Pet ljubljanskih vrhov za pobeg iz mestnega vrveža

Topli pomladni dnevi, ki so pred nami, bodo kot nalašč za sprehod ali krajši pohod v naravi. V Ljubljani in bližnji okolici je kar nekaj pohodniških točk, ki so primerne tako za rekreativne kot tudi tiste bolj pripravljene pohodnike in sprehajalce. Izpostavili bomo pet najbolj znanih vrhov, ki jih lahko obiščete in se za kratek čas izognete mestni gneči.

Sončni zahod na Šmarni gori. Foto: Ljubljana Times

Topli pomladni dnevi, ki so pred nami, bodo kot nalašč za sprehod ali krajši pohod v naravi. V Ljubljani in bližnji okolici je kar nekaj pohodniških točk, ki so primerne tako za rekreativne kot tudi tiste bolje pripravljene pohodnike in sprehajalce. Izpostavili bomo pet najbolj znanih vrhov, ki jih lahko obiščete in se za kratek čas izognete mestni gneči.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
20 idej za bolj zeleno delovno okolje

 

Rožnik

Če si po napornem delovniku želite pobega v naravo, vendar ste časovno omejeni, je za vas najverjetneje najboljša izbira Rožnik. Vrh je priljubljena sprehajalna in izletniška točka Ljubljančanov. Na Rožniku že od 16. stoletja stoji cerkev Marijinega obiskanja. Pod cerkvijo so v začetku 19. stoletja odprli gostilno Pri Matiji. V gostilni je občasno bival slovenski pisatelj Ivan Cankar. Danes si lahko tam ogledamo Cankarjevo spominsko sobo, v gostilni pa se okrepimo s domačo hrano in pijačo.

Najbolj zanimiva pot izmed mreže poti, ki prepletajo rožnik je zagotovo Jesenkova pot, poimenovana po botaniku in genetiku Franu Jesenku. Ob njej je označenih 30 različnih drevesnih vrst, ki rastejo na področju Rožnika. Po obisku Rožnika se lahko odpravite v živalski vrt, ki se nahaja ob vznožju hriba.

Čas hoje lahko ocenimo na 20 minut do ene ure, odvisno od vstopne točke. Oddaljenost od središča mesta je približno 4,6 kilometrov.

 

Šmarna gora

Ena bolj priljubljenih pohodniških in sprehajalnih destinacij Ljubljančank in Ljubljančanov je zagotovo Šmarna gora, ki se vzpenja na 667 metrov nadmorske višine. Na vrhu se razprostira čudovit pogled na Kamniške in Julijske Alpe, na prestolnico in celo proti Dolenjski vse do Trdinovega vrha.

Na vrhu stoji baročna cerkev, ki je bila sezidana v prvi polovici 18. stoletja. Zanimivost je, da je v njej služboval tudi Jakob Aljaž, sloviti »triglavski župnik«, duhovnik, skladatelj in planinec. Na vrhu je tudi znameniti zvonček, ki naj bi tistim, ki nanj pozvonijo, uresničil želje.

Tako kot na Rožniku se lahko tudi na Šmarni gori okrepčate v gostišču Ledinek, ki gostom nudi tradicionalne slovenske jedi. Znani so predvsem po ričetu in drugih hišnih specialitetah. Šmarno goro lahko torej načrtujete kot destinacijo za okusno nedeljsko kosilo. Ob tradicionalnih jedeh nudijo tudi pestro izbiro vegetarijanskih jedi.

Čas hoje na Šmarno goro lahko ocenimo na 45 minut pa vse do 1 ure in 45 minut, odvisno od točke pričetka poti. Od središča mesta je oddaljena 13,3 kilometre.

 

Rašica

Rašica je poleg Šmarne gore zagotovo ena izmed bolj priljubljenih vrhov v okolici Ljubljane. Eden izmed razlogov je bližina mesta ter planinski dom z razglednim stolpom, ki nas pričaka na vrhu vzpetine. Iz razglednega stolpa se nam odprejo razgledi na vse strani neba. Na zahodnem delu lahko opazujemo Kamniško-Savinjske Alpe, Savsko raven in Polhograjsko ter Škofjeloško hribovje. Proti vzhodu se lahko ozremo proti Posavskemu hribovju z njegovima najvišjima vrhovoma Kumu in Čemšeniški planini.

Izlet na Rašico je lahko prav tako kot tisti na Šmarno goro primeren tudi v času nedeljskega kosila, saj je planinski dom dobro založen z domačimi dobrotami, ki bodo potešile lakoto tudi še tako zahtevnim pohodnikom in sprehajalcem. Specialiteta, ki jo ponujajo, je domači jabolčni zavitek in buhteljni. Za tiste, ki imajo radi jedi na žlico, pa se najde tudi enolončnica.

Čas, ki ga boste morali rezervirati za vzpon, je 30 minut do 2 uri. Od središča mesta je Rašica oddaljena 13,3 kilometrov.

Pogled na Ljubljano z vrha Rašiškega stolpa. (Foto: Ljubljana Times)

 

Golovec

Golovec se razprostira nad vzhodnim delom prestolnice. Na hribu lahko najdemo nekaj dobro urejenih rekreacijskih in kolesarskih poti. Ime golovec izhaja iz zgodovine hriba, saj je bil nekoč hrib popolnoma gol. Po letu 1890 so ga načrtno pričeli pogozdovati. Nekoč je na hribu stal dvorec, danes pa tam stoji astronomski observatorij.

Čas hoje, ki ga bomo predvidoma porabili na Golovcu je 30 do 50 minut.

 

Orle

Orle so naselje, ki se nahaja na nižji vzpetini severovzhodno od Ljubljanskega barja. Kot so zapisali na spletni strani hribi.net, je osrednja točka zanimanja za pohodnike in turiste Srednji grič na nadmorski višini 458 metrov, kjer stoji Gostilnica Orle, ki je odprta vsak dan in obiskovalcem nudi raznovrstne dobrote. Od gostilne, oziroma njene bližnje okolice se razprostira lep pogled na Ljubljano ter Ljubljansko barje in okoliško hribovje.

Čas vzpona je ocenjen med 40 minut in 1 uro in 45 minut. Odvisno kje pričnete s pohodom. Najlažje dostopna pot poteka z Rudnika.