Očistimo Slovenijo | Čistimo zadnjič, ozaveščamo za vedno

Ključni cilj tokratne akcije ni samo čiščenje in postavljanje rekordov v udeležbi in količini zbranih odpadkov, ampak še zadnjič množično in združeno povabiti prebivalce Slovenije, da se aktivirajo in dajo prispevek lepšemu in čistejšemu okolju.

Foto: Miha Godnič | ocistimo.si

Soboto, 15. septembra 2018, bomo zapisali v svetovno zgodovino kot dan, ko bo na milijone ljudi v 150 državah sveta čistilo svoje kraje, mesta in obale v okviru svetovne čistilne akcije World Cleanup Day 2018. V Sloveniji bo takrat tretjič potekala vseslovenska akcija Očistimo Slovenijo 2018, tokrat pod sloganom “Še zadnjič”.

Ključni cilj tokratne akcije ni samo čiščenje in postavljanje rekordov v udeležbi in količini zbranih odpadkov, ampak še zadnjič množično in združeno povabiti prebivalce Slovenije, da se aktivirajo in dajo prispevek lepšemu in čistejšemu okolju. Hkrati je vsa pozornost usmerjena v to, da s skupnimi močmi v nadaljevanju poskrbimo, da Slovenija ostane čista za vedno preko spodbujanja preprečevanja nastajanja odpadkov in boljšega ravnanja z njimi.

Priprave v mnogih slovenskih občinah že potekajo. Na lokalnem nivoju se bodo poleg čistilnih akcij urejali parki in zelenice, čistili vodotoki, izpeljale ozaveščevalne in druge aktivnosti.

Cilj akcije in edini način, da ohranimo okolje in Slovenijo zeleno, je po besedah organizatorjev dolgoročno spreminjati pogled na odpadke, zato se aktivnosti 15. septembra ne bodo končale. Za prihodnje mesece in leta napovedujejo, da se bo ideja množičnosti preusmerila v druge konkretne projekte in kampanje.

Kako lahko sodeluješ?

Izkušnje prvih dveh akcij Očistimo Slovenijo so pokazale, kako pomembna je čisto vsaka roka, so zapisali organizatorji. Vseh 280 tisoč parov rok je namreč prispevalo k temu, da se je iz narave skupaj odstranilo za 6 olimpijskih bazenov smeti. S tem smo Slovenci po odstotku prebivalcev (14 %), ki so sodelovali, še vedno svetovni rekorderji. Vse informacije o možnostih za sodelovanje najdete tukaj.

Poiščite, kaj se dogaja v vaši občini ali kako se lahko organizirate sami. Prijava na akcijo ni obvezna, lahko pa vam olajša iskanje pravih informacij

Organizacija po občinah

Na uradni spletni strani ocistimo.si lahko v iskalniku poiščete svojo občino in pridobite podatke o koordinatorjih ter predvidenih aktivnostih. Informacije najdete tukaj.