Drama Festival: praznik zaključka gledališke sezone

Na Drama Festivalu se bo od 25. do 31. maja zvrstilo sedem vrhunskih uprizoritev in številni spremljevalni dogodki. Obljublja se ples, pitje in petje. Tak je praznik zaključka sezone, tak je Drama Festival.

foto: SNG Drama Ljubljana | drama.si

S četrtim Drama Festivalom se v SNG Drama Ljubljana končuje gledališko leto in napoveduje nova slavnostna sezona ob 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva in 100. obletnici smrti velikega slovenskega dramatika Ivana Cankarja.

Na Drama Festivalu se bo od 25. do 31. maja zvrstilo sedem vrhunskih uprizoritev in številni spremljevalni dogodki.

Kot pravi SSKJ je festival »večdnevna prireditev, ki omogoča pregled dosežkov na določenem kulturnem področju«. Enako obljubljajo tudi organizatorji Drama Festivala. Predstavljenih bo nekaj najboljših uprizoritev, ki so jih ustvarila partnerska gledališča. Zaradi mnogih prijateljskih vezi, ki so jih v Drami spletli z gledališči v tujini, se bo festival morda komu zdel mednaroden.

»Gledališka umetnost sicer zmeraj raste iz okolja, v katerem nastaja, in govori predvsem svojim gledalcem. Če bi poenostavili, bi rekli, gledališče deluje lokalno. Vendar pa živimo v svetu, kjer je soodvisnost in prepletenost vedno večja. Nič ni več lokalno. Trgovski centri so si na las podobni, reklame so povsod enake, gledamo iste nadaljevanke, vozimo enake avtomobile … Vedno bolj nas zanima, kako se s problemi, ki so podobni našim, soočajo drugi. Kakšni motivi jih ženejo in kako doživljajo situacijo trenutnega sveta. Tranzicija je še vedno naša mantra. Kriza tudi. Kako je drugod? Kakšne so novosti v gledališču? Kaj je skupnega, kaj je drugače? Vprašanj je veliko. Na nekatera od njih bomo lahko našli odgovor tudi na letošnjem Drama Festivalu.«
Igor Samobor

Uživati bo mogoče v predstavah gledališč iz Brna, Bratislave, Zagreba, Cetinja, Trsta, Nove Gorice in Maribora. Obiskovalci bodo spoznali ekipe igralcev, režiserjev in avtorjev na večernih pogovorih, ki jih bodo vodili najboljši igralci Drame. Pogovori bodo tekli o usodi nacionalnih gledališč, o dramatiki v času tranzicije in vizijah različnih režiserjev.

Obljublja se ples, pitje in petje. Tak je praznik zaključka sezone, tak je Drama Festival.

Program Drama Festivala najdete tukaj.