Narodna galerija obeležuje stoletnico

Narodna galerija na današnji dan, 18. september, praznuje sto let. Jubilej bo obeležen s slavnostnim tednom, ki bo trajal do petka, 21. septembra 2018.

foto: Narodna galerija | ng-slo.si

Narodna galerija na današnji dan, 18. september, praznuje sto let. Jubilej bo obeležen s slavnostnim tednom, ki bo trajal do petka, 21. septembra 2018.

Oglejte si tudi:
• Idejna rešitev za sklupturi na pročelju Narodne galerije
Ivana Kobilca | Odprtje razstave slikarke, ki še danes navdihuje
Ljubljana se bo potegovala za naslov Evropske prestolnice kulture 2025

Za kulturno ustanovo je stoletnica mejnik, vreden posebne pozornosti, še zlasti, če je v svojem neprekinjenem delovanju preživela več političnih režimov in srečno prestala tudi vojne razmere.

Na današnji dan pred natanko sto leti je bilo ustanovljeno Društvo Narodna galerija

Rojstni datum Društva Narodna galerija je 18. september 1918, ko je bil v negotovih razmerah razpadajoče dvoglave monarhije sklican ustanovni občni zbor. Začelo se je brez umetnostnega fonda in brez razstavnih prostorov, a z veliko volje in zavzetosti.

Narodna ozaveščenost je pripomogla k oblikovanju ustanove, ki je prevzela mestno umetnostno zbirko in jo, dopolnjeno s prvimi nakupi, marca 1920 slovesno odprla v stanovanjskih prostorih prvega nadstropja ljubljanske Kresije. Junija 1933 je sledilo odprtje stalne razstave v prostorih Narodnega doma, ki jih je društvo pridobilo nekaj let poprej.

foto: Narodna galerija | ng-slo.si

Društvo Narodna galerija so avgusta 1945 z državnim dekretom razpustili, s 1. junijem 1946 pa je bila z državno uredbo ustanovljena Narodna galerija kot državna ustanova.

Leta 1946 postala državna ustanova

Rast umetnostnega fonda, ki jo je leta 1986 znatno dvignila še inkorporacija t. i. vladnega fonda, je narekovala širitev prostorov, zato je bilo leta 1994 stavbi Narodnega doma dograjeno novo krilo z razstaviščem za občasne razstave. Manjkajoča povezava med Narodnim domom in novim krilom je oteževala nemoteno delo, in to pomanjkljivost je septembra 2001 odpravila postavitev nove steklene avle, ki je povezala oba obstoječa dela.

foto: Narodna galerija | ng-slo.si

Leta 2016 je bila po temeljiti obnovi palače Narodni dom občutno razširjena stalna postavitev umetnostne zbirke, zajete v časovnem loku od začetka 13. do sredine 20. stoletja. Odmevna otvoritev je kot rezultat dolgoletnih prizadevanj po posodobljenju zbirke nacionalnega pomena še močneje utrdila mesto Narodne galerije med evropskimi umetnostnimi muzeji.

Pridružite se praznovanju

Narodna galerija vabi, da se pridružite praznovanju. Danes, 18. septembra 2018, od 18. ure dalje bo vstop v galerijo prost. Potekala bodo kratka javna vodstva ob izbranih umetninah, koncerta, torta in še mnogo zanimivega. Vse informacije o dogajanju v času slavnostnega tedna v Narodni galeriji pa najdete tukaj.

18.00 – 24.00 Prost vstop v Narodno galerijo
Brezplačen ogled stalne zbirke in občasnih razstav.

18.00 – 24.00 Kratka javna vodstva ob izbranih umetninah
Za odrasle / za družine z otroki.

18.00 – 24.00 Koncert Art Music Orchestra
Vhodna avla

18.00 – 24.00 Koncert Orkester Amadeo
Slavnostna dvorana

19.00 Likovne umetnine v interpretaciji študentov AGRFT
Odprtje razstave študentov AGRFT in Kofetaričino presenečenje.

20.00 Torta velikanka
Vse najboljše, Narodna galerija!