Popjazziada 2017: a cappella v Katedrali navdušila občinstvo

V soboto, 30. septembra, se je pred polno dvorano Katedrale, Centra urbane kulture Kino Šiška, predstavila že 11. Popjazziada, najvidnejši domači festival a cappella glasbe.

foto: Nejc Ketiš
Pretekli vikend se je pred polno dvorano Katedrale, Centra urbane kulture Kino Šiška, predstavila že 11. Popjazziada, najvidnejši domači festival a cappella glasbe.
Poslušalcem se je predstavilo nekaj najaktivnejših in najkakovostnejših slovenskih vokalnih skupin, oder pa so si delile še z odlično italijansko skupino Upsweep, ki je svojo kakovost že večkrat dokazala na različnih evropskih tekmovanjih.
Oglejte si tudi:
Kaj lahko počnete TA TEDEN v Ljubljani: 2. do 8. oktober

Zvesto občinstvo se je strinjalo, da je bila letošnja izvedba festivala najboljša doslej, saj je bil večer poln vrhunskih interpretacij, doživetih nastopov in humorja. Poleg vokalnih skupin je slednjega tekom večera imenitno serviral Sašo Stare, stand-up komik, moderator in aktualni zmagovalec festivala Panč, ki se je odlično prilagodil a cappella občinstvu ter z izvirnimi komentarji zabaval vse zbrane in upravičil naziv zmagovalca “prcanja”.

Prvo dozo glasbe in humorja so obiskovalcem pripravili novinci na odru Popjazziade, fantje iz skupine Šaleški študentski oktet. Že njihovo ime je zabavno zavajajoče, saj prav nobena od besed v imenu skupine ne drži – niso iz Šaleške doline, niso študentje, pa tudi ne oktet. Tudi njihov repertoar je polnil dvorano s smehom, še posebej pa njihova avtorska Ubrano jamranje, ki opisiuje vsakdanje težave prebivalcev Velenja.

Za njimi se je s pestrim naborom skladb popa in italijanskega poprocka predstavila rimska zasedba Upsweep, ki so dokazali, da so pravi mojstri improvizacije, saj so na besedo »water« (voda), ki so jo dobili iz občinstva, sestavili čudovito improvizirano skladbo.

Nato je prišla gospel vročica – a cappella zbor Bee Geesus je razvnel oder s sporočilom gospel glasbe, ki ni danes prav nič manj aktualno kot v časih, ko je pomenilo klic po osebni svobodi in je prinašalo upanje vsem zatiranim. Zaključili so s čudovito Ain’t no Mountain High Enough.

Bee Geesus | foto: Nejc Ketiš

Pushluschtae so svoj nastop zavili v duhovit boj za pravilno izgovorjavo oziroma #spellingmatters, saj so se že večkrat znašli v nerodnih situacijah, ko ljudje niso znali pravilno izgovoriti njihovega imena (izg. pušlušte). Premierno so zapeli tudi skladbo p-o-j-e-m-o, ki tudi opredeljuje tematike pravilne izgovorjave.

Zatem se je dvorana stresla pod bujnimi ritmi ljubljanske zasedbe Bassless, ki z neverjetno energijo in vrhunsko zvočno sliko vsakič znova presenetijo in navdušijo obiskovalce Popjazziade. V svoj nastop so vključili tudi priredbo skladbe We are Family zasedbe Sister Sledge in s tem nakazali, kako je slovenska a cappella povezana v eno veliko družino.

Male malice so na svojevrsten in izviren način nasmejale občinstvo do solz; nepričakovani aranžmajski vložki in preobrati v skladbah z dodanimi koreografijami, ki vzamejo sapo; vsekakor neponovljiva izvedba slovenske popevke Brez ljubezni mi živeti ni in rokerske himne I love Rock and Roll.

Zaključno presenečenje z Michael Jacksonom

Kot zadnji so nastopili organizatorji festivala, skupina Jazzva, ki se jim ni prav nič poznalo, da so kaj utrujeni od organizacije festivala. Njihov energičen nastop je vseboval tudi venček skladb Michela Jacksona, ki je požel obilen aplavz.

Jazzva | foto: Nejc Ketiš

Za zaključno presenečenje pa so poskrbeli kar vsi nastopajoči skupaj. Zapeli so priredbo Jacksonove umetnine Earth Song. Solo dele so si razdelili med seboj in na ta način pokazali, kako močna je lahko slovenska a cappella scena, kadar stopi skupaj. Katedralo so napolnila vznesena čustva, ki jih lahko zbudi le glasba, in marsikdo si je po tej vrhunski priredbi obrisal solze.

Komentarji »Vrhunsko, le tako naprej!«, »Uživala sem od začetka do konca!« in »Sploh nisem poznala tega! Mi je sestra kupila karto in sem čisto navdušena, tako da pripeljem še svojega fanta naslednje leto!« so kar deževali in navduševali organizatorje.

Za a cappello so značilna močna čustva in obilo humorja

»Priljubljenost a cappella glasbe vsekakor narašča, kar dokazuje tudi dejstvo, da so bile zadnje tri Popjazziade razprodane. Obiskovalci v enem večeru dobijo krasno dozo jazza, popa, rocka, soula, funka, gospela, ljudsko in klasično glasbo, mash-upe in beatboxanje, vse to v novih preoblekah, začinjeno z obilico čustev in humorja ter ustvarjeno z enim samim inštrumentom, človeškim glasom,« je pred dogodkom povedala Jasna Žitnik, kreativna vodja a cappella skupine Jazzva, ki organizira Popjazziado in ki je širšo prepoznavnost pridobila kot polfinalistka šova Slovenija ima talent.

Polni načrtov za naprej

»Za naprej nam ne zmanjkuje energije in idej in že prihodnje leto načrtujemo širitev festivala na večdogodkov. Letos nam je to deloma že uspelo, saj smo v petek organizirali še samostojen koncert za našeitaljanske goste, skupino Upsweep, v prihodnje pa si želimo še več mednarodnega sodelovanja, dodatiželimo izobraževalno noto, beatbox del festivala, odprti oder,… Najbolj pa si želimo, da bi s Popjazziado dolgoročno prispevali k rasti a cappella glasbe v Sloveniji.« je povedal Klemen Dovjak, predsednik kulturnega društva Jazzva in eden od soorganizatorjev Popjazziade.

Oglejte si posnetek letošnje Popjazziade: