Ljubljanska vinska pot: sobotni vinsko-kulinarični sprehod

Predpoletna različica Ljubljanske vinske poti, ki sliši na ime Poletna vinska razvajanja, vabi na vinsko-kulinarični sprehod v soboto, 17. junija 2017, med 11. in 21. uro.

foto: Ljubljanska vinska pot | www.ljubljanskavinskapot.si

Tradicionalno, že deseto leto zapored, se bo tretjo soboto v juniju po stari Ljubljani vila Ljubljanska vinska pot. Predpoletna različica Ljubljanske vinske poti, ki sliši na ime Poletna vinska razvajanja, vabi na vinsko-kulinarični sprehod v soboto, 17. junija 2017, med 11. in 21. uro.

Na stojnicah, ki bodo razporejene po Stritarjevi ulici, Mestnem trgu in Cankarjevem nabrežju, se bo od blizu in daleč predstavilo preko 60 ponudnikov vrhunske vinske kapljice in odličnih kulinaričnih dobrot iz vse Slovenije.

Piko na i kulinarični ponudbi tudi to leto predstavlja partnerski projekt Okusi Ljubljane, v okviru katerega bo na petih stojnicah moč spoznati in okusiti tipične ljubljanske jedi.

Otvoritev Ljubljanske vinske poti bo ob 11. uri pred Mestno hišo. Vrhunec otvoritve bo 2. Potop vina v Ljubljanico, s katerim bo Druga violina obudila mit o povodnem možu. Predpoletna vinska razvajanja bodo tudi tokrat obarvali številni kulturno-umetniški nastopi plesnih in glasbenih skupin in posameznikov, ki se bodo obiskovalcem Ljubljanske vinske poti predstavljali na različnih lokacijah skozi ves dan.

Ljubljanska vinska pot združuje množico slovenskih vinogradnikov in vinarjev, proizvajalcev različnih delikates ter kulturnike iz vse Slovenije. Z leti je to postala prepoznavna prireditev, ki obsega celostno ponudbo slovenskih vin in kulinarike ter kulturnega utripa vinorodnih dežel.

Potop vina v Ljubljanico

Ljubljanska vinska pot bo z 2. potopom vina v Ljubljanico obudila mit o povodnem možu. Tokrat bodo povodnemu možu zaupali več vin partnerskih vinarjev, ki jih bo v Ljubljanici hranil vse do novembrskega Martinovanja v Ljubljani.

Zgodba izvira z najstarejšega ljubljanskega trga, od koder je pred skoraj pol stoletja povodni mož v valove zvabil živahno Urško. Prav na Starem trgu je bilo vedno veselo, tudi France Prešeren je zapisal, da so na Starem trgu pod lipo zeleno trobente in gosli in cimbale pele. Za prešerno vzdušje na tem trgu že peto leto skrbi gostilna Druga violina s številnimi kulturnimi dogodki, pristnimi domačimi jedmi in izvrstnimi slovenskimi vini.

Z vsem dobrim uglašena gostilna je znana tudi po tem, da vključuje v svoje delo osebe s posebnimi potrebami. S svojo uspešnostjo predstavlja upanje, navdih in spodbudo glede njihovih zaposlitvenih možnosti, obenem pa ozavešča družbo o pomenu sprejemanja drugačnosti.

Pokazati želijo, da je za simfonijo življenja pomembna melodija vsakega posameznika in da je Ljubljana odprto mesto, kjer ozelenijo mnoge srčne zgodbe. Tudi takšne, ki na privlačen način prepletajo tradicijo s sodobnostjo, še posebej pa z žlahtnostjo, ki jo daje vinska trta.