Preverite, kaj lahko počnete ta vikend v Ljubljani.
Za vas smo pripravili nekaj idej.

Oglejte si tudi:
• Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
Ne zamudite največjih pomladnih tekaških prireditev v Ljubljani
• FOTO: Gradnja novega potniškega centra v Ljubljani že prihodnje leto
• FOTO: Najlepši ljubljanski ulici letošnje pomladi

 

SOBOTA

Mednarodni dan namiznih iger
Poligon med 10. in 18. uro

Na Mednarodni dan namiznih iger se po celem svetu prirejajo dogodki, povezani z igranjem namiznih iger. V društvu Igrolog na ta dan vsako leto organizirajo celodnevni dogodek igranja namiznih iger.

Curling | Ljubljana Open 2018
Ledena dvorana Zalog

V Ljubljani poteka eden največjih mednarodnih curling turnirjev v tem delu Evrope. Na letošnjo izvedbo je prijavljenih kar 22 ekip iz rekordnih 13 držav, med drugim tudi iz Kanade, ZDA, Švedske, Švice in Škotske, kjer je curling najbolj razvit. Velika udeležba tujih ekip priča o tem, da gre za enega največjih in najmočnejših turnirjev v tem delu Evrope.

Tekom turnirja se bo za glavne nagrade potegovalo več kot sto športnikov, odigranih pa bo več kot 60 tekem. Prve tekme so se začele v petek, finalni del pa bo na sporedu v nedeljo.

Še zadnjič po srednjeveški Ljubljani
Mestni muzej Ljubljana ob 16.30 uri

Še zadnjič pred zaključkom razstave Srednjeveška Ljubljana se sprehodite po razstavi z njenim avtorjem, muzejskim arheologom Martinom Horvatom!

Glavni poudarek razstave so nova odkritja z nedavnih arheoloških raziskav, ki premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Kdaj je nastajala srednjeveška Ljubljana in kakšno je bilo življenje na njenih ulicah? Katere so bile prve obrti v mestu? Kdo je vladal mestu treh trgov, ki jih je obzidje združilo v eno srednjeveško Ljubljano pod utrjenim grajskim gričem?

 

NEDELJA

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Curling | Ljubljana Open 2018
Ledena dvorana Zalog

V Ljubljani poteka eden največjih mednarodnih curling turnirjev v tem delu Evrope. Na letošnjo izvedbo je prijavljenih kar 22 ekip iz rekordnih 13 držav, med drugim tudi iz Kanade, ZDA, Švedske, Švice in Škotske, kjer je curling najbolj razvit. Velika udeležba tujih ekip priča o tem, da gre za enega največjih in najmočnejših turnirjev v tem delu Evrope.

Tekom turnirja se bo za glavne nagrade potegovalo več kot sto športnikov, odigranih pa bo več kot 60 tekem. Prve tekme so se začele v petek, finalni del pa bo na sporedu v nedeljo.

Vodstvo: Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor
MAO Ljubljana ob 11. uri

Vodstvo po razstavi, ki predstavlja bogati univerzum arhitekta in je organizirana v štiri bistvene tematske sklope: Bivanje, Šolanje, Zdravje in Spomin. Osnovana je bila na podlagi večletnega raziskovanja arhitektovega osebnega arhiva ter tudi s pomočjo dodatnih virov in pogovorov z arhitektom. Originalni načrti in risbe iz njegovega arhiva so dopolnjeni s serijo posebej za razstavo izdelanih maket, diagramov in velikoformatnih barvnih fotografij, ki odslikujejo posebno osredotočenost znotraj obsežnega arhitektovega opusa ter omogočajo novo vizualno izkušnjo Kristlove arhitekture. Po razstavi nas bo vodila umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko.

nogomet: OLIMPIJA – GORICA
Stožice ob 16.50 uri

V 29. krogu Prve lige se ob Olimpija pred domačimi gledalci pomerila z Gorico. Olimpija je trenutno na prvem mestu lestvice, pred drugouvrščenim Mariborom vodi za 3 točke.

 

VES VIKEND

SREDNJEVEŠKA LJUBLJANA: Nova odkritja z nedavnih arheoloških raziskav premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Presenetljive najdbe lesene arhitekture ter ostanki usnjarske delavnice dokazujejo, da zametki urbanizacije srednjeveške Ljubljane segajo vsaj v 10. stoletje. Razstava je na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana do 2. maja.

ENCYCLOPEDIA MYTHOLOGICA SLOVENICA: Vizualna umetnica in ilustratorka Maja Poljanc predstavlja svoj magistrski projekt Encyclopedia Mythologica Slovenica, prvo ilustrirano enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij. Razstava je na ogled v galeriji DobraVaga do 2. maja.

OTTO DIX: VOJNA: Gostujoča razstava izbranih grafičnih del iz znamenite grafične serije “temačnega” nemškega ekspresionističnega mojstra Otta Dixa z naslovom »Der Krieg«. Na ogled je v Cekinovem gradu do 6. maja.

SLOVENSTVO, IVAN CANKAR IN JANEZ BOLJKA: v Galeriji DLUL-a se predstavlja izbor kiparskih, slikarskih in grafičnih del iz zapuščine kiparja in grafika Janeza Boljke, ki se je med slovenskimi sodobnimi likovnimi umetniki zanesljivo najbolj intenzivno in ustvarjalno ukvarjal s Cankarjevim likom. do 6. maja.

PUNČKE IZ CUNJ, KI REŠUJEJO ŽIVLJENJA OTROK: Pridružite se enemu najbolj priljubljenih dobrodelnih projektov v Sloveniji in rešite življenje otroka, ki
nujno potrebuje pomoč. V Mestni hiši do 10. maja.

TOMISLAV GOTOVAC, RETROSPEKTIVNA RAZSTAVA: Retrospektivna razstava preminulega mednarodno priznanega hrvaškega neokonceptualista Tomislava Gotovca prinaša pregled njegove šest desetletji trajajoče umetniške prakse. Na ogled je v Mestni galeriji Ljubljana do 10. junija.

RAZSTAVA | MARIJ PREGELJ: Retrospektiva: Marij Pregelj (1913–1967) je v slovenski zgodovini slikarstva eden najpomembnejših avtorjev visokega modernizma. Tokratna retrospektivna razstava, ki se je odprla 14. decembra v Moderni galeriji, predstavlja Pregljev opus v najbolj obsežnem izboru v zadnjih desetletjih. do 20. maja

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 27. maja