Ljubljana ostaja destinacija, ki privabi vsako leto več obiskovalcev

Statistični podatki za leto 2017 kažejo, da Ljubljana ohranja status destinacije, ki privabi vsako leto več obiskovalcev.

Statistični podatki za leto 2017 kažejo, da Ljubljana ohranja status destinacije, ki privabi vsako leto več obiskovalcev.

Oglejte si tudi:
Ljubljana se bo potegovala za naslov Evropske prestolnice kulture 2025
Nova stalna razstava o večtisočletni zgodovini Ljubljane

Ljubljano je v letu 2017 obiskalo 841.320 turistov, kar je za 14 odstotkov več kot v predhodnem letu, prvič v zgodovini je bilo zabeleženih več kot milijon in pol nočitev – 1.548.487, kar je za 16 odstotkov več kot leta 2016.

Tuji obiskovalci so v 2017 predstavljali 95 odstotkov vseh gostov, domači pa 5 odstotkov, število obeh se je povečalo za 16 odstotkov v primerjavi s predhodnim letom.

Največ nočitev opravili Italijani

Med tujimi gosti so največ nočitev opravili Italijani (11 odstotkov), Nemci (7, 6 odstotka) ter gosti iz Velike Britanije (7 odstotkov). Povprečna doba bivanja je znašala 1,8 dni in je v primerjavi s predhodnim letom na letni ravni ostala nespremenjena. Tuji gosti se v Ljubljani zadržijo dlje kot domači in sicer 1,9 dni, domači bivajo v povprečju krajši čas, 1, 6 dni.

Razveseljiv je podatek, da se je število obiskovalcev nadpovprečno povečalo v mesecih z nižjim turističnim obiskom, najbolj aprila, maja ter novembra, medtem ko je število gostov v mesecih visoke turistične sezone naraščalo po nižji povprečni stopnji.

Upravljanje turističnih tokov v izogib neprijetnim učinkom turizma

Ljubljana v zadnjih letih postaja vse bolj prepoznavna in priljubljena destinacija. Turistični rezultati pa prinašajo tudi določene neprijetne učinke. Tem se je moč izogniti s predvidevanjem in upravljanjem turističnih tokov.

Vzporedno z naraščanjem števila obiskovalcev ima Ljubljana pripravljen načrt upravljanja destinacije in turističnih tokov, s katerimi se izvajajo aktivnosti razbremenjevanja starega mestnega jedra. V tem delu mesta namreč določene točke v visoki sezoni bolj obremenjene.

Občina zato že dlje časa razvija integralne turistične produkte in promovira ponudbo, ki turiste popelje izven starega mestnega jedra v manj obiskane predele Ljubljane, v regijo Osrednje Slovenije ali na izlete drugod po Sloveniji. Občina strami tudi k temu, da se dogodki in prireditve na javnih površinah dogajajo na lokacijah v celem mestu, s čimer se skuša preusmerjati turistične tokove izven strogega mestnega jedra.

Kljub rekordnemu številu obiskovalcev in opravljenih nočitev v preteklem letu Ljubljana ostaja butična destinacija, v kateri sta ohranjenost naravnega okolja ter pristen stik obiskovalca z mestom in njegovimi prebivalci konkurenčni prednosti.