Popjazziada 2018: Praznik a cappella glasbe letos v štirih udarnih večerih

Ljubiteljem neverjetnih sposobnosti človeškega glasu se obetajo nepozabni, petja, udarnih ritmov, plesa in osupljivih efektov polni štirje večeri. Popjazziada, najvidnejši festival a cappella glasbe pri nas, predstavlja najkakovostnejše in najaktivnejše ustvarjalce s področja zabavne vokalne glasbe.

foto: Nejc Ketiš

Popjazziada, najvidnejši festival a cappella glasbe pri nas, se v svoji 12. izvedbi razširja na štiri večere in na štirih urbanih ljubljanskih lokacijah predstavlja najkakovostnejše in najaktivnejše ustvarjalce s področja zabavne vokalne glasbe.

Od 11. do 14. oktobra se vsem ljubiteljem neverjetnih sposobnosti človeškega glasu obetajo nepozabni, petja, udarnih ritmov, plesa in osupljivih efektov polni štirje večeri.

Festival bo v četrtek, 11. oktobra, ob 19.00 s samostojnim koncertom v Modrem kotu Tovarne Rog otvoril DeveLooper, češki mojster beatboxa in looperja, ki bo na atraktiven način predstavil inovativne tehnološke prijeme v a cappella glasbi.

Že naslednji večer, v petek, 12. oktobra, se bodo od 20.30 v klubu Gromka na Metelkovi na 5. državnem beatbox tekmovanju, organiziranem v sodelovanju z Beatbox Slovenia, najglasnejši in najbolj kreativni slovenski beatboxerji med seboj pomerili za lovoriko državnega prvaka.

V soboto, 13. oktobra, bomo ob 20.30 v kavarni Sputnik prisluhnili odlični, večkrat nagrajeni jazzovski a cappella skupini Skety iz Prage.

Vrhunec festivala pa se bo zgodil v nedeljo, 14. oktobra, ko bodo ob 19.30 na odru Katedrale v Kinu Šiška najboljše in najaktivnejše vokalne skupine na velikem vokalnem šovu predstavile najnovejše pristope k popularni vokalni glasbi.

ZAGOTOVITE SI VSTOPNICE!

Vstopnice za nedeljski vrhunec festivala lahko kupite tukaj.
Za vse tri preostale dogodke v sklopu festivala ter festivalsko vstopnico pa tukaj.

foto: Nina Smrekar

A cappella v štirih dimenzijah

“A cappella glasbo definirajo štiri enako pomembne dimenzije. Osnova so izpiljeni vokali, ki jo od klasične zborovske glasbe razločujejo različne vokalne tehnike ter nepogrešljiva ritem sekcija z basovsko linijo in beatboxom. Glasba je na odru poudarjena z atraktivnim nastopom, spektakularni tehnološki efekti pa jo vizualno in zvočno še podkrepijo. Končni rezultat poslušalca preseneti, da skoraj težko verjame, da je vse kar vidi in sliši le skupina pevcev, ki stojijo pred njim,” nam je štiri dimenzije a cappelle na kratko pojasnila Jasna Žitnik, umetniška vodja skupine Jazzva, ki že 12. leto organizira slovenski praznik zabavne vokalne glasbe Popjazziada.

foto: Nejc Ketiš | Jazzva

V štirih večerih predstavljena širina a cappelle

“Popjazziado smo razširili na štiri večere, kar nam omogoča celovito predstaviti širino te zvrsti. Večdimenzionalnost ter povezovanje človeškega glasu in tehnologije ji dajejo žanrsko širino – slišimo lahko vse od etna, jazza in gospela do pop, rock in tehno ritmov. Posebej nas veseli, da bodo na letošnji Popjazziadi vrhunski izvajalci slovenski publiki predstavili looper tehniko in beatbox, za kar bosta rezervirana prva dva večera, v drugih dveh koncertih pa bomo predstavili celotno sliko kompleksnega a cappella mozaika,” je strukturo festivala razčlenil Klemen Dovjak, glavni koordinator organizacije Popjazziade.

foto: Nina Smrekar

Številni slovenski izvajalci, pa tudi tuji gostje

V nedeljo, 14. oktobra, bodo na odru Katedrale v Kinu Šiška nastopajoči na velikem vokalnem šovu vsak na svoj način premikali meje mogočega v a cappelli. Skupina Acoustricks se bo s svežim zvokom na Popjazziadinem odru predstavila prvič, medtem ko se na veselje mnogih po nekaj letih pavze s prenovljeno zasedbo vrača tudi priljubljena A-kamela. Gospel zbor Bee Geesus bo z energičnim nastopom poskrbel, da nas bodo pošteno zasrbele pete, ljubljanska Jazzva pa nas bo zavrtela skozi vrtiljak čustvenih melodij in živahnih ritmov. Dekleta iz (pd)4 bodo večer pobarvala z ženstveno čutnostjo, češka jazzovska skupina Skety pa bo festivalu dodala mednarodno noto. Večer bosta ritmično podkrepila še njihov beatboxer Petr Wajsar – DeveLooper, ki bo na koncertu navdušil tudi sam, z glasbo in efekti, ki jih ustvarja le s svojim glasom in looperjem, ter zmagovalec 5. državnega tekmovanja Beatbox Slovenija.

ZAGOTOVITE SI VSTOPNICE!

Vstopnice za nedeljski vrhunec festivala lahko kupite tukaj.
Za vse tri preostale dogodke v sklopu festivala ter festivalsko vstopnico pa tukaj.