordinator festivala.

 

Novi beatbox prvak je Zonta

Naslednji večer, v petek, 12. oktobra, so se v klubu Gromka na Metelkovi na 5. državnem beatbox tekmovanju, organiziranem v sodelovanju z Beatbox Slovenia, zbrali najglasnejši in najbolj kreativni slovenski beatboxerji ter se med seboj pomerili za lovoriko državnega prvaka. Boji so bili napeti, a na koncu si je s svojo neverjetno tehniko zmago prislužil beatboxer Zonta, ki je v nedeljo nastopil tudi na velikem vokalnem showu v Kinu Šiška.

foto: Nina Krajnc | Gromka – Beatbox battle

Češki a cappella jazzisti osupnili

V soboto, 13. oktobra, smo lahko v kavarni Sputnik prisluhnili odlični, večkrat nagrajeni jazzovski a cappella skupini Skety iz Prage. Šesterica čeških profesionalnih jazz glasbenikov je navdušila s svojo glasovno virtuoznostjo, ki pa so jo kljub resnemu pristopu k svoji glasbi začinili s kančkom humorja.

foto: Nina Krajnc | Skety

»Skoraj ne moremo verjeti, kako razvita je ljubljanska a cappella scena. Beatbox je na izjemno visokem nivoju, skupine so tako raznolike in neverjetno kakovostne, občinstvo je izobraženo. Zdi se, da je a cappella v Ljubljani doma. Zelo smo veseli, da nas je Jazzva povabila na festival in da smo bili lahko del te zgodbe,« je povedal Petr Wajsar – Develooper, samostojni umetnik ter član praške skupine Skety.

 

Vrhunec festivala v Kinu Šiška

V nedeljo, 14. oktobra, so se na odru Katedrale v Kinu Šiška zbrale najboljše in najaktivnejše vokalne skupine iz Slovenije, na velikem vokalnem showu pa so se jim pridružili še nastopajoči s prejšnjih večerov. Debitanti festivala, vokalni bend Acoustricks so predstavili a cappello modernega country sloga, DeveLooper je nastopil z improvizacijo Ljubljana, thank you for everything, pripravljeno posebej za ta večer, pevke iz vokalnega kvarteta (pd)4 so v kabarejsko-šansonskem slogu izvedle tri priredbe skladb slovenskih avtorjev (Makarovič, Ježek, Magnifico), priznana skupina A-kamela pa se je po nekaj letih premora vrnila s prenovljeno zasedbo, ki je kot vedno navdušila s čudovitimi aranžmaji, tehnično vrhunsko in izrazno močno izvedbo. Novi državni beatbox prvak Zonta je občinstvu pokazal, zakaj si je zaslužil lovoriko in navdušil s presenetljivimi zvoki, Skety so občinstvo s svojim nastopom odpeljali v svet jazza, gospel zbor Bee Geesus pa je navdušil z energičnim nastopom, zaradi katerega so marsikoga v dvorani zasrbele pete. Organizatorka festivala, vokalna skupina Jazzva, je ponovno pokazala, da zna prepričati z velikim razponom stilov – od alternativnega rocka preko nežnih balad do elektronske glasbe. Za zaključek so se Jazzvi na odru pridružili vsi izvajalci festivala ter skupaj zapeli a cappella verzijo All about that bass. Koncert je povezoval slovenski stand up komik in voditelj Sašo Stare.

foto: Nina Smrekar | A-kamela

»Veseli smo, da nam je uspelo Popjazziado pripeljati na lokacije, kjer si je še pred kratkim nismo predstavljali, ter tako razširiti tako svojo perspektivo, kot tudi obzorja različnih občinstev, ki se sicer morda z a cappello ne bi nikdar srečala. Ko smo po zaključku zadnjega večera poklepetali z občinstvom in izvajalci, so bili občutki izrazito pozitivni. Vsi smo se drug od drugega ogromno naučili, kar je eden glavnih ciljev povezovanja a cappella scene pod “dežnik” Popjazziade,« je povedala Jasna Žitnik, umetniška vodja vokalne skupine Jazzva.

foto: Nina Smrekar | Jazzva