Ivana Kobilca – najuspešnejša slovenska slikarka, vzor vztrajnosti in ženska, ki še danes navdihuje. Razstava njenih del bo ob 100-letnici Narodne galerije na ogled od 21. junija 2018 do 10. februarja 2019.

Oglejte si tudi:
Ljubljana se bo potegovala za naslov Evropske prestolnice kulture 2025
Nova stalna razstava o večtisočletni zgodovini Ljubljane

Prva pregledna razstava slikarke v zadnjih štirih desetletjih bo na ogled ponudila okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, bodo pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč – Dunaja, Münchna, Pariza, Sarajeva in Berlina.

Kofetarica, 1888,
olje, platno, 100 x 70 cm,
last: dr. Peter Hribar, Cerknica

Razstava bo na ogled od 21. junija 2018 do 10. februarja 2019.

Odprtje razstave bo v sredo, 20. junija, ob 20. uri. Razstavo bo odprl akademik Tadej Bajt, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Prve ženske moderne dobe, ki se jim je uspelo uveljaviti v tradicionalno moškem poklicu

Ivana Kobilca je skupaj s prijateljicami in znankami spadala med prve ženske moderne dobe, ki se jim je uspelo uveljaviti v tradicionalno moškem poklicu. Večino odraslega življenja je preživela v tujih velemestih: po Dunaju je študirala v Münchnu in živela še v Parizu, v Sarajevu in v Berlinu, od koder se je v Ljubljano vrnila šele ob začetku prve svetovne vojne.

Avtoportret, (med 1893 in 1895),
olje, platno, 57 x 43 cm,
zasebna last

Kot ena največjih mojstric portreta pri nas je upodabljala ljudi vseh slojev in starosti. Ključna študijska leta je preživela v bavarski prestolnici, kjer se je od temnega ateljejskega realizma obrnila k svetlejšim francoskim zgledom. V burnem pariškem in skoraj idiličnem sarajevskem času se je posvečala tudi slikanju na prostem, v Berlinu in v Ljubljani pa predvsem cvetličnim tihožitjem.

Njeni najbolj znani deli sta Poletje in Kofetarica, ki sodita med najbolj priljubljene umetnine po izboru obiskovalcev Narodne galerije.

Novi podatki o slikarkinem življenju in delu

V Narodni galeriji so med pripravami na razstavo odkrili nove podatke o njenem življenju in delu – evidentirali so več kakor 350 del, popisali nove lastnike njenih slik, natančneje dokumentirali Kobilčino berlinsko in sarajevsko obdobje, na umetninah in okvirjih so izvedli potrebne konservatorsko-restavratorske posege in pregledali številne dokumente. Veliko novih dognanj je črpanih iz zasebnih pisem, ki jih je Ivana Kobilca pošiljala domačim, in so bila pridobljena šele pred kratkim.

Razstava bo na ogled od 21. junija 2018 do 10. februarja 2019.

Odprtje razstave bo v sredo, 20. junija, ob 20. uri. Razstavo bo odprl akademik Tadej Bajt, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti.