V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane med drugim napovedujejo novo stalno razstavo o zgodovini slovenske prestolnice v Mestnem muzeju Ljubljana. V sodelovanju s Cankarjevim domom pripravljajo razstavo ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja, v Galeriji Jakopič pa bodo na ogled postavili razstavo fotografa Marca Ribouda.

 

 

Mestni muzej Ljubljana

Stalna razstava Obrazi Ljubljane, ki je v Mestnem muzeju na ogled že desetletje, je izgubila na aktualnosti, arheološka izkopavanja in sodelovanja z različnimi strokovnjaki pa so prinesla vrsto novih spoznanj o zgodovini Ljubljane.

Novo stalno razstavo zato vidijo kot “osebno izkaznico mesta Ljubljana”, ki opozarja na izjemno pomemben geostrateški položaj mesta ter na pomembne dogodke iz zgodovine našega prostora od prazgodovine do 20. stoletja. Na kronološko zasnovani razstavi, ki jo odpirajo maja, bodo podane tudi nekatere lokalne posebnosti.

Več o programu v Mestnem muzeju Ljubljana.

 

Galerija Jakopič

Galerija Jakopič tudi v letu 2018 ostaja eno ključnih prizorišč obsežnih razstav najboljših domačih in svetovnih fotografov. Osrednja razstava v letošnjem letu bo posvečena francoskemu fotografu Marcu Riboudu, nekdanjemu članu znamenite fotografske agencije Magnum Photos. Gre za posebno kurirano razstavo, ki nastaja v MGML produkciji in v sodelovanju z avtorjevim arhivom.

Riboud, ki je bil najbolj znan po svojih fotografijah Kitajske, Vietnama in drugih dežel tretjega sveta, zelo rad pa je v objektiv lovil tudi podobe običajnih ulic. Fotografiral je tudi na območju bivše Jugoslavije, predvsem Dalmacije. Posnetki s slednjih bodo prav tako vključeni v razstavo, ki jo odpirajo konec maja.

Več o programu v Galeriji Jakopič.

 

 

Mestna galerija Ljubljana

Pestro bo tudi v Mestni galeriji Ljubljana. Med drugim bodo v sodelovanju z Moderno galerijo, kjer bodo predstavili monumentalno kiparstvo leta 1927 rojenega Draga Tršarja, v Mestni galeriji Ljubljana predstavili Tršarjevo malo plastiko. Odprtje razstave enega največjih kiparskih oziroma umetniških avtoritet v našem likovnem prostoru napovedujejo za november.

Več o programu v Mestni galeriji Ljubljana.

 

Kulturni center Tobačna 001

V Kulturnem centru Tobačna 001 bo med drugim z novim projektom gostovala Nika Autor, ki je s kustosinjo Andrejo Hribernik s projektom “Novicam se ne odpovemo” lani zastopala Slovenijo na beneškem bienalu.

Več o programu v KC Tobačna 001.

 

Galerija Vžigalica

V Galeriji Vžigalica leto 2018 začenjajo angažirano, in sicer s projektom Siniše Labrovića Privatno. V nadaljenju bodo v sklopu projekta Ljubljana se klanja Sloveniji, ki so ga lani začeli s predstavitvijo Celja, letos pozornost namenili Trstu, ki ga danes velikokrat vidimo kot zaspano mesto ostarelih ljudi in zapuščenih palač. Tokrat bo predstavljen skozi sodobno umetnost.

Več o programu v Galeriji Vžigalica.

 

Plečnikova hiša

Tudi Plečnikova hiša v leto 2018 vstopa z zanimivim razstavnim programom. V sodelovanju z Galerijo Kresija bodo tako maja na ogled postavili razstavo Ljubice Sune Čehovin z naslovom “Kako narisati mesto?”, s katero bodo skušali pokazati, kako je oblikovanje blagovne znamke Ljubljane mogoče prenesti na uporabne izdelke.

Več o programu v Plečnikovi hiši.

 

Bežigrajski galeriji 1 in 2

Številne razstave se bodo skozi vse leto vrstile tudi v Bežigrajski galeriji 1 in 2, med njimi izpostavljajo tradicionalno razstavo Od skice do lutke konec avgusta, ki bo tokrat posvečena 80-letnici obstoja Lutkovnega gledališča Ljubljana, pripravljajo pa tudi razstavi Bogdana Borčiča in Otona Glihe.

Več o programu v Bežigrajski galeriji 1 in Bežigrajski galeriji 2.