Damjan Gale: Arhitekt svetlobe, retrospektivna fotografska razstava

V Galeriji Jakopič je do 4. junija na voljo retrospektivna fotografska razstava Damjan Gale: Arhitekt svetlobe.

Damjan Gale

Gre za prvo retrospektivno razstavo arhitekturne fotografije Damjana Galeta, arhitekta, ki je med letoma 1974 in 1993 ustvaril impozanten opus avtorskih fotografij. “Če je Janez Kališnik pionir arhitekturne fotografije pri nas, je Damjan Gale zagotovo tisti fotograf, ki je omogočil teoretska razmišljanja o arhitekturni fotografiji kot žanru in to področje temeljno zaznamoval,” so zapisali.

Damjan Gale se je rodil aprila 1946 v Ljubljani. Njegovi prvi avtorski stvaritvi sta bili scenografiji za gledališki predstavi Mestnega gledališča ljubljanskega, ki ju je režiral njegov oče, Jože Gale. Prva je nastala še v času njegovega študija na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, kjer je leta 1970 diplomiral. Takoj po diplomi se je zaposlil kot projektant na Investicijskem zavodu za izgradnjo Trga revolucije v Ljubljani, v biroju svojega profesorja Edvarda Ravnikarja, in sodeloval pri projektiranju njegovih projektov. Že v času gradnje Trga revolucije v zgodnjih sedemdesetih je fotografiral arhitekturo, leta 1978 pa se je dokončno odločil za poklic fotografa in samostojno ustvarjalno pot.

Damjan Gale

Obdobje največjih Galetovih dosežkov so bila osemdeseta. Njegova prva razstava serije fotografij Plečnikovih stebrov je doživela velik uspeh v Italiji, zatem pa potovala po vsem svetu. Ta fotografska serija šteje za nepreseženo vizualizacijo jedra Plečnikove arhitekture.

Za svoje delo Damjan Gale prejel številne nagrade doma in v tujini, kot zadnjo leta 1986 Plečnikovo medaljo za razstavo Fotografija arhitekture.

Retrospektivno gledano so danes najdragocenejši del Galetovega ohranjenega opusa originalne, vintage fotografije, ki jih je v času priprave razstav in objav razvijal sam. Te so jedro pričujoče razstave; ostale fotografije so izdelane v digitalni tehniki, a z osnovo v originalnih negativih. Ob razstavi je izšla prva pregledna monografija o Galetovem delu, ki prinaša več kot 180 črno-belih in barvnih fotografij.

Razstava je na ogled do nedelje, 4. junija 2017, v Galeriji Jakopič.