Plečnik nad mestom: Razstava o arhitektovih načrtih na Grajskem griču

V počastitev spomina na slovitega arhitekta Jožeta Plečnika bo v četrtek, 25. maja 2017, na Ljubljanskem gradu odprta razstava z naslovom »Plečnik nad mestom«.

V počastitev spomina na slovitega arhitekta Jožeta Plečnika bo v četrtek, 25. maja 2017, na Ljubljanskem gradu odprta razstava z naslovom »Plečnik nad mestom«. Razstava se naslanja na diplomsko delo Plečnikovi uresničeni in neuresničeni načrti na Grajskem griču Nine Bricelj.

Letos obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti arhitekta, ki je v svojih vizionarskih načrtih veliko razmišljal o Ljubljani in njeni najvišji točki – gradom nad mestom. Plečnik je v gradu videl »mestno krono«, zato mu je želel dati monumentalno obliko in nov namen. Slovenska akropola, kot je poimenoval svoj prvi načrt iz leta 1931–32, bi služila kot muzejski in kulturni prostor, drugi načrt iz leta1947 pa bi s svojo monumentalno oktagonalno obliko predstavljal slovenski parlament.

Nadvse zanimivi so tudi načrti za monumentalne dohode na grad, pri katerih je nameraval izvesti radikalne spremembe tudi v mestnem jedru tik pod Gričem. Čeprav se je zavedal utopičnosti nekaterih zamisli, je hkrati dobro vedel, da le od utopije pot vodi v prihodnost. S svojimi uresničenimi načrti, pa tudi tistimi, ki so ostali le na papirju, je Plečnikova Ljubljana postala celovit kulturni spomenik, katerega najprepoznavnejši obraz ostaja prav Ljubljanski grad.

Poleg omenjenih načrtov in vizij si bodo obiskovalci razstave lahko ogledali še različne načrte za dostope na grad ter fotografije nekdanje pergole, ki jo je Plečnik postavil tik ob grajski stavbi.

Izpostavljeno bo delo Borisa Kobeta, ki je ob današnjem glavnem grajskem vhodu po Plečnikovih načrtih uresničil nekatere prenove. Vključena bo tudi primerjava praškega in ljubljanskega gradu. Poleg načrtov, fotografij, videopredstavitve bodo na ogled še stoli s praškega gradu, Plečnikova svetilka in klop ter maketa Plečnikovega načrta za slovenski parlament (iz leta 1947).

Z željo, da se širša javnost podrobneje seznani s Plečnikovimi vizijami za Grajski grič, bo poleg razstave v Kazematah v drevoredu proti Šancam postavljena razstava fotografij, organizirana bodo tematska predavanja, čajanka s strokovnjaki iz različnih področij na temo Plečnika in njegovega ustvarjalnega opusa ter strokovni vodeni ogledi.

Vse informacije o razstavi najdete tukaj.